Emekli yaşı 68 olur mu?

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Murat Başesgioğlu: IMF istedi diye tasarı çıkarmıyoruz.

Sosyal Sigortalar ve genel sağlık sigortası yasa tasarısı yeniden Meclis gündemine girerken tartışmalar da başladı. CHP'li Kılıçdaroğlu, '68 yaşında emeklilik AB'nin bile üzerinde' dedi

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), birinci gözden geçirmenin sonuçlanması ve kredi diliminin serbest bırakılması için yasalaştırılmasını şart koştuğu Sosyal Sigortalar ve genel Sağlık Sigortası yasa tasarısının TBMM'deki maratonu başladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Meclis'in yaz tatili öncesi CHP'nin direnişi dolayısıyla yarım kalan yasa tasarısının yasalaşma sürecini maddeleri ele alarak başlattı. Tasarının komisyonda görüşmelerine başlanmadan önce işçi ve memur sendikalarının oluşturduğu Emek Platformu'nun bir bildiri yayınlayarak, sosyal taraflarla uzlaşma sağlanmadan tasarının görüşülmemesini istemesi, Plan Bütçe Komisyonu'ndaki tartışmaların odağını oluşturdu. Komisyonun AKP'li üyelerine, tasarının görüşmelerine sahura kadar devam edileceği bildirilmesine karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, bildiri yayımlayan Emek Platformu'nu akşam saatlerinde toplantıya çağırdığı için görüşmeler yarım kaldı.

CHP'nin tasarıyla ilgili eleştirilerini de İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin itirazlarını 12 maddede topladı. Tasarının Ekonomik ve Sosyal Konsey'de (ESK) görüşülmediğini anımsatan Kemal Kılıçdaroğlu, tasarının aktüaryel dengelere etkisinin bilinmediğini, 68 olarak öngörülen emeklilik yaşının Avrupa Birliği'nin bile üzerinde olduğunu, işçi ve memurlar arasında ayrım yaptığını dile getirdi.

Tasarının, prim borcu olana sağlık hizmeti verilmemesini öngördüğünü, bunun sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu; borcu olanların yanı sıra yakınlarının da ölüme terk edildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, emeklilik için prim ödeme gün sayısını 9 bine çıkarmanın da insafsızlık olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, tasarının, kazanılmış hakları koruyacak herhangi bir hüküm içermediğine de dikkati çekti.

'Verilmiş söz yoktu'

Bakan Başesgioğlu da konuşmasında, tasarı hazırlanırken, ilgili tarafların hepsinden görüş aldıklarını, Emek Platformu'nun da önerilerini sunduğunu söyledi. Tasarının, Emek Platformu'nun temsilcilerinin de yer aldığı Ekonomik Sosyal Konsey (ESK) dışında tüm platformlarda tartışıldığını ifade eden Başesgioğlu, tasarının ESK'da görüşülmemesinin eksiklik olduğunu kabul etti.

Tasarının, 'gümrükten mal kaçırır gibi' çıkarıldığı iddialarını kabul etmesinin ise mümkün olmadığını belirterek, partisinin, tasarıyla ilgili çalışmaları 2002'de başlattığını öne sürdü.

IMF istedi diye tasarı çıkarmadıklarını savunan Başesgioğlu, "Biz bunu gündeme getirdiğimizde ne IMF vardı, ne de başka bir kuruluşa verilmiş söz. Yasa tamamen Türkiye'nin dinamikleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan bir reformdur" diye konuştu.

Tasarıda çalışanları mağdur edecek hiçbir madde bulunmadığını kaydeden Bakan Murat Başesgioğlu, tasarının 'çocuklarımız ve torunlarımız' için yasalaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bunun üzerine CHP'li İzzet Kılıç, bakan Başesgioğlu'na, "Mevcut haklarımızı koruyamadığımız için çocuklarımız ve torunlarımız bize küfredecek" diye laf attı.

Geçici maddeleriyle 123 maddeden oluşan tasarının birinci maddesi üzerinde CHP'den 26 önerge gelirken, önergelerin görüşülmesine başlanamadan toplantı sona erdi. Komisyon bugün 11.00'de toplanarak çalışmalarına devam edecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber