Sapanca Gölü çevresindeki taş ocağına tepki gösterildi

Sapanca Gölü çevresinde bulunan ve açılacağı iddia edilen taş ocaklarına tepki gösterildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sapanca Yanıkköyü Muhtarı Sibel Baykan, Kartepe Turizm Derneği Başkanı Orhan Bayramin, CHP Kartepe İlçe Başkanı Bülent Sarı, CHP Kartepe İlçe Kadın Kolları Başkanı Nurcan Kurşunoğlu ve partililer ile dernek üyeleri ve bölge halkı, bir araya gelerek taş ocaklarına olan tepkilerini dile getirdi.

Yanık Köyü Muhtarı Sibel Baykan, 3-4 aydır bölgedeki taş ocaklarıyla sorun yaşadıklarını söyledi. Baykan, şu anda bulundukları yerin daha önce bir şahıs tarafından işletilen bir taş ocağı olduğuna belirterek, şunları kaydetti: "Yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ancak, kamyonlar girip çıkıyor. Kaçak çalışıyor. Açılması düşünülen bir ocak daha var. Oda bu ocağın hemen arkasında, farklı noktalarda iki taş ocağı daha açılmak isteniyor. Hepside bu sınırlar içerisinde açılmak isteniyor. Kartepe gibi turistik yere İstanbul ve diğer büyükşehirlerden insanlar soluk almaya geliyor. Burada nefes alıyor. Büyükşehrin stresini attığı yerler, artık taş ocakları doluyor.?

Baykan, bölgede taş ocağı istemediklerinin altını çizerek, "Ocağın içinden geçen Yanık Deresi var. Bu dere Sapanca Gölü'ne su taşıyan büyük derelerden biri. Ocakların açılacağını duyunca İstanbul Üniversitesi'ne başvuruda bulunduk. Endişelendik. Dere suyunun analiz edilmesini istedik. Derede endemik bitki türü gibi Dokozgöz gibi bir balık cinsinin bulunduğu ve bunun sadece bu derede ürediği Sapanca Gölü'nde yaşadığını öğrendik. Mevcut taş ocağının çalışması veya yenilerinin açılması durumunda bu balık türünün yok olacağını öğrendik. Ayrıca dere suyunun ve Sapanca Gölü'nün suyunu inceledik. 1 derece kalite su olduğunu öğrendik. Ocağın açılması durumunda su kalitesini kaybedeceği belirtiliyor. Biz yetkilileri bölge sakinlerini ve burada nefes almaya gelen herkesi taş ocaklarının kurulmasına engel olmaya çağırıyoruz.? diye konuştu.

Kartepe Turizm Derneği Başkanı Orhan Bayramin ise bölgenin cennet olarak nitelendirdiğini kaydetti. Bayramin, "Biz içinde yaşadığımız için pek farkında değiliz ama bu cennetin içinde taş ocağı veya sanayi gibi insanları yoracak, sağlığını etkileyecek, doğayı katledecek kuruluşlar istemiyoruz. Buradaki güzellikleri herkes biliyor. Yöneticilerde biliyor. Ama nasıl bir güçtür nasıl bir kuvvettir bilinmez buralarda taş ocağı veya sanayi kuruluşu açmak için mücadele ediyorlar bizde buna karşı halk olarak mücadele veriyoruz.? dedi.

Grup, açıklamalarının ardından bir şekilde bölgeden ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber