Akdağ'ın bürokratları maaş yarışında

663 sayılı "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ile sağlıkta gerçekleştirilen yeni yapılanma maaş paylaşım yarışına dönüştü. CEO'lardan düşük maaş almayı kabul etmeyen Bakanlık üst düzey bürokratlarının nasıl bir hülle yolu ile maaşlarını yükselttiklerini görmek için başlığa tıklayınız.

Sağlık Bakanlığının gönderdiği bilgi düzeltmesi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

663 sayılı KHK ile Bakanlığın yanı sıra Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu kurulmuştu. Sonrasında Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı olarak hastane birlikleri kuruldu ve hastane birliklerine CEO olarak adlandırılan genel sekreterler atandı. 663 sayılı KHK'daki hükümlerde, CEO'ların ve hastane birliklerinde çalışan Genel Sekreterlik Başkanlıkları, hastene yönetcilikleri, başhekimliklerin performans kriterlerine göre çalışacağı yer aldığından, bu personelin maaşları yüksek tutuldu. Hastane Birliklerinde çalışacak personelin maaşlarını görmek için tıklayınız.

Ancak CEO'lara ve bunlara bağlı çalışan idari, mali ve tıbbi hizmet başkanları ile hastane yöneticisi, başhekim gibi pozisyonlarda çalışan personele yüksek maaş ödenmesi; bir genel sekreterin yaklaşık 16 bin lira, bağlı başkanlarının yaklaşık 7-9 bin lira, hastane yöneticisi ve/veya başhekimlerin yaklaşık 10-16 bin liraya yakın maaş alması, Sağlık Bakanlığı ve Hastane Birliklerinin bağlı olduğu Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunda daire başkanı pozisyonunda 5 bin lira maaş alan bürokratlar ile yaklaşık 7 bin lira maaş alan kurum başkanı, yardımcıları ile genel müdürleri arasında sorun çıkardı.

Kamu Hastaneleri Kurumu Genel Sekreterliklerinde görev yapan sözleşmeli personelin mali haklarını düzenleyen 663 sayılı KHK'nın 33 üncü maddesinde "Tabip, diş tabibi ve eczacılardan sözleşmeli personel olarak görev yapanlar, ihtiyaç hâlinde Bakanlığın ve bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatında daire başkanı ve daha üst yönetici kadrolarında süreli olarak görevlendirilebilir ve bu husus sözleşmelerde belirtilir." şeklinde bir hükme yer verilerek bakanlık merkez ve kurum merkez teşkilatında görev alan üst düzey bürokratların maaş paylaşımının etik olmayan bir şekilde yolu açılmış oldu.

Bu hüküm doğrultusunda, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Sağlık Bakanlığındaki tüm üst düzey personel (Daire Başkanı ve Genel Müdürler) istifa etti. Kurum Başkanı Hasan bey dahil bu üst düzey bürokratlar taşrada bir ilde genel sekreter ile başhekimlik vb yüksek maaş alan pozisyonlar için sözleşme imzaladılar. Ancak fiili olarak bu görevi yerine getirmek yerine yukarıda anılan kanun hükmüne istinaden eski görev yerlerine yeniden görevlendirildi. Bu yolla, Sağlık Bakanlığı merkez ve bağlı kurum olan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumundaki üst düzey bürokratlar 9-12 bin liraya yakın maaş alır duruma geldi.

Yukarıda bahsettiğimiz şekilde yapılan görevlendirmelerin yolunu açan 663 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ilk hali ?Sözleşmeli personel ihtiyaç halinde Kurumun ve Bakanlığın merkez teşkilatında süreli olarak görevlendirilebilir ve bu husus sözleşmelerde belirtilir.? şeklindeydi. Ancak Bakanlık söz konusu maddeyi "Tabip, diş tabibi ve eczacılardan sözleşmeli personel olarak görev yapanlar, ihtiyaç hâlinde Bakanlığın ve bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatında daire başkanı ve daha üst yönetici kadrolarında süreli olarak görevlendirilebilir ve bu husus sözleşmelerde belirtilir." şeklinde değiştirerek, tıp ve eczacı kökenli olmayan bürokratların bu şekilde görevlendirilerek yüksek maaş almasının önünü kesti. Bu durum tıp kökenli olmayan bürokratlar arasında rahatsızlık yarattı. Bu nedenle İş Sağlığının Geliştirilmesi Genel Müdürü Mine Tuncel ile Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Serdar Taflan, doktor olmadıkları için bu durumdan istifade edemedi.

Bir detayı kayıtlara geçirmek istiyoruz: Dış İlişkiler Genel Müdürü Üner Güner ise doktor olduğu halde bu uygulamayı ahlaki bulmadığı için kabul etmedi.

Türkiye'de kamu kesimi dikkate alındığında bu kadar yüksek maaş ödemeleri hiç bir şekilde etik olmadığı gibi, yüksek maaş alma adına yukarıda bahsettiğimiz kanuni düzenlemeyle bakanlık bürokratlarının illerde genel sekreterler ile sözleşme yaptıktan sonra aynı görevlere getirilmeleri hiçbir şekilde kabulü söz konusu değildir. Buna rağmen bakanlığın KHK da yaptığı son değişiklik ile bu şekilde görevlendirmelerin yalnızca tıp kökenli personelden yapılmasını sağlaması, kamu hastaneleri kurumunun bakanlığın hekimler için oluşturduğu bir çiftlik mi sorusunu akla getirmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber