Başkan Altepe: Yeni yasayla sınırlar kalkıyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni yasayla Büyükşehir Belediyesi sınırlarına edilecek 10 ilçenin mahalle ve köy muhtarlarına yasayla ilgili bilgiler vererek, "Yeni yasa, özellikle kırsal kesimde yıllardır eksikliği duyulan hizmetlerin giderilmesi adına yapılmış büyük bir reformdur." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 19:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Altepe, muhtarlardan istedikleri hizmetlerin şimdiden kendilerine bildirilmesini istedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni yasayla Büyükşehir'e dahil edilecek olan ilçelerin mahalle ve köy muhtarlarıyla, yeni yasayla ilgili bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu'nu dolduran yaklaşık 500 muhtar, toplantıda Başkan Altepe'nin sunumunu ilgiyle izledi. Başkan Altepe, muhtarlardan çalışmalarıyla ilgili övgüler aldığı toplantıda, yeni yasanın tüm Bursa'ya değer katacağını ifade etti. Türkiye'nin ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim ve ulaşım başta olmak üzere her alanda hızlı gelişim içinde olduğunu anlatan Başkan Altepe şunları söyledi: "Yeni yasa, yerinden yönetimin güçlendirilmesi ve güçlü yerel yönetimlerin hizmetleri koordine etmesini kapsıyor. Demir perde ülkelerinde sistem çöktükten sonra, konular yerel yönetimlere devrediliyor. Çünkü işin içinden çıkamadıkları noktada yerelleşmeye gidiyorlar. Bu konuda bizler şanslıyız. Başbakan'ımız yerelden, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan bugüne gelen bir başbakan olarak Türkiye'nin bir an önce yerinden yönetimlere geçmesi konusunda ihtiyaçlarını biliyor."

Başkan Altepe, gelişim için gerekli, olan yerinden yönetim uygulaması konusunda günden güne mesafe kat edildiğini ifade ederek, "Son yasa da belediye sınırlarının il sınırı olması uygulaması örnek oluyor. Bu yasanın tek amacı, gerçek kalkınmanın sağlanması ve kalkınmanın hızlandırılmasıdır. Daha önce Kocaeli'de yapılan uygulamaların olumlu sonuç vermesi üzerinde bu çalışmanın ülke geneline yayılması gerekli bulundu. Ankara'da toplantılara katıldık. Güçlü yerel yönetimler oluşturup, sıkıntıları yerinde çözebilecek kurumların oluşturulması, yasanın asıl amacıdır. Bu sayede bugüne kadar yapılamayan yatırımların yapılması hedefleniyor." diye konuştu.

"BU YASAYLA DA ÖNCELİĞİMİZ HIZLI KALKINMA VE HİZMETTİR"

Başkan Altepe, Büyükşehir'in il sınırları içinde olmasıyla plan bütünlüğünün de sağlanacağını ve güçlü yerel otoritelerin tüm kurumlarla ortak diyalog halinde sıkıntıları çözeceğine işaret etti. Bu durumda otokontrolün sağlanacağını ve yerinden karar verme gücüyle, kaynakların da en güzel şekilde değerlendirilebileceğini kaydeden Başkan Altepe, "Bizler bu kentin içinden çıkan ve Bursa'nın gücünü bilen insanlar olarak adımlarımızı atma konusunda daha pratik davranmış olacağız. En kolay yönetim yakından yönetimdir. Bu yasayla da önceliğimiz hızlı kalkınma ve hizmettir." dedi.

Bir ilçenin il olmasıyla bölgenin güçlü hale gelmediğini belirten Başkan Altepe, Ardahan, Düzce, Şırnak ve Yalova ilçelerindeki durumu örnekleyerek, İstanbul'a bağlı olan Şile ve Silivri ilçelerindeki büyük değişime vurgu yaptı. ?Yereldeki sorunların çözümü yerel otoritelerle en güzel şekilde sağlanıyor? diyen Başkan Altepe, sözlerini ?Haliç, bugünkü güzel seviyeye geldiyse İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları sayesinde olmuştur. Bunlar yakından takip ettiğimiz çalışmalardır. Büyükşehir belediyeleri şehrin tüm sorunlarına sahip çıkıp, tavır alabiliyor? ifadesiyle sürdürdü.

Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin attığı adımlardan da bahseden Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerini, Büyükşehir sınırında olup olmadığına bakmaksızın kentin her noktasına taşıdığına işaret etti. Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ve hava ulaşımlarında atılan adımlar da dahil olmak üzere kentin her sıkıntısına çözüm arayışında olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Kent ekonomisinin güçlenmesi ve üretimin artması noktasında yerel yönetimler kendi araçlarını üretsinler dedik. Bu noktada sanayiye öncülük ediyoruz. İlk yerli tramvay üretimini belediyemiz öncülüğünde gerçekleştirerek, bilinçli yerel yönetimlerin kent ekonomisine katkı sağladığına en güzel örneği verdik."

Başkan Altepe, yeni yasanın tüm detaylarına açıklık getirdiği açıklamasında, "İlçelerin gelirlerinin kesilip Büyükşehir'e gideceği sanılıyor. İlçe belediyesinden Büyükşehir Belediyesi'ne gelirler yüzde 15'i bulmuyor. Gelirleri ve bütçeleri artacağı için iller büyükşehir olmak istiyor. Merkezden kaynak aktarılıyor. Yasanın da amacı bu. Bursa'da ne varsa Harmancık'ta, Orhaneli'de de o olacak? Yıldırım'daki kapalı yüzme havuzu Harmancık'a da yapılsın diyoruz. Bu hizmetlerden herkes yararlansın istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi olmasa bu tesisi kim kuracak, kim işletecek? Bu imkanların sağlanması Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarında olmakla alakalı. Bu yatırımlar tüm ilçelerde olacak, bunları biz şu anda planlıyoruz." şeklinde konuştu

"YATIRIM İZLEME VE KOORDİNASYON MERKEZLERİ KURULACAK"

Yeni yasayla 750 bin nüfusun üzerindeki tüm illerin Büyükşehir statüsüne gireceğini anlatan Başkan Altepe, bu sayede 29'a ulaşacak olan Büyükşehir'le Türkiye'nin de büyükşehirler tarafından yönlendirilip ve güçleneceğini söyledi. Yeni yasayla İl Genel Meclisi'nin kalkacağını sadece Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kalacağını ifade eden Başkan Altepe şunları kaydetti: "Köylerle ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yatırım izleme ve koordinasyon merkezleri kurulacak. Yasa köy imarıyla ilgili projeler getiriyor. Ruhsat işlerini ilçe belediyeleri yapacak ve gerekirse biz destek sağlayacağız. Köylerde çöpler il belediyeleri tarafından toplanacak, biz gerektiğinde destekleyeceğiz. Emlak vergileri ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilecek. Köylerde su tarifesinde gerekli çalışmalar yapılacak. Mevcut su politikalarımız örnek oldu, çünkü zaten yasanın çok altında ücret alınıyor. Orman köyü olanlarda haklar ve sistemler aynı devam edecek. Camilere ücretsiz su verilecek. Amatör spor kulüplerine her türlü yardım, tabii ki bütçenin binde 7'sini aşmamak şartıyla yapılacak. Termal kaynaklar, mineralli su ruhsatları yetkisi yine Valilik tarafından yürütülecek. Ulaşım, UKOME tarafından yürütülecek ve ilçeler arasındaki koordinasyon Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak. Tüm sıkıntılar Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararlarla çözülecek. İlçelerde kadın ve çocuk konukevleri de açılmış olacak. Büyükşehir Belediyesi'nin payları yüzde 5'ten 6 ya yükselecek. Otopark fonları tamamen Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılmış olacak. Özel İdare de personeliyle birlikte tüm kurumlara dağıtılmış olacak. Tarihi kültürel miras projelerinde fondaki kaynağın yüzde 20'si bakanlığa devredilecek."

Başkan Altepe, Bursa'da yatırım yapılacak alanların yatırımcı beklediğini de sözlerine ekleyerek, tüm bölgeler için en güzel randımanı almak istediklerini, yeni yasayla yıllardır gerçekleşmemiş projelerin gerçekleştirilebileceğini belirtti. Başkan Altepe, toplantıda muhtarların sorularını da yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber