Belediye affından ilk Adana Büyükşehir Belediyesi yararlandı

Haber Giriş : 15 Ekim 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 10-12 milyar YTL'yi bulacağı tahmin edilen belediye affından ilk yararlanan kuruluş Adana Büyükşehir Belediyesi oldu. Adana Büyükşehir'in borcundan 334 milyon YTL bir bölümü silindi, ayrıca 13 milyon YTL'lik borcu ise alacaklarına sayıldı.

2004 yılsonunda gündeme gelen ve Temmuz ayında çıkarılan Büyükşehir ve Belediye Kanunları ile belediye ve büyükşehir belediyelerine af imkanı tanındı. Hazine Müsteşarlığı bünyesinde Belediye Uzlaşma Komisyonu oluşturulurken, belediyeler süresi iki kere uzatıldıktan sonra başvurularını 30 Eylül'e kadar yapabildiler.

330 milyon YTL'si zaten Hazine'nin alacağı
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin başvuru dosyasında, sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kendisine bağlı olan şirketlerin işlemlerinin de büyükşehir ile birleştirildiği belirtildi. Daha sonra Hazine'deki Belediye Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı'na başvuran belediyenin raylı sistem projesiyle ilgili Hazine'ye olan borcundan 330 milyon YTL'sinin silindiği, 4 milyon YTL de SSK'ya borcundan indirim yapıldığı kaydedildi. Hazine yetkilileri de, faizin tamamının silinmediğini, yapılan hesaplamalardan sonra indirim yapıldığını belirterek, bunun genellikle yüzde 50'lik bir orana denk geldiğini söylediler.

Belediyeler kesintiden çekiniyor
Belediye yetkilileri Adana Büyükşehir'in diğer kamu kuruluşlarına zaten az borcu olduğunu kaydederek, bu nedenle başvuru hazırlıklarının kısa sürdüğünü, 334 milyon YTL'lik indirim yapıldığını ancak 13 milyon YTL'nin alacağın borçtan düşülmesi işleminin henüz gerçekleşmediğini kaydettiler. Yetkili, borcu yüksek olan belediyelerin yasada yer alan, takas ve mahsup işlemine konu olan veya olmayan borçlarının genel bütçe vergi gelirlerinden her ay ayrılacak paylarının yüzde 40'ını geçmemek üzerine kesinti yapılarak ödenmesine ilişkin düzenlemeden çekindiğini, belediyelerin bu durumda zor duruma düşebileceğini ifade etti.
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin sadece Hazine'ye 2005 Ağustos ayı itibariyle borçları 945 milyon YTL. Bunun 901.5 milyon YTL'si vadesi geçmiş borçlardan oluşuyor. Hazine'nin yerel yönetimlerden alacak toplamı ise yine Ağustos ayı itibariyle 11.6 milyar YTL'si vadesi geçmiş olmak üzere toplam 15.1 milyar YTL. Borç ve mahsuba konu olan 31.12.2004 tarihi itibariyle Hazine'nin alacağı ise 10.5 milyar YTL'si vadesi geçmiş olmak üzere toplam 14.4 milyar YTL. Ancak belediyelerin Emekli Sandığı, SSK, vergi daireleri gibi kurumlara da borçları bulunuyor. Bunun da yaklaşık 2-3 milyar YTL olduğu tahmin ediliyor.

İndirim nasıl hesaplanıyor?
Belediye ve büyükşehir belediyelerinin ana para ve faiz, gecikme cezalarına ait hesaplama yöntemi hem kanunda hem de daha sonra çıkarılan Bakanlar Kurulu ve tebliğlerde belirlendi. Kanuni düzenlemede ödenecek tutarları taksitlendirmeye, borçların fer'i ve cezalarını geçmemek üzere indirim yapmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. Bakanlar Kurulu da çıkardığı kararla bu yetkisini Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakana verdi. İndirimle ilgili hesaplamada TEFE-Aralık 2004 endeks rakamı geriye doğru yürütülerek yeni ve daha düşük borç rakamına ulaşılıyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber