Yıldırım: Yurtlarda kalan 308 bin öğrenciye bedava internet kullandıracağız

Haber Giriş : 23 Kasım 2012 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yurtlarda kalan 308 bin yükseköğretim öğrencisinin internet kullanımından ücret alınmayacağı müjdesini verdi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılan Bakan Yıldırım, kendi alanları dışında eğitime de yatırım yaptıklarını belirtti. Yurtlarda kalan 308 bin yükseköğretim öğrencisinin bedava internet kullanacağını söyleyen Yıldırım, İzmir'de 5 bin kişilik öğrenci yaşam merkezi yapacaklarını kaydederek, ?İki şehir hastanesi yapacağız. Bir tanesi gün sayıyor, Bayraklı'da. Ödemiş'te ve Karşıyaka'da 400 yataklı hastanenin temelini 28 Kasım 2012'de atıyoruz. İzmir'e sözümüz var. İzmir'e taahhüdümüz var. İzmir hizmetin şehri olacak, yatırımın şehri, projelerin şehri olacak. 35 plakalı İzmir'de 35 projeyi hayata geçirdik? diye konuştu.

?Bazıları kilometrelerce laf eder, bir arpa boyu iş yapar. Ama biz bir arpa boyu laf, kilometrelerce iş yaparak bugünlere geldik? diyen Bakan Yıldırım, milli eğitime ayrılan bütçenin 2002 yılında 7.5 milyar TL iken 2012'de bu oranın 39 milyar TL'ye çıktığını söyledi. 2013 için milli eğitime 47 milyar 500 milyon TL bütçe ayrıldığını anlatan Yıldırım, Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın bütçesinden sonra en büyük bütçenin milli eğitime ayrıldığını anlattı.

Üniversite sayısını 76'dan 168'e çıkardıklarını söyleyen Yıldırım, insana yapılan yatırımın önemine dikkat çekerek, ?Bir işe başlamak, bitirmenin yarısıdır. İşte burada. İKÇÜ kurulduğunda da ne yeri ne hocası ne de imkanı vardı. Ama bugün fakülteleri var, hazırlık yapılanları var. Yüksek puanlarla tercih edilen sağlık bilimleri fakülteleri var. Eğitime yatırım, geleceğe yatırımdır. Ülkemizin nüfusu belli. Yarısından fazlası 30 yaş altında. Onun için biz ?Gelecek bilişimle gelecek.' dedik ve bilişime yatırım yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. 2023?te yüzüncü yılımızda gençlere yaptığımız yatırım ile 10 büyük ülke arasındaki yerimizi alacağız? dedi.

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ise, üniversitelerinin 2 yıldır büyük mesafe kat ettiğini belirtti. 2012 yılı sonu itibariyle 40 milyon TL'lik yatırım ihalesi gerçekleştirdiklerini anlatan Akhan, ?Aydınlıkevler Sağlık Yerleşkemiz'de diş hastaları kabule başlanmıştır. Günde 500 hasta hizmetimizden yararlanmaktadır. Bilimsel ve evrensel değerler eşliğinde bilginin üretimi ve paylaşımını gerçekleştirmek istiyoruz. Kalite ve performansa dayalı bir yönetim anlayışı sergiliyoruz. Kısa zamanda emin adımlarla 222 akademik olmak üzere 440 kişiye ulaştık. İKÇÜ'yü tercih eden 734 öğrenciyle iyi bir araştırma üniversitesi olmayı hedefliyoruz? diye konuştu.

Açılış törenine akademisyenlerin yanı sıra, AK Parti İzmir Milletvekilleri Nesrin Ulema, Aydın Şengül, Hamza Dağ ve Rıfat Sait de katıldı.

Konuşmaların ardından İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Bakan Binali Yıldırım'a plaket ve çiçek takdim etti. Tören, en fazla bilimsel yayın yapan akademisyenlere plaket verilmesiyle sona erdi.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Büyükşehir Yasası'nın yetki gaspı değil, yereli güçlendirmek, yerele güvenmek, yerel yönetime imkan sağlamak ve yerele yetki devri olduğunu söyledi. Yıldırım, yasanın yerel yönetimlerin yetkilerini arttıran, ülke insanının üçte ikisini doğrudan ilgilendiren bir yasa olduğunu vurguladı.

AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler 8. Bölge Toplantısı, İzmir'deki Balçova Termal Otel'de yapıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanı Menderes Tevfik Türel ile Başkan Yardımcısı Mehmet Sekmen'in koordinasyonundaki toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Bakan Yıldırım da katıldı. Ege Bölgesi'nde bulunan illerin milletvekilleri, il başkanları ve il belediye başkanları, ilçe başkanları ve ilçe belediye başkanları, belde başkanları ve belde belediye başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları, bölgedeki bütün il genel ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu toplantıya bin 500 partili katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Yıldırım, Meclis'te Büyükşehirler Yasası görüşülürken çok hararetli tartışmalar yaşadığını söyledi. Bu yasanın Türkiye'de yetkilerin merkezden yerele doğru devredilmesinin yeni bir aşaması olduğunu belirten Yıldırım, ?Ne yazık ki siyaset alanları daralanlar, siyasette söylem ve eylem üretemeyenler, insanımızın daha iyi hizmet alması için, hizmetin ayağa gidecek şekilde yaygınlaştırılması için, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için Parlamento'nun koyduğu iradeyi o kadar ileri taşıdılar ki sanki bu yasa çıkınca Türkiye eyaletlere ayrılacak, üniter yapı bozulacak ve bölücülere gün doğacak.? dedi. Yıldırım, 2004 yılında benzer bir düzenleme yapıldığını hatırlatarak, İstanbul ve Kocaeli'nde idare sınırlarının büyükşehir il sınırına getirildiğini belirtti. Bu düzenlemeyle ilgili sekiz yıllık saha tecrübelerinin olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: ?Bunu görmezden geldiler. Başarı ile uygulanan bu model, belirli kriterlerle yeni şehirlerimizde de uygulanacak. Bu yasa çerçevesinde büyükşehir sayısı 16'dan 29'a çıkarılıyor. Ülke insanının üçte ikisini doğrudan ilgilendiren bir yasa. Yerel yönetimlerin yetkileri arttırılıyor. Bazı yeni ilçeler kuruluyor. Daha da önemlisi hizmet alanı il sınırlarına kadar genişletildiği için büyükşehirlerin hizmetleri köylere kadar götürülecek. Bu, köylerin lehine de bir gelişme.?

'BÜYÜKŞEHİRLER GELİRLERİNİN YÜZDE 10'UNU KÖYLERE AKTARACAK'

Yeni düzenlemeyle beraber büyükşehirlerin, gelirlerinin yüzde 10'unun köylere hizmet olarak aktaracağını ifade eden Bakan Yıldırım, ?Bu yasayı tek tek vatandaşımıza anlatmamız lazım. Bu yasa, büyük değişiklikler getirecek. Köyler fiilen şehirleşiyor. Zaten İzmir'de köylülerin oranı yüzde 8'e kadar düşmüş. Şimdi köylerde yaşayanlar, büyükşehir belediye başkanına oy verecek ve ondan hesap soracak. İnsanın dolaşım yapısı neyse, yönetim yapısı da odur. Bu yapılan yasa ile kılcal damarlara güç veriyoruz. Oralara daha fazla kan gitmek için çaba sarf ediyoruz.? dedi.

'BİZİM KÖYDE ADSL ÇEKMİYOR'

Yıldırım, bakanlığının yaptığı bir çalışmayı da anlattı. Seçim çalışmalarında Erzincan'da bir köyde başından geçen olayı şöyle aktardı: ?Seçim zamanı köye giderdik. Köylü yol, elektrik, su derdi. 2007 seçimlerinde Erzincan'da seçim kampanyasında bir köye gittik. Çeşmenin başında ihtiyar teyze oturuyor. Dediler ki yanındakiler, 'Teyze, bakan geldi. Ne istiyorsan söyle, ayağına geldi.' Teyze kaldırdı kafasını, baktı, 'Evladım hoşgeldin, sefalar getirdin. Allah razı olsun yolumuzu yaptınız. Sularımız akıyor. Televizyonumuzda 150 tane kanal var. Bir şeyimiz eksik, bizim köyde ADSL çekmiyor.' dedi.?

?BELDE BELEDİYELERİNİ KAPATMIYORUZ, HİZMETLERDEN DAHA FAZLA YARARLANMASINI SAĞLIYORUZ'

Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanı Türel de geçen günlerde TBMM'de kabul edilen, Büyükşehir Belediye Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun hakkında teşkilata bilgi verdi. Türel, kanunlaşma sürecinde hiç haketmedikleri, gerçeklerle ilgisi olmayan muhalif söylemlerle karşılaştıklarını söyledi. Yasanın dört ana omurgası olduğunu kaydeden Türel, ?13 yeni büyükşehir kuruluyor. Büyükşehirlerin sınırları. il mülki sınırlarına kadar genişletiyor. İl özel idareleri ve genel meclisleri kaldırılarak tek meclis altında toplanıyor. Belde belediyeleri kapatılıyor. Köyler, mahallelere dönüştürülüyor.? dedi. Muhalefetin, "Federalizm geliyor" diye yasaya itiraz ettiğini dile getiren Türel, şöyle devam etti: ?Oysa belediyelerin yetkisinin arttırılmasından başka bir şey yapmıyoruz. Belde belediyelerinin kapatılması ve köylerin mahallelere dönüştürülmesi, yasanın en çok eleştirilen tarafı. Belde belediyelerini kapatmıyoruz. İlçe belediyelerinin, büyükşehir belediyesinin hizmetlerinden yaralanmasını sağlıyoruz. Muhalefet, bozuk plak gibi aynı şeylerle halkımızı korkutmaya çalışıyor. 2006 yılında Kalkınma Ajansı Yasası çıkarken yine muhalefet, "Ülkeyi eyaletlere bölüyorsunuz." demişti ancak halkımızın yararına olan her yasayı çıkardığımız gibi Kalkınma Ajansı Yasası'nı da çıkardık. Kalkınma ajansları kurulduktan iki sene sonra, ?Siz bizim şehrimizde niye kalkınma ajansı kurmuyorsunuz?' diye Meclis'te soru önergesi verdiler. Burada da yine aynı senaryolar oynanıyor. İki sene sonra muhalefet, 'Niye bizim şehrimizi büyükşehir yapmadınız?' diyecek.? Yasanın birçok ülkeye model olacağını savunan Menderes Türel, bir el kitabı hazırladıklarını, yasanın onaylanmasından sonra dağıtacaklarını aktardı.

Bakan Günay ise Paris'te yapılan EXPO sunuyla ilgili bilgi verdi. EXPO'yu siyasi bir konu yapmamaya çalıştıklarını ifade eden Günay, ?Eğer EXPO'yu alırsak, dünyanın unutmayacağı bir etkinlik yapacağız.? dedi. Ege'de neden başarısız olunduğunun sorgulanmasını da isteyen Günay, ?Kimsenin giyimine kuşamına müdahale etmiyoruz ama Ege'yi almalıyız. Önümüzdeki yerel seçimlerde eşimizi dostumuzu listeye koymayalım.? diye konuştu.

İHA-CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber