Ağız ve diş sağlığı ihmal ediliyor

Haber Giriş : 24 Kasım 2012 23:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, ağız ve diş sağlığı problemlerinin hayatı doğrudan tehdit etmediği için genellikle ihmal edildiğini belirtti.

Türkiye'de Modern Diş Hekimliğinin kuruluşu ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, ?Sağlık, bireyin fiziksel, ruhsal ve sosyal bir bütün olarak tam bir iyilik halidir. Bireylerin fiziksel sağlığı ise vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp- damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmakta olup bu sebeple dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir.Artık günümüzde her türlü ağız ve diş tedavileri ile koruyucu sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı'na bağlı resmi kurumlarımızda verilebilmektedir? diye konuştu.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İHMAL EDİLİYOR

Ağız ve diş sağlığı problemlerinin hayatı doğrudan tehdit etmediği için genellikle ihmal edildiğine işaret eden Tırpancı, ?İhmal neticesinde iş kaybına, yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine, maddi ve manevi zararlara neden olmaktadır. Toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitim şarttır. Eğitime özellikle küçük yaşlarda başlanmalı, ağız ve diş bakımı alışkanlık haline getirilmelidir. Toplumsal bilincin oluşması ve geliştirilmesinde diş hekimlerinin yanı sıra aileler ve eğitimciler ile basına büyük sorumluluklar düşmektedir. Ağız ve diş sağlığının korunması fazla zaman almayan ve çok maliyet gerektirmeyen bir uygulamadır? şeklinde konuştu.

İyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için yapılması gerekenlere de işaret eden Tırpancı, şu uyarılarda bulundu: ?Yeterli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmek, sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların yer aldığı öğünlerle beslenilmesi, Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması, günde en az 1 kez diş ipi kullanılması, En az 6 ayda bir diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmesi ve teşhis edilen problemlerin hekimin önerisi doğrultusunda tedavisinin yaptırılması, Halkımızın diş hekimliği fakültesinden mezun, diploması olan diş hekimlerine hijyenik ve güvenilir koşullarda muayene ve tedavi olmaları gerekmektedir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber