Engel tanımayan öğretmen/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hasan Karaman, tekerlekli sandalyesiyle girdiği KPSS sonrası öğretmen olarak atandı. Ancak 'Sınıfın kontrolünü sağlayamaz, öğrenciler kopya çeker, sigara içer' gerekçesiyle atama iptal edildi. Mahkeme yoluyla hayalindeki mesleğe dönen Hasan Karaman, 10 yıldır tekerlekli sandalyesinde öğrencilerine matematik öğretiyor.
Ortaokul yıllarında bacaklarındaki kas erimesi nedeniyle 10 yılı aşkın süredir tekerlekli sandalyeye mahkum olan 32 yaşındaki Hasan Karaman, Antalya'nın Kepez İlçesi'nde Şehit Jandarma Er Serhat Genç Ortaokulu'nda matematik öğretmeni olarak görev yapıyor. Tekerlekli sandalyesi ile yaşadığı birçok zorluğa karşı gösterdiği mücadelesiyle öğretmen arkadaşları, öğrencileri ve velilerin sevgisini kazanan Karaman, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde engelli öğretmenlerin yaşadığı zorlukları dile getirdi.

ATAMASI İLK GÜN İPTAL EDİLDİ

Antalya'da doğup büyüyen Hasan Karaman, Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi'nden mezun olduktan sonra KPSS'de başarılı olup ilk atamasının 2002'de Kahramanmaraş'a yapıldığını söyledi. Atamasının yapıldığı gün, kas erimesi nedeniyle yürüyemediği ve tekerlekli sandalye kullandığı için Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Komisyonu'nun aldığı karar doğrultusunda ataması iptal edildi.

KOMİSYONDAN SKANDAL GEREKÇELER

Yürüyemediği için ataması iptal edilen matematik öğretmeni Hasan Karaman, komisyonun bu kararı üzerine Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Öğretmen Karaman, Sağlık Komisyonu'nun, açtığı dava üzerine mahkemeye 'Sınıfın kontrolünü sağlayamaz, öğrenciler kopya çeker ve derste sigara içerler' şeklinde gerekçeler sunduğunu, ancak 1 yıl sonrasında mahkeme kararıyla yeniden ilk atandığı okuldaki görevine döndüğünü açıkladı.

RAHATSIZLIĞI KAS ERİMESİ

Kahramanmaraş'ta 4 yıl, Döşemealtı'nın Killi Köyü'nde 2 yıl görev yapan Hasan Karaman, 4 yıldır da Kepez'de bulunan Şehit Jandarma Er Serhat Genç Ortaokulu'nda görev yapıyor. Rahatsızlığının kas erimesi olduğunu anlatan Karaman, ortaokul yıllarında merdiven çıkamama, yolda yürürken zorlanma ve anlamsız düşmeler şeklinde kendini göstermeye başladığını, öğretmenliğe başlamadan önce de tekerlekli sandalyeye oturmak durumunda kaldığını dile getirdi.

ÖĞRENCİLERİ YARDIM EDİYOR

Bir engelli için fiziki yapısı çok uygun olan Kepez'deki okulunu çok seven Hasan Karaman, her gün kendi kullanabildiği aracıyla evinden okula gidip geliyor. Hasan öğretmenin aracı okul bahçesinde göründüğünde öğrencileri hemen park yerine tekerlekli sandalyesini götürerek, sandalyeye geçişine yardım ediyor. Okul içinde birçok faaliyeti kendi başına yapabilen, ihtiyaç duyduğunda hem öğrencileri hem öğretmen arkadaşlarının yardımcı olduğu Hasan öğretmen, mesleğini ise çok kutsal bulduğunu söyledi.

ÖĞRETMENLİK HAYALİYDİ

Öğretmenliğin hayalindeki meslek olduğunu ve çok severek yaptığını anlatan Hasan öğretmen, şunları söyledi; Engelimden dolayı daha fazla özel olduğunu düşünüyorum. Çünkü öğrencilerime hayatta herşeyin olabileceğini, şartlar ne olursa olsun istedikleri zaman başarabileceklerini gösterebildiğimi, ayrı bir misyon yüklendiğimi düşünüyorum. Öğrencilerimi çok seviyorum.
Öğretmenlikte tatillerin çok olduğundan bahsediliyor ama biz gerekirse hafta sonları, akşamları evde sürekli çalışma yapıyoruz. Derse hazırlanma, yazılı okuma, hazırlama. Okul saatleri dışında 1- 1.5 saat SBS'ye hazırlanan öğrencilerle ayrıca ders çalışıyoruz. Ayrıca öğrencileri birçok yönden geliştirdiği için satranç da çalışıyoruz. Satrançta birçok öğrencimiz il birinciliği düzeyinde ödüller de aldı.

ENGELLİ ÖĞRETMENLERİN EN BÜYÜK SORUNU ATAMA

Engelli öğretmenlerin sorunlarına değinen Hasan Karaman, öncelikle atamada çok sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Onlara kadro açılmadığını belirten Karaman, Birçok bölümde yüzde 3 engelli kadrosu varken öğretmenlikte bu daha sıkıntılı bir durum. Atandıktan sonra okul binalarında sıkıntılar yaşanıyor. Gittikleri okullarda ne rampa, ne asansör var. Uygun fiziki şartlar sağlanmamış, ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor veya kendi yaşadığı ilden çok çok uzak illere atanarak zorluklar yaşıyor. Devlet engellilere maaş veriyor. Bunun yerine iş verse o insanı da topluma kazandırabilir diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber