BDDK Başkanı: Kredileri yakın takipteyiz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartlarını ve ihtiyaç kredilerini çok yakından izlediklerine dikkat çekerek, ?Bu alanda rasyonellikten uzak uygulamalara izin vermeyeceğiz? uyarısında bulundu.

Öztekin, Active Academy 10. Uluslararası Finans Zirvesi'nde, Türkiye'de gerçekleştirilen yapısal reform ve BDDK tarafından alınan tedbirlerin işlevselliğinin global finansal kriz ile Avrupa borç krizi dönemlerinde test edildiğini ve sektörün bu testlerden başarıyla geçtiğini anlattı.

Krizin başarıyla atlatılmasında özelde BDDK, genelde tüm ekonomi yönetiminin geliştirdiği refleks ve doğru politikaların büyük rol oynadığını, sektörün sağduyusu ve kriz tecrübesinin de en az bu kadar etkili olduğunu dile getiren Öztekin, kriz sonrası dönemde birçok gelişmiş ülke karar almakta zorlanırken, Türkiye'nin değişen dünyayave değişen koşullara çok hızlı uyum sağlayan ve esnek politikalar belirleyen bir ekonomi yönetimine sahip olduğunu bildirdi. Öztekin, şöyle devam etti:

'Proaktif önlem alıyoruz'

"Bu yapılmadığında, bugün AB'nin içinde bulunduğu açmaza düşmek kaçınılmazdır. Yani ekonomik göstergeler kötüye giderken, bir yandan da sıkılaştırıcı tedbirler alınması gerekebilecek, bu durum da ekonomik daralmanın daha da artmasına veya daha uzun sürmesine neden olabilecektir.

Bu nedenle biz BDDK olarak ekonomik göstergelerin olumlu olduğu dönemlerde bankacılık sektöründe rezerv oluşturulmasını önemsiyoruz. Bu çerçevede, henüz kriz ihtimalinin gündemde olmadığı bir dönemde, uygulamaya koyduğumuz hedef rasyo, likidite yönetmeliği, kar dağıtımının sınırlandırılması gibi düzenlemeler, kurumumuzun ileriye dönük bakış açısı ve proaktif olarak çalışma gayretinin sonuçlarıdır."

Öztekin, BDDK olarak yaklaşımlarının, risk tespit edilen spesifik konularda proaktif önlemler alınması şeklinde olduğunu ifade ederek, "Özellikle kredi kartlarını ve ihtiyaç kredilerini çok yakından izliyoruz ve bu alanda rasyonellikten uzak uygulamalara izin vermeyeceğiz" dedi.

Küresel boyutta yapılan kıyaslamalarda yukarı yönlü gelişmeye çok müsait olduğu ve büyük bir potansiyelinin bulunduğunu aktaran Öztekin, global finansal kriz döneminin Türkiye'de finansal kuruluşların gözetim ve denetiminin sağlıklı olarak gerçekleştirilmesinin tek başına yeterli olmadığını da gösterdiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber