Şimşek, TEDAŞ'ın durumunu anlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2012 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

-''Özelleştirme hedefinde yanılmışız''-

Şimşek, 2012 özelleştirme hedefini ortaya koyarken 12,8 milyar dolarlık ihalesi tamamlanmış, devir noktasında bulunan özelleştirme uygulaması bulunduğunu dile getirerek, ''Biz de kendi kendimize dedik ki (bunun yarısı dahi gerçekleşse bu hedefi tuttururuz) yanılmışız'' dedi.

Bakan Şimşek, bu sene Halk Bankası'nın halka arzıyla 7 milyarlık özelleştirme geliri elde edilmiş noktasına gelineceğini de vurguladı.

Özelleştirme konusunda rekabeti, inovasyonu, tüketici refahını düşündüklerini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

''TEDAŞ konusunda çok eleştirildi. 2006 yılında hükümet olarak biz TEDAŞ'ın borçlarını sıfırladık. 2006-2012 döneminde TEDAŞ 10 milyar lira borç biriktirdi. Nasıl biriktirdi- Kayıp-kaçaktan bahsetmiyorum, sattığı elektriğin parasını toplayamıyor. 10 milyar liranın yükünü de yine vatandaşlarımız çekiyor. TEDAŞ parayı toplayamayınca EÜAŞ'a borcunu ödemiyor, EÜAŞ parayı alamadığı için BOTAŞ'a olan borcunu ödemiyor. BOTAŞ parayı alamadığı için ödememezlik yapamıyor. Niye- Çünkü Ruslara ödeyecek, İranlılara ödeyecek. Ne yapıyor, ödüyor. Ama bu arada vergi mükellefiyetini yerine getiriyor. Aslında hepimizin ciddi bir şekilde oturup bu hususu tartışmamız lazım. TEDAŞ ciddi bir şekilde o parayı toplayabilirse nakit akışında problem olmayacak, vatandaşa yük gelmeyecek. Size örnek vereyim Orta Anadolu'da bir şebeke. Özelleştirmeden önce örneğin tarımsal sulamada ödeme yüzde 15 bile değildi. Yani 100 liralık elektrik satıyorsak 15'i dahi tahsil edilemiyordu. Özelleştirmeden sonra 100 liralık elektrik satılıyorsa 90'ı tahsil ediliyor.''

Elektrik dağıtımında Akdeniz Bölgesi'nin düşük fiyattan satılmadığını da belirten Şimşek, Gigavatsaat (GWh) özelleştirilen dağıtım bölgelerinin ortalama fiyatının 103,5 dolar, Akdeniz'in 546 milyon dolarlık ihale bedeli ile GWh başına ortalama fiyatın 109 dolar olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber