Doğuma Bağlı İzinler

Bayan memurların doğum izin süreleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü, buna bağlı aylıksız izin süresi ise 108'inci maddesinde düzenlenmiştir. Ayrıca konuya ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığının bir tebliği bulunmaktadır. Ancak uygulamada hala çok sayıda sorun bulunmaktadır. Sitemize iletilen soruları doğum öncesi izinler, doğum sonrası izinler ve aylıksız izinler olmak üzere 3 ana başlıkta topladık. Hazırladığımız dosyayı okumak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Ekim 2005 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

21.07.2004 tarihli ve 25529 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 14.07.2004 tarihli ve 5223 sayılı Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) bendi; "Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." şeklinde ve 108 inci maddesinin üçüncü paragrafı "Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir." şeklinde değiştirilmiştir.

DOĞUMA BAĞLI İZİNLER

Devlet memurları DOĞUM ÖNCESİNDE durumlarına göre kullanacakları mazeret izni;

1- Mazeret izninde idarenin takdir hakkı var mıdır?

Devlet memuru mazeretini belgelendirmesi gerekli olup, doğuma ilişkin mazeretin hastalık raporunu belgelendirilmesi halinde İdare mazeret izni vermek mecburiyetindedir.

2- Doğum öncesi mazeret iznin süresi ne kadardır?

Tekil gebeliklerde doğum öncesi mazeret izni 8 hafta kullanmaları mümkündür. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi 8 haftalık süreye 2 hafta ilave edilmesi gereklidir.

4-657 sayılı Kanunda mazeret izin süreleri uzatılabilir mi?

Doğum öncesi mazeret izni memurun sağlık durumu göre ve doktor raporunda belirtilen süre kadar uzatılabilir.


Devlet memurları DOĞUM SONRASINDA durumlarına göre kullanacakları mazeret izni;
1- Mazeret izninde idarenin takdir hakkı var mıdır?

Doğum yapan devlet memuruna doğum raporuna istinaden mazeret izni verilir. Mecburi olup doğum öncesi mazeret izni gibi zorunludur.

2- Doğum sonrası mazeret iznin süresi ne kadardır?

Doğum sonrası mazeret izni 8 hafta haftadır.

3- Doğum öncesi mazeret izin süresi doğum sonrasına aktarılabilir mi?

Doğum öncesi 8 haftalık izin sürenin 5 haftası doğum sorası 8 haftalık süre ile birleştirilmesi halinde doğum sonrası kullanılan mazeret izni 8+5 = 13 hafta olarak kullanılması da mümkündür. Doğum öncesi mazeret izninin doğum sonrasına aktarılmanın şartları:
a) Tabip onayı(Sağlık Raporu),
b) Memurun isteği,
c) İşyerinde çalışması hususlarıdır.
şartların taşınması halinde bu hususta da idareye takdir hakkı verilmemiştir.

4-657 sayılı Kanunda mazeret izin süreleri uzatılabilir mi?

Doğum sonrası mazeret izni memurun sağlık durumu göre ve doktor raporunda belirtilen süre kadar uzatılabilir.

5- Mazeret iznini müteakip göreve başlamadan yıllık izin alınabilir mi?

Mazeret iznini kullanan devlet memuru göreve başlamadan yılık izin kullanması 657 sayılı Devlet memurları kanununun 102 ve 103 üncü maddelerine uyulmak suretiyle idarenin takdir çerçevesi içinde mümkün bulunmaktadır.

6- Mazeret izni aktarımında memurlar arasında farklılık bulunabilir mi?

"Öğretmenin Yaz Tatilindeki Doğum İzin Süresi Doğumdan Sonraya Aktarılır mı?" başlıklı dosyayı okumak için tıklayınız.


AYLIKSIZ İZİNLER

1- Aylıksız izninde idarenin takdir hakkı var mıdır?

Devlet memuruna verilen aylıksız izin 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinde 14.07.2004 tarihli ve 5223 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten sonra mecburi hale gelmiş olup daha önce bulunan idarenin takdir hakkı kaldırılmıştır.

2-Doğuma bağlı aylıksız izin süresi ne kadardır?

Doğuma bağlı aylıksız izin 657 sayılı Kanunun 108 inci maddede 12 ay olarak belirlenmiştir.

3- Doğuma bağlı aylıksız izin süresi uzatılabilir mi?

Doğuma bağlı aylıksız izin kanun ile tespit edilmesi sebebiyle yasal değişiklik yapılmadıkça değiştirilemez.

4- 12 aydan az izin alınabilir mi?

Aylıksız izin memurun isteğine bağlı olması sebebiyle memur isterse 12 aydan az izin alması mümkündür.

5- Doğuma bağlı aylıksız izin süresi memuriyet boyunca bir defa mı kullanılır?

Devlet memurunun birden fazla doğum yapması halinde her doğum için aylıksız izin kullanmasına yasal bir engel bulunmamaktadır.

6- Doğuma bağlı aylıksız izin süresi ne zaman başlar?

Doğuma bağlı aylıksız izin 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi ile belirlenen mazeret izin sürelerinin, bu sürede duruma göre doğumdan itibaren 8 hafta veya 8+5 =13 haftalık sürenin bitiminden itibaren başlar. Bu tarihten itibaren 12 ayın sonunda sona erer.

Diğer taraftan mazaret izin süresinden sonra doğuma bağlı hastalık izni kullanılmış ise aylıksız izin ne zaman başlayacaktır. Konuya ilişkin açıklamayı okumak için tıklayınız.

7- Göreve başladıktan sonra aylıksız izin talebinde bulunulabilir mi?

Mazeret izninin bitiminden itibaren göreve başlayan devlet memuru eğer isterse aylıksız isin süresinin bitim tarihi geçmemiş olması halinde bu sürenin bitim tarihine kadar aylıksız izin alabilir.

8- 12 ayı aşmamak üzere parçalı olarak izin alınabilir mi?

Aylıksız izin başlangıç ve bitiş tarihleri arasında kalmak suretiyle parçalı olarak aylıksız izin alınmasına yasal bir engel bulunmamaktadır.

9- İkiz ve üçüz doğumlarda aylıksız izin süresi uzatılabilir mi?

İkiz ve üçüz doğum yapanlara artırımlı aylıksız izin verilmesi mevcut yasal düzenleme ile mümkün bulunmamaktadır.

10- Hastalık izninde olan memur göreve başlamadan aylıksız izin kullanabilir mi?

Mazeret izni müteakip doğuma bağlı olmayan hastalık izinleri kullanmakta iken devlet memuruna, daha önce belirtilen esaslara uyulmak suretiyle göreve başlamadan doğuma bağlı aylıksız izin alınması mümkün bulunmaktadır.

11- Aday devlet memuruna doğum yapmasından dolayı aylıksız izin verilir mi?

Aday Devlet memuru 657 sayılı Kanununda aday memurlar için zikredilen hükümler dışında memurlara uygulanan hükümler uygulanmaktadır. Ayrıntılı haber için bakın tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber