'SABİM, ihbar merkezi haline dönüştü, düzenleme şart'

Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Mustafa Serdar, hastaların haklarının korunması için hayata geçirilen Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM)'in ihbar merkezine dönüştüğünü savundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2012 20:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serdar, İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çalışan Asistan Doktor Melike Erdem'in önceki gün hastanede hayatına son verdiği olay nedeniyle yaptığı açıklamada, genç doktorun elim bir şekilde hayata veda etmesinin nedeninin SABİM'e yapılan bir şikayet olduğunu ileri sürdü. SABİM'in farklı kullanım nedeniyle artık ?Sağlık Çalışanlarını İhbar Merkezi'ne dönüştüğünü ifade eden Serdar, ?Hastaların haklarının korunması için hayata geçirilen bu sistem ne yazık ki bugün sağlık çalışanlarının korkulu rüyası olmuştur. Hasta hakkı denilirken mesnetsiz ve gerçekle ilgili olmayan ihbarlar nedeniyle sağlık çalışanlarından savunmalar alınmış, cezalar verilmiş, psikolojik bir baskı uygulanmıştır. Haksız savunma istenmesi, soruşturma açılması nedeniyle birçok sağlık çalışanının psikolojisi zarar görmüştür. SABİM'le hasta hakkı, vatandaş memnuniyeti denilirken, çalışanların hakları darmadağın edilmiş, adeta kaş yapalım derken göz çıkarılmıştır. Bu nedenle SABİM tekrar gözden geçirilmeli, amacı ile işleyişi arasındaki fark değerlendirmeye tabi tutulmalı ve gerekirse kapatılmalıdır.? dedi.

Tüm hastanelerde hasta hakları birimi olduğuna işaret eden Serdar, sağlık hizmetlerinin işleyişi konusunda şikayeti olan vatandaşların buraya şikayetini iletebildiğine değindi. Böyle bir sistem varken SABİM'i şikayet için kullanmanın bir anlamı olmadığını iddia eden Serdar, ?SABİM'e bir şikayet geliyor. İsimsiz veya sahte isimle bildirilen şikayet gerçekle alakası olmayan bir şikayette olabiliyor. Sağlık Bakanlığı bunu kuruma bildiriyor. Bu durum sanki bakanlığın bir disiplin soruşturması gibi algılanarak araştırma yapılmadan çalışanlardan savunma isteniyor. Sağlık çalışanları böyle bir yöntemle baskı altına alınıyor ve bir şeklide mobbinge tabi tutuluyor.? ifadelerini kullandı.

Bu nedenle SABİM'de mutlak suretle bir düzenlemeye ve filtrelemeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Serdar, buraya gelen şikâyetlerde çalışanların peşinen suçlu olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. Serdar, ayrıca Sağlık Bakanlığından hasta hakları kadar, çalışan haklarına da önem göstermesini istediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber