ÖSYM, kodlama hatasında davayı kaybetti

KPSS sınavına giren bir aday, sınav heyecanıyla kitapçık numarasını yanlış kodlamıştır. Aday, sınav sonrasında düzeltme yapılması için ÖSYM'ye başvurmuş ama bu talebi reddedilmiştir. red işleminin iptali istemiyle dava açan aday, davayı kazanmıştır. Şimdi bu adayın puanı yeniden daha hesaplanacak...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Aralık 2012 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünden mezun olan aday, öğretmen kadrosuna atanabilmek için 2010 yılı KPSS sınavlarına girdi. 2010 yılı KPSS sınavında Eğitim Bilimleri testinde 87 doğru, 33 yanlış cevap yaparak KPSS-10 puan türünde 76,836 puan aldı.

Ancak aday, sınavında vermiş olduğu heyecanla kitapçık numarasını yanlış kodlamış, sınav sonuçları açıklandığında eğitim bilimleri testinde 17 doğru 103 yanlış cevapla karşılaşması üzerine şok geçirmişti. ÖSYM'ye yazılı olarak başvurup yeniden inceleme talep ettiğinde kitapçık numarasını 24056638 yerine 24056683 olarak kodlaması neticesinde puan hesaplamasının yapıldığı ve kodlamanın aday tarafından doğru kodlanmasının adayın kendi sorumluluğunda olduğu cevabını aldı. Bu süre zarfınca atamalar yapıldı ve tabii ki aday bir yere yerleştirilemedi.

19.09.2011 tarihinde ÖSYM'nin verdiği cevap yazısına karşı açtığım dava 05.10.2012 tarihinde karara çıktı ve kararda ??DAVACININ 29.07.2011 TARİHİNDE YAPMIŞ OLDUĞU İTİRAZ ÜZERİNE PUANININ 24056638 KİTAPÇIK NUMARASINA GÖRE YENİDEN HESAPLANMASI VE ELDE ETTİĞİ PUANA GÖRE TERCİHLERİ YAPILMASINA İLİŞKİN USUL ÇERÇEVESİNDE TERCİH HAKKI TANINMASI VE SONUCUNA GÖRE İŞLEM TESİS EDİLMESİ GEREKTİĞİ AÇIKTIR?.? şeklinde hüküm kuruldu. Kararı size gönderiyorum. Kararın gerekçesi olarak idare mahkemesi ??kitapçık türünü doğru işaretlettirmemek ve yanlış işaretlenen kitapçık türünü kontrol etmeden cevap kağıdını güvenlik poşetine koyarak, sınav sonucunun bu hatalı şekliyle değerlendirilmesine neden olmak sınavın uygulayıcısı olan salon başkanı ve gözcünün ve dolayısıyla davalı idarenin hizmet kusurunu oluşturması nedeniyle 24056638 kitapçık numarasına göre sınava giren davacının itirazının reddedilerek cevaplarının 24056683 kitapçık numarasına göre hesaplanmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır?.? görüşüne dayanmıştır.

Davayı açan Av. Serkan ŞAHİN davanın bir yıl sonra sonuçlandığına dikkat çekerek "Ancak bir adayın bu şekilde idarenin yanlış işlemi ve adayın puanının düzeltilmesi için yaptığı başvuruyu sırf ?KODLAMA HATASI ADAYA AİTTİR? diye geri çevirerek, bir sene içerisinde yapılan atamalara başvurma hakkının elinden alınmış olması nedeniyle atanamamasını kim telafi edecek?" dedi.

Şahin, bu kararla birlikte ÖSYM'ye başvurarak puanının doğru kitapçık numarasına göre hesaplanmasını talep edeceğini belirti. ÖSYM mahkeme kararını 30 gün içerisinde uygulayarak puanını hesaplayacak.

Ancak öğretmen atamalarını ÖSYM yapmadığı için aday bu kez MEB'e başvuracak.

Kararı görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber