Vali Yazıcı: İlimizde bulunan sıcak su kaynaklarını turizme kazandıracağız

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, ilin jeotermal sıcak su kaynağı bakımından Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek, bulunan jeotermal sıcak kaynaklarının turizme kazandırılacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2012 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vali Abdulkadir Yazıcı, makamında düzenlediği basın toplantısında, ilde Maden Tetkik ve Arama (MTA) tarafından yapılan sondaj çalışmalarında ciddi ölçekte sıcak su kaynaklarının bulunduğunu belirtti. Yozgat'ın sıcak su kaynakları bakımından oldukça zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı, bu kaynakların sağlık, turizm ve diğer alanlarda değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Vali Yazıcı, "İl genelinde bütün ilçelerimizde oldukça yüksek potansiyelde sıcak su kaynaklarımız var. Yozgat'ımız çok aktif bir deprem fay hattında olmamasına rağmen hemen hemen sıcak su kaynağı olmayan ilçemiz yok. Özellikle ilimizin doğu ve batısında konuşlanmış ve güneyinde konuşlanmış ilçelerimizin tamamında sıcak su kaynağı var. Örneğin Akdağmadeni, Yerköy, Sarıkaya, Saraykent ve Boğazlıyan'da ilimiz nüfusunun yoğun olan ilçelerin tamamında sıcak suyumuz var." dedi.

Sıcak suyun yüksek potansiyelde olmasının tek başına bir şey ifade etmediğini belirten Vali Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerekir. Boğazlıyan'da bulunan yüksek dereceli sıcak suyumuzun vanasını geçtiğimiz gün düzenlenen törende Sayın Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ'ın katılımı ile açtık. Kendi haline doğal cazibe ile artezyen şeklinde saniyede 50 litre sıcak su 48-50 derece arasında çıkıyor. Deneme pompaları ile yaptığımız çalışmada da bu miktar saniyede 200 litreye çıkabilecek bir kapasiteye sahip. Yani bir kuyudan saniyede 200 litre su çıkar, bu da yüksek derece sıcaklığında olur ise büyük bir potansiyeldir. Bu sayede belki onlarca otel, onlarca turizm merkezi ve işletmeler buralarda faaliyetini sürdürecek."

Jeotermal sıcak su bakımından ilçelerin konumu itibariyle kendilerine yakın olan illere yönelik de çalışma içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Vali Yazıcı, şunları ekledi: "Örneğin Yerköy'deki sıcak su kaynağımızı özellikle Ankara'ya hitap edecek şekilde yatırıma dönüştürmeliyiz. Burayı kongre turizminde kullanabiliriz. Yani bir Kızılcahamam tarzı gibi yapılanmada kullanılabiliriz. Çünkü hızlı trenin de buradan geçecek olmasıyla daha uygun durumdadır. Yine Boğazlıyan ilçemizde çıkan sıcak su da Kayseri ve o yöreye hitap edecek tarzda günü birlik ve tatil amaçlı kullanılmada değerlendirilebilir. Akdağmadeni, Sivas yöresine hitap edecek biçimde, ormanıyla yeşiliyle turizm amaçlı kullanılabilir. Bu yönde değerlendirilebilir. Ayrıca Türkiye'de ancak iki tane olan tarihi Roma hamamından biri Hierapolis, diğeri de Sarıkaya ilçemizde olan Roma hamamıdır. Bu tarihi değer ilçemize ve ilimize ekonomik anlamda önemli getirisi olabilir. Bunların iyi bir şekilde planlaması yapılarak değerlendirmeliyiz. Bunların tamamını güzel bir planlamayla iş adamlarına, bu işlerle uğraşacak insanlara açmak istiyoruz. İster yöreden ister dışarıdan bizim için fark etmiyor, bu sıcak sularımızı turizme kazandırmamız gerekiyor. Bunun çalışması içerisindeyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber