Eczacılar, sürdürülebilir ilaç ve hizmet için adil bütçe istiyor

Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, sağlık ve sosyal güvenlik bütçesindeki açıkların kapatılması için ilaç fiyatlarının baskılandığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2012 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Karacan, sürdürülebilir ilaç ve eczacılık hizmeti için güncel, gerçekçi, adil ve katılımcı bütçe istediklerini kaydetti. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın yürürlüğe konulmasının ardından sağlıkta tasarruf söylemine bağlı kamu politikalarının devreye sokulduğunu ifade eden Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, sağlık harcamalarının azaltılması noktasında ilk akla gelenin ise ilaç fiyatlarının baskılanması olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda ilaç maliyetlerini azaltmak amacıyla birçok yönteme başvurulduğunu anımsatan Onur Ferhat Karacan, ilaç harcamalarını kontrol altında tutmanın katılım paylarının sürekli artırılarak ve çeşitlendirilerek vatandaşın cepten yapacağı ödemeleri artıracağını belirtti. Ec. Karacan, bunun da kamusal sağlık hizmetlerine ulaşmada en büyük engellerden biri haline geleceğini savundu.

2013 Yılı Bütçesi'nde sağlık harcamaları kalemi içerisinde ilaca ayrılan rakamın 15 milyar 640 milyon olarak belirlendiğini hatırlatan Samsun Eczacı Odası Başkanı Karacan, ?İlaç harcamalarının kısıtlanması ve ilaç maliyetleri üzerindeki baskı ilaç ve eczacılık hizmetini aksatacak etkiler göstermektedir. Varlıkları büyük ölçüde ilaç fiyatlarına bağlı olan eczane ekonomileri söz konusu sert tasarruf tedbirleri ile bir cendere içerisine girmiştir. Bugün ülkemizde 23 bin 700 eczanenin yüzde 52,42'si çok büyük zorluklar içerisinde varlığını devam ettirmeye çabalamaktadır. İlaçta tasarruf pahasına sağlığın kılcal damarı olan eczanelerin batışına göz yummak; sağlıkta tasarruf amacına ulaşmak bir yana ileride halk sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek çok daha büyük toplumsal ve ekonomik maliyetler doğuracaktır." değerlendirmesini yaptı.

Ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla tasarruf politikalarına gidilmesi ve bütçenin bu şekilde yapılandırılmasının desteklenecek bir tutum olduğuna değinen Karacan, sözlerine şöyle devam etti: ?Ancak toplumsal yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olan sağlık, sadece malî tedbirleri amacıyla tasarrufa gidilemeyecek bir alandır. Bir başka deyişle sağlık yalnızca tasarrufun ön plana çıkarılamayacağı, insan unsurunun birincil derecede önem taşıdığı özgül bir alandır. Kamu ilaç harcamalarında tasarruf yapılmak isteniliyorsa; önleyici-koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasını ve tam anlamıyla verilmesini sağlayan, eşdeğer ilaçlara yönelik desteği bir kamu politikası haline getiren ve akılcı ilaç kullanımını önceleyen uygulamalar yaşama geçirilmelidir. Samsun Eczacı Odası olarak sürdürülebilir bir ilaç ve eczacılık hizmeti için güncel, gerçekçi ve adil bütçenin yapılmasının zorunlu olduğunu, bunun için alandaki bütün bileşenlerin taleplerini göz önünde tutan katılımcı bir mekanizmanın geliştirilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber