SGK Başkanı: O eski SSK ve eski memur yok artık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2012 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, ''Artık önümüze güvenle bakabileceğimiz bir sosyal güvenlik sisteminin temelleri atılmış oldu. Sosyal güvenlik sistemi risk olmaktan çıktı'' dedi.

Acar, Tükiye Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Ankara Şubesi'nce gerçekleştirilen söyleşiye katıldı.

Sosyal güvenlik konusunda genç işadamlarına bilgi veren Acar, merkezi yönetim bütçesinin yüzde 44.8'ini yönetme sorumluluğunun SGK'ya verildiğini söyledi. Acar, ''Bu çok ağır bir sorumluluktur. Bazen gece uykularımızı kaçıracak derecede büyük bir sorumluluktur'' diye konuştu.

Türkiye'de SGK gibi 74 milyona hizmet eden başka bir kurum olmadığını anlatan Acar, kurumdaki işlerin iyiye gitmesinin Türkiye'nin iyiye, kötüye gitmesinin ise Türkiye'nin kötüye gitmesi anlamına geldiğini dile getirdi.

Acar, gelinen noktada SGK'nın Türkiye'nin göz bebeği haline geldiğini vurgulayarak, kurumun teknoloji altyapısını önemli ölçüde tamamladığını ve vatandaş odaklı hizmeti yaygınlaştırdığını kaydetti.

İşadamlarına sosyal güvenlik reformunu anlatan Acar, dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinin ötesinde vatandaşlara sağlık hizmetleri sunulduğunu söyledi.

Acar, bir insan doğduğu zaman 18 yaşına kadar genel sağlık sigortası şemsiyesi altında olduğunu, okuduğu takdirde 25 yaşına kadar devam ettiğini söyledi. Acar, 25 yaşından sonra da eğer geliri yoksa sağlık konusunda devletin güvencesi altında bulunduğunu kaydetti.

Ne kadar prim ödeniyorsa o kadar emekli aylığı alınacak bir sistemin temellerinin atıldığını belirten Acar, geçmişin yanlış uygulamalarının bir kenara atıldığını söyledi. ''20 yıl prim ödeyeceksiniz, 50 yıl sistemden emekli aylığı alacaksınız. Bu sistemleri sürdürmemiz mümkün olmadığı için biz bu reformu yapmak durumunda kaldık'' diyen Acar, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin temellerini attıklarını ifade etti.

Acar, sosyal güvenlik reformu yapılmamış olsaydı, GSMİH içindeki sosyal güvenlik açıklarının yüksek seviyelerde devam edeceğini, bunun önlenmiş olduğunu bildirdi. Acar, ''Artık önümüze güvenle bakabileceğimiz bir sosyal güvenlik sisteminin temelleri atılmış oldu. Sosyal güvenlik sistemi risk olmaktan çıktı'' dedi.

Acar, 1 Ocak'tan itibaren interaktif sisteme geçeceklerini belirterek, belirleyecekleri bir numaraya yazılacak soruların SMS yoluyla da cevaplanacağını anlattı.

Teknolojik yatırımlar da yaptıklarını dile getiren Acar, 2008'den beri 25 bin bilgisayarı yenilediklerini, ayrıca donanım altyapısını da yaptıklarını bildirdi.

Reform sayesinde önemli işler yapıldığını vurgulayan Acar, daha önce emekli aylığı ödeyen bazı bankalara kendilerinin de komisyon verdiğini, komisyon almaya başladıklarını kaydetti. Acar, ''Sadece 2009 yılında 300 milyon lira kurumun artı hanesine yazılan rakam'' diye konuştu.

SGK'nın hizmet binalarının da düzenlendiğini ifade eden Acar, 39 il müdürlüğünün yenilendiğini, 405 Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü açıldığını dile getirdi.

Çalışmalarını bağımsız bir denetim firmasına ölçtürdüklerini de belirten Acar, ''Aldığımız netice yüzde 71 hizmet alanlar için, paydaşlar için de yüzde 74.7 memnuniyet oranı. Bu aslında 74 milyona hizmet veren bir kurum için çok önemlidir diye düşünüyorum. Hedefimiz yüzde 100'' dedi.

Acar, 2008'den beri iki önemli hedefleri bulunduğunu vurgulayarak, bunlardan birinin etkin, verimli çalışan şeffaf SGK, ikincisinin vatandaş odaklı bir SGK olduğunu bildirdi.

Sadece fiziki mekanları yenilemekle kalmadıklarını dile getiren Acar, ''Biz aynı zamanda çalışan arkadaşlarımızın kafalarını da yenileme için bir program ortaya koyduk. İnanın 25 bin arkadaşımız belki onlarca toplam kalite eğitimlerinden geçirildi. O eski SSK, o eski memur anlayışlarını tamamen kaldırmak için yoğun bir seferberlik başlattık'' diye konuştu.

Reformdan sonra gelirlerinde artış bulunduğunu, giderlerinin de az olduğunu dile getiren Acar, 2009'dan sonra aktif çalışan nüfusun da arttığını kaydetti.

-Kayıt dışı ile mücadele-

Acar, ''Bu reformla beraber artık sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemini biz kurduk, hayata geçirdik. Bundan sonra kayıt dışı ile mücadele etmemiz gerekiyor'' dedi.

''Bir kayıt dışındakileri kayıt altına almamız gerekiyor, bir de kayıt içindeki kayıt dışılığı önlememiz gerekiyor'' diyen Acar, 2013 yılında kayıt dışı ile mücadelenin süreceğini bildirdi.

Sağlıkta kimlik numarasıyla sağlık hizmetinden yararlanmalarda suistimaller olduğunu da anlatan Acar, şöyle konuştu:

''Vatandaş kendisi hastaneye gitmeden kimlik numaraları hastaneye gidip geliyor ve bize fatura ediliyor. Biz de dedik ki 'kardeşim buna göz yumamayız' Şimdi artık özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde yeni yılla birlikte herkes artık avuç içi damar haritasını okutmak suretiyle hizmet alabilecek. Bunun startını da verdik. E-reçete, artık kağıt reçeteye de son veriyoruz inşallah yeni yılla birlikte. Kağıt reçete diye bir şey yok. Şu anda 89 bin doktorumuz şifre aldı, bir 10-15 bin doktorumuz kaldı.''

-TÜGİAD Şube Başkanı Aydın-

TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Barış Aydın da konuşmasında, Türkiye'de son yıllarda sosyal güvenlik alanında çok önemli işler başarıldığını, farklı mevzuatlarla yürütülmeye çalışılan sosyal güvenlik sisteminin, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak tek çatı altında toplandığını söyledi.

Aydın, nüfusun tamamına eşit, kolay ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmeti sunumunu amaçlayan genel sağlık sigortası sistemi oluşturulduğunu, çalışanların, işverenin kolay, hızlı hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla e-devlet uygulamasına geçildiğini, Türkiye ekonomisinin büyümesinin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülen sosyal güvenliğin neden olduğu ''kara deliğin'' tehdit olmaktan çıkmaya başladığını ifade etti.

Muhabir: Ertuğrul Subaşı

Yayıncı: Erdem Gültekin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber