Çakısıyla ağaç kütüklerini sanat eserine çeviriyor

Hayrabolu'da emekli memur Münir Genç (59), boş zamanlarında tavan arasında kurduğu derme çatma atölyesinde ağaçları oyarak sanat eserleri yapıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2012 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boş zamanlarının çoğunu geçirdiği tavan arasındaki küçük atölyesinde ağaç kütüklerini çakısıyla oyarak onlara ruh verdiğini belirten Genç Milli Eğitim Müdürlüğünden emekli olduktan sonra boş kaldığını belirterek;" Emeklilikte zaman geçmek bilmiyordu. Kahvede geçen

zamana acıyordum. Sonrasında elimdeki çakı yardımıyla oymaya başladığım ağaç kütükleri birer manda arabası, at arabası, eşek arabası, yayık, düven olarak çıkmaya başladı. " dedi.

Günün 5-6 saatini çalışarak geçirdiğini belirten Genç, bulduğu kütükleri yapacağı işe göre sınıflandırdıktan sonra çalışmalara başladığını ifade ederek;" Öncelikle yapacaklarımı tasarladıktan sonra tahtalarımı marangozlarda uygun şekilde biçtiriyorum. Sonrasında çakı ve bıçaklarımın yardımıyla oyma işlemini yapıyorum. Yaptığım minyatür at arabaları ve atlarının hepsini kendim uğraşarak yapıyorum. Ağaç işlerimde ceviz, dişbudak ve kavak kullanıyorum. At, inek ve mandaları ise ağaçtan oyarak resmediyorum. Sonrasında da üzerini vinileks ile kaplıyorum. Yaptığım çalışmaların hepsinde eserlerim en ufak ayrıntılara kadar sökülüp takılabiliyor. Aynı lego sistemleri gibi." Dedi.

Genç yaptığı eserlerinde geçmişin izlerini yaşatmaya çalıştığını, 1950'li yılların taşımacılıkta kullanılan yük taşıma aletlerini en ince ayrıntısına kadar yaptığını ifade ederek;" Ben boş zamanlarımı değerlendirmek için böyle bir işe başvurdum. Yörede herkes ilgi gösterdi. Tekirdağ Valiliğinin destekleriyle 2 ulusal fuara katıldım. Yörede Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanlığımızın destekleriyle festivallerde stantlar açarak kültürel el sanatları sergileri açıyorum. Son olarak Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinde bir etkinlikte bulunarak yaptığım eserleri sergiledim. Vatandaşlarımız çok büyük ilgi gösteriyor. Ben yaptığım bu işi daha geniş kuşaklara aktarmak istiyorum. Bu konuda yetkililerden bazı konularda malzeme ve araç desteği istiyorum." Dedi.

Genç, evinin birçok bölümünde yaptığı el oymacılığı işlerini sergileyerek evini adeta sanat müzesine çevirmiş durumda. Genç, yaptıkları eserlere talep gelmesi halinde sattığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber