Kimyasal atıklar radyo frekanslarıyla takip

'Scada sistemi' sayesinde Türkiye'nin en büyük sanayi tesislerinin bulunduğu İzmit Körfezi'ne bir damla bile zararlı atık atmak imkansız hale geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2012 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kocaeli Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü'nün (İSU) hizmete soktuğu 'Scada sistemi' sayesinde Türkiye'nin en büyük sanayi tesislerinin bulunduğu İzmit Körfezi'ne bir damla bile zararlı atık atmak imkansız hale geldi. Sistemin işlemeye başlamasıyla birlikte Körfez'de gözle görülür bir değişim yaşandığı belirtildi.

İSU tarafından Türkiye'ye getirilen ve Türkiye'de ilk olan 'Scada sistemi' meyvelerini vermeye başladı. Radyo frekansları üzerinden haberleşme ile sanayi tesislerinden İzmit Körfezi'ne dökülen atık suların kimyasal kontrolünü sağlayan sistemle, arıtma tesislerindeki kirlilik yükü ve sanayi tesisleri tarafından körfeze salınan atık suların kimyasal özellikleri anında scada merkezi kontrol odasındaki bilgisayarlara aktarılıyor. Bilgisayarlara aktarılan veri neticesinde, scada merkezini 24 saat kontrol eden uzmanlar tarafından kimyasal atıklara anında müdahale edilerek, söz konusu zararlı kimyasal atığın körfeze gönderilmesi engelleniyor. Sistem, fabrikalar tarafından salınan atık suyun kimyasal parametrelerini ölçerken, atık suyun içinde zararlı gördüğü kimyasal maddeleri belirlemek için anında numune alıyor. Sistemle atık sular, İSU Genel Müdürlüğü içerisinde kurulu 5 bilgisayar ve dev ekran üzerinden, 4 operatör tarafından 24 saat izleniyor.

12 milyon TL maliyetle kurulan 'Scada sistemi' hakkında bilgi veren İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Kocaeli'nin ve İzmit Körfezi'nin çevresinde atık su kolektörleri, atık su terfi merkezleri ve atık su arıtma tesislerinin olduğunu ve hepsini tek bir merkezden idare etme imkanlarının bulunduğunu belirtti. Terfi merkezlerindeki pompaları bir düğmeyle çalıştırıp durdurabildiklerini ifade eden Bayram, şöyle konuştu: "Biz bu sistemde toplanan atık suları, terfi merkezleri vasıtasıyla arıtma tesislerine götürüyoruz. Arıtma tesislerinin girişindeki kirlilik yükünü, atık suyun kimyasal özelliklerini ve arıtıldıktan sonra körfeze verilen atık suyun kimyasal özelliklerini buradan anlık izleyebiliyoruz. Amacımız körfezi temiz tutmak, körfezde şuan itibari ile gelinen durumu korumak ve geliştirmektir ve bu sistemi bunun için kurduk. Atık suyu problem olabilecek, çevre bakımından risk teşkil eden organize sanayi kuruluşları, bunların arıtma tesisleri veya bunların deşarj noktalarının izlenmesi lazım. Bu anlamda biz 25 tane organize sanayi ve bireysel tesislerin çıkışlarına online kimyasal parametrelerini ölçen cihaz yerleştirdik. Bu cihazlar aynı zamanda, otomatik olarak limitlerin dışına çıkıldığı zaman numune de alıyor."

Sistem sayesinde tüm bölgenin görülebildiğini ve kontrol edilip denetlenebildiğini anlatan Bayram, sistemin, bölge ve vilayet anlamında verileri bir merkeze getirip takip edilmesini sağlayan Türkiye'deki ilk sistem olduğunu söyledi. Terfi merkezlerinde bulunan yüksek çözünürlüklü kameralarla söz konusu alanları anında takip edebildiklerini ifade eden Bayram, artık sanayicilerle hırsız-polis oyunu oynamadıklarını söyledi.

Artık hangi tesiste 'kötü, zararlı atık var' konusu ile uğraşmadıklarını belirten

Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an her şey bizim denetimimiz altında ve yağmur suyu arıtma tesislerini de buradan izleyebiliyoruz. Dolayısıyla burası aslında normalde bir, 'Scada Merkezi' ama olağanüstü durumlarda ise acil durum merkezi şeklinde kullanılıyor. Bu tesis için yaklaşık 12 milyon TL bir kaynak sarfiyatı oldu. Ama biz inanıyoruz ki; bu tesisin yararlı bir şekilde çalıştırılmasıyla Kocaeli'deki çevreye parayla ölçülmeyecek derecede bir etkisi olacak. Çevreyi daha da güzelleştireceğiz, kaliteyi artıracağız. Kurum olarak da bizim işletme maliyetlerimizi düşürecek ve biz bu maliyetin bize geri döneceğine inanıyoruz. Bu anlamda Türkiye'de de ilk olması dolayısıyla diğer su kanal idareleri olsun, bakanlık yetkilileri olsun, yurt içinden, yurt dışından gelen arkadaşlarımıza bu konu ile ilgili bilgilerimizi, dökümanlarımızı paylaşıyoruz. Onların da Türkiye genelinde bu tür tesisleri çoğaltmasını amaçlıyoruz."

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İSU ve diğer kurumlarıyla gerçekleştirdiği İzmit Körfezi'ndeki çevresel temizlik çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığı gözlemleniyor. Scada sistemiyle kimyasal atıkların takibi, Deniz uçağıyla gemilerden kaynaklanan atıkların takibi ve Baca Takip Sistemi'yle sanayi bacalarından çıkan zararlı gazların takibi neticesinde körfezde hayat yeniden başladı. Son dönemlerde yapılan incelemelerde İzmit Körfezi'ndeki sualtı canlılığının gözle görülür biçimde arttığı belirlenirken, kısa zaman öncesine kadar kokudan yaklaşılamayan İzmit Körfezi'nde uluslararası yelken ve yüzme yarışları yapılıyor, körfezdeki plajlar mavi bayrak alma hakkını kazanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber