Şiddet gören kadının tanığa ihtiyacı yok

İnsan Hakları Günü'nün 64. yılı nedeniyle, Konak Belediyesi, İzmir Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu, İzmir Barosu ve Kadın Haklarını Koruma Derneği işbirliğinde ?6284 sayılı Kadına Şiddet ve Ailenin Korunması Yasası' sivil toplum kuruluşlarına ve mahalle muhtarlarına tanıtıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2012 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konak Kaymakamı Ahmet Önal, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nden Komiser Hatice Poyraz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şube Müdürvekili Gülsen Birgül Özkan, İzmir Barosu Kadın Komisyonu'ndan Avukat Aytül Arılar'ın katıldığı panelin moderatörlüğünü ise İzmir Kadın Hakları Koruma Derneği İzmir Şubesi Başkanı ve İnsan Hakları İl Kurulu Üyesi Engin Demir üstlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, bu tür özel günlerde toplumsal dayanışmanın temelinin atıldığını kaydederek, ?İnsan Hakları Günü'nün 64. yılında ne yazık ki kadına şiddet hâla devam ediyor. En önemlisi kadına şiddetin arkasındaki nedenleri irdelemek lazım? dedi. Başkan Tartan, insanların dil, din, ırk ayrımı yapılarak ayırt edilmesinden yana olmadığını belirterek şunları söyledi: ?Başka insanların değerini anladığımız ölçüde insan hakları ön plana çıkar. Başkalarını insan olarak görmezsek, bir gün biz de insan olmaktan çıkarız. İnsan Hakları Günü'nde kadına, çocuğa gösterilen şiddetin, sevgisizliğin olabildiğince azaltılması yönünde bir başlangıç olmasını diliyorum.?

ÖNAL, SAVUNMA YAPTI

Konak Kaymakamı Ahmet Önal da kısa bir süre önce kaymakamlık binasının tadilatı dolayısıyla çıkarılan ?Cumhuriyet Fazilettir' yazısının yerine tekrar konulmadığına dair yaşanan soruna değinerek, konu hakkında çıkan haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Önal, binanın tadilatı dolayısıyla yazının çıkarıldığını belirterek şöyle konuştu: "Ancak henüz bina tadilatı bitmedi. Aceleci bir vatandaş sayesinde yazının çıkarılıp bir daha asılmadığı haberleri yapıldı. Ancak tadilat henüz bitmedi. Konak Kaymakamlığı yazısı bile asılmadı, 6 yıl önce yazılan yazı artık eskimişti. Yenisinin siparişini verdim. Kısa süre sonra yeni tabela asılacaktır?

Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'te yaşadığımızı belirten Önal, Atatürk ile ilgili sözlerine şöyle devam etti: "Varlığımızı ona borçluyuz. Biz sekiz kardeşiz, fakir bir ailenin çocuğuyum. Atatürk olmasaydı ben bu makamı rüyamda bile göremezdim, belki de yurdumuz bile kurulmazdı. Duyarlılık gösteren İzmirli hemşehrimize teşekkür ederim ama bu yanlış anlaşılmayı da düzeltmek istedim?

YENİ KANUN KADININ YANINDA

6284 Sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair çıkarılan kanunun içeriği hakkında bilgi veren konuşmacılar, yeni kanundaki en önemli unsurun şiddet mağduru kişinin herhangi bir kolluk görevlisine veya kamu kuruluşuna bu konuda başvurabileceğini ve tanık gösterme zorunluluğu olmadığını kaydetti. Özellikle mahalle muhtarlarının semtlerindeki kadınların şikayetlerini alabileceklerini ve en yakın karakola kadının şiddet gördüğü konusu bilgisi verildi.

Kadına şiddetin giderek arttığını ifade eden İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nden Komiser Hatice Poyraz, ?Şiddet gören kadın karakola gidip şiddet görüyorum demesi yeterli. Önceden tanık göstermesi veya ispat etmesi gerekiyordu artık bu şart değil. Bu yasanın en önemli tarafı bu. Tüm kamu kuruluşları ve jandarma, karakol, hakim gibi yetkililere veya bulunduğu yerdeki mülki amire başvurup şikayette bulunabilirler. Bunun yanı sıra çok büyük tedbirler de alınmış durumda? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber