Çalışan veya sözleşmesini fesih eden 4/B'liler, 2012/5'e başvurmalı mı?

Mevzuatımıza göre çalışan 4/B'linin, sözleşmesini fesih edip başka bir 4/B'li pozisyona geçmesi mümkün değildir. Ancak bu uygulamanın 5 istisnası bulunmaktadır. Bu 5 istisna kapsamına girmeyenlerin 2012/5 KPSS tercih işlemlerinde tercih yapmaması gerekmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Aralık 2012 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

* 2012/5 KPSS Robotu
* 2012/5 KPSs Tercih Kılavuzu

Sağlık Bakanlığı 2012/5 yerleştirmesi ile 11 bin 116 sözleşmeli personel alıyor. Tercihler 17-21 Aralık tarihleri arasında ÖSYM üzerinden online olarak yapılacak.

Kısa Bilgi

Sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK'nın 4'üncü maddesinin (b) fıkrasında tanımlandığı için adını buradan almaktadır. Buna dayanarak bu personelin özlük hakları ve diğer hususların belirlenmesi amacıyla Bakanlar Kurulu tarafından ?Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar? çıkarılmıştır ve bu haberimizde bunu kısaca ?Esaslar? olarak anacağız.

Mevzuat ne diyor?

2010 yılında yapılan değişiklik sonrasında Esaslar'ın ?Ek 1 Maddesi? aşağıdaki hale gelmiştir;

?Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez.

Sözleşmesini;

a) Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan,

b) Ek 4 üncü madde çerçevesinde unvan değişikliği yapanlardan,

c) Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak, Ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygulanamayanlardan,

tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edilebilirler.?

Bu maddeye göre yukarıdaki istisnalar kapsamına girmeyen bir 4/B'linin, 2012/5 işlemlerinde yerleşse dahi sözleşmesini fesih ederek Sağlık Bakanlığındaki yeni görevine başlaması mümkün değildir. Aşağıda bu istisnalar tek tek açıklanmıştır.

1- Kısmi zamanlı çalışan 4/B'liler

Bu personel, 2012/5 tercihleri ile yerleşmesi durumunda hizmet sözleşmesini fesheder ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde yerleştiği pozisyon için (hangi unvana yerleştiği önemsiz) sözleşme imzalayarak 4/B personel olarak çalışabilir. Bu kişiler fesih sonrası ?bir yıl yasağı? kapsamında değildir. Üstelik bu kişilerin Sağlık Bakanlığında ya da başka bir kurumda çalışıyor olması sonucu değiştirmez.

2- Proje süresi ile sınırlı çalışan 4/B personel

Bu şekilde istihdam edilenler, 2012/5 tercihleri ile yerleşmesi durumunda hizmet sözleşmesini fesheder ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde yerleştiği pozisyon için (hangi unvana yerleştiği önemsiz) sözleşme imzalayarak 4/B personel olarak çalışabilir. Bu kişiler fesih sonrası ?bir yıl yasağı? kapsamında değildirler. Üstelik bu kişilerin Sağlık Bakanlığında ya da başka bir kurumda çalışıyor olması sonucu değiştirmez.

3- Farklı unvanda bir pozisyona yerleşenler

Her 4/B'li personel belli bir unvanda çalışmaktadır. Örneğin, Sağlık Bakanlığı veya üniversite hastanesindeki 4/B personeli genel olarak sağlık teknikeri, ebe, fizyoterapist, tabip, psikolog, biyolog, diyetisyen, hemşire gibi unvanlarda istihdam etmektedir.

Sözleşmesini fesheden 4/B'liler farklı unvanlı bir 4/B pozisyona ?bir yıl sözleşme imzalayamama? engeline takılmaksızın KPSS puanıyla başvurabilir ve sözleşme imzalayabilir. Yani Sağlık Bakanlığında veya başka bir kurumda 4/B'li olarak çalışan bir personel, çalışmakta olduğu unvandan farklı bir unvana 2012/5 tercihleri ile yerleşirse sözleşmesini feshederek ertesi gün bile yeni yerleştiği unvan için sözleşme imzalayabilir.

Örneğin, destek personeli unvanı ile Sağlık Bakanlığında 4/B olarak çalışan bir personel 2012/5 ile hemşire unvanlı pozisyona yerleşirse sözleşmesini fesheder ve hiç beklemeden Sağlık Bakanlığının hemşire unvanlı 4/B pozisyonu için yeniden sözleşme imzalayabilir.

4- Eş durumu nedeniyle görev yerini değiştiremeyenler

Eş durumu nedeniyle görev yerini (şehir) değiştiremeyen personel de aşağıdaki şartları taşıyorsa sözleşmesini feshetmesi durumunda ?bir yıllık bekleme süresine tabi olmadan? KPSS puanıyla başvuru yaparak 4/B pozisyonlara başvuru yapabilir ve hizmet sözleşmesi imzalayabilir.

Ancak bunun için bu personelin öncelikle görev yeri değişikliği talebinde bulunmuş olması gereklidir. Bu talepte bulunmuş olan 4/B personelin aşağıdaki şartlardan en az birini karşılaması ?bir yıl beklemeden? herhangi bir 4/B pozisyona başvurması için yeterlidir;

- 4/B Personelin geçiş yapacağı bir hizmet biriminin bulunmaması durumunda 2012/5 ile Sağlık Bakanlığına yerleşerek istifa ederse ertesi gün bile yeni yerleştiği pozisyon için sözleşme imzalayabilir. (Yani kurumun tek veya sınırlı sayıda teşkilat biriminin olmasıdır. Örneğin, Bilecik Üniversitesinin Bilecik haricinde başka bir yerde teşkilatı yoktur. Örneğin, TUİK'in Ankara haricinde birkaç şehirde teşkilatı bulunmaktadır. Bu durumdaki bir 4/B'li, 2012/5 ile Sağlık Bakanlığına yerleşerek istifa ederse ertesi gün bile yeni yerleştiği pozisyon için sözleşme imzalayabilir.)

- 4/B Personelin görev yaptığı kurumun başka il/ilçelerde teşkilat birimleri bulunsa dahi kendisine uygun bir pozisyonun bulunmaması durumunda 2012/5 ile Sağlık Bakanlığına yerleşerek istifa ederse ertesi gün bile yeni yerleştiği pozisyon için sözleşme imzalayabilir (Örneğin, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ankara'da görev yapan mühendis unvanlı bir 4/B personel Hatay'a geçmek istemektedir. Ancak Hatay'da bu unvanda bir pozisyon bulunmadığı için buraya geçiş yapamamaktadır. Bu durumdaki 4/B'li, 2012/5 ile Sağlık Bakanlığına yerleşerek istifa ederse ertesi gün bile yeni yerleştiği pozisyon için sözleşme imzalayabilir.)

- 4/B Personelin çalışmakta olduğu kurumun başka il/ilçede teşkilatı olsa ve bu teşkilatta uygun pozisyon olsa dahi bu 4/B'li personel en az bir yıl çalışmış olmak şartını karşılamıyorsa görev yerini değiştiremez. Ancak bu kişiler 2012/5 ile Sağlık Bakanlığına yerleşerek istifa ederse ertesi gün bile yeni yerleştiği pozisyon için sözleşme imzalayabilir.

Eş durumuna ilişkin belirttiğimiz hususlar hem Sağlık Bakanlığında hem de diğer kurumlarda çalışan 4/B'li personel için geçerlidir.

5- Sağlık durumu nedeniyle görev yerini değiştiremeyenler

4/B personel sağlık durumuyla görev yerini değiştirebilmek için, çalışmakta olduğu ilde kendisi, eşi, çocuğu ile bakmakla yükümlü olduğu anne veya babasının tedavisinin mümkün olmadığının raporla ispatlamalıdır. Ancak raporla durumun ispatlanması başka bir birime geçiş için yeterli olmamaktadır. Çünkü bir de geçiş yapılmak istenen şehirde kurumuna ait teşkilatta kendisine uygun ve boş bir pozisyonun olması gereklidir.

Boş bir pozisyon olmadığı için görev yeri değiştiremeyen personel, 2012/5 ile Sağlık Bakanlığına yerleşerek istifa ederse ertesi gün bile yeni yerleştiği pozisyon için sözleşme imzalayabilir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber