Meclis'te 1 yıl böyle geçti... İşte yılın olayları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2012 12:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis, 2012 yılı mesaisine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen tasarıyı yasalaştırarak başladı.


*KPSS Genel Kültür için 2012 yılının önemli olayları


TBMM'de, 2012 yılı Ocak ve Şubat aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:

3 Ocak:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'deki Filistin Hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye'yi Meclis'teki makam odasında kabul etti.

-Kendilerine ''Barış Anneleri'' adını veren ve aralarında BDP milletvekillerinin de bulunduğu bir grup, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclisteki makam odası önünde oturma eylemi yaptı.

-BDP ve bazı bağımsız milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda oturma eylemi başlattı.

4 Ocak:

-CHP, 12 Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) daha iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Son başvuruyla birlikte CHP'nin KHK'ların iptali için Yüksek Mahkeme'ye başvurusu 30'a ulaştı.

-CHP, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında gensoru önergesi verdi.

5 Ocak:

-TBMM Başkanlığı, CHP'nin Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında verdiği gensoru önergesini, ''Anayasa'ya aykırı'' olduğu gerekçesiyle iade etti.

10 Ocak:

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Anayasa-Adalet Komisyonu'nda bulunan dosyaları için dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren dilekçeyi, TBMM Başkanlığı'na iletti.

17 Ocak:

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili düzenleme nedeniyle bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği yasa, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, milletvekili emekli aylıkları, yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45'i oranında belirlenecek.

19 Ocak:

-TBMM Genel Kurulu'nda, 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 7 yıl olarak belirleyen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı kabul edildi.

25 Ocak:

-TBMM Genel Kurulu'nda, Aden Körfezi'nde görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının görev süresi 1 yıl daha uzatıldı.

-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Fransa Senatosu'nun aldığı karardan dolayı, TBMM Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun feshedilmesi için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

-CHP, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında gensoru önergesi verdi.

26 Ocak:

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Fransa'yı kınayan bir bildiriyi kabul etti.

1 Şubat:

-İşkolu barajının yüzde 3'e düşürülmesini öngören Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-Orman özelliğini yitirmiş ve 2B arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na gönderidi.

-TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapılmasına dair teklifin görüşmelerinde, Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a yönelik, ''kuyruk acın var'' sözleri gerginliğe yol açtı.

-Türkiye'nin ilk ''yüz naklini'' gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekipte yer alan Dişhekimi İsmail Avşar, Meclis'te kuliste ilgi odağı oldu.

2 Şubat:

-Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arazi ve arsalarda norm ve standartlara uygun sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerinin oluşturulması amacıyla yapılacak iyileştirme, tasfiye ve yenilemelerle ilgili usul ve esasları düzenliyor.

-TBMM Genel Kurulu'nda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

3 Şubat:

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis İçtüzük değişikliği teklifiyle ilgili grup başkanvekilleriyle biraraya geldi.

7 Şubat:

-Çiçek'ten, CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün'ün, Sağlık Bakanlığınca belirlenecek herhangi bir yerde, ücretsiz, doktorluk yapma başvurusuna, ''Bir milletvekilinin, yürütme organı emrinde görevlendirilmesi, mümkün değil'' yanıtını verdi.

8 Şubat:

-TBMM Başkanı Çiçek, İçtüzük değişikliği teklifiyle ilgili grup başkanvekilleriyle ikinci kez toplantı yaptı. Toplantının ardından açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Meclis İçtüzüğü değişikliği teklifine ilişkin grup başkanvekillerine yeni öneri getirdiğini ve bu önerilerin gruplar tarafından değerlendirileceğini açıkladı.

-TBMM Genel Kurulu'nda, CHP milletvekilleri, TBMM İçtüzük değişikliğinin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal etti. CHP'li milletvekillerinin kürsü işgali yaklaşık 5 saat sürdü. TBMM Başkanı Çiçek, birleşime 4 kez ara verdi.

Verilen aralarda grup başkanvekilleriyle görüşen Çiçek, aranın ardından teklifin görüşmelerine kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi. Çiçek'e, CHP'li milletvekilleri alkışlarla tepki gösterdi. Çiçek de ''Bu Meclis çok badire atlattı. Çok sıkıntılar yaşadı. Ama böyle bir görüntüyü Meclis hak etmiyor. Siyaset kurumu hak etmiyor. Böyle bir işgal, Meclisimiz açısından çok doğru değil. İçtüzüğe de uygun değil. Bunu tarihe not düşmek adına ifade ediyorum'' karşılığını verdi.

Aralarda da kürsüde ayakta bekleyen CHP'li milletvekilleri, ''Çiçek istifa'' diye slogan attı. Çiçek, görüşme imkanının kalmadığını belirterek, birleşimi kapattı.

Birleşim kapandıktan sonra CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Birçok milletvekilinin yumruklaştığı kavga yaklaşık 15 dakika sürdü. Kavganın yatıştırılmasının ardından AK Parti'li milletvekilleri, CHP'nin işgal ettiği kürsünün etrafında toplandı. Bu sırada CHP milletvekilleri bir süre daha bekledikten sonra Genel Kurul salonundan ayrıldı. Bu sırada bir stenograf, görev yaptığı masada baygınlık geçirdi.

-CHP TBMM Grubu'ndan görüşmeler sürerken yapılan yazılı açıklamada, Meclis Genel Kurulu'nda yaptıkları eylemin, ''kürsü işgali değil, İçtüzük darbesiyle gasp edilmek istenen kürsüyü, işgalden kurtarma eylemi'' olduğunu öne sürdü.

-Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda yaptıkları eyleme ilişkin, ''TBMM'de kürsü işgal altındadır. Bu militanvari bir tavırdır, kaba kuvvet ve şiddettir'' dedi.

9 Şubat:

-TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri ertelendi.

10 Şubat:

-MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişiler hakkında soruşturma yapılmasını da Başbakanın iznine bağlayan, AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

15 Şubat:

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Uludere'deki olaya ilişkin insansız hava aracı ''Heron' görüntülerini izledi.

17 Şubat:

-TBMM Genel Kurulu'nda, MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi, sabaha kadar süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilerek yasalaştı.

20 Şubat:

-Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Mor Gabriel Manastır Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu'na yeni anayasa önerilerini sundu. Toplantı sonrası açıklama yapan Bartholomeos, ikinci sınıf vatandaş olmak istemediklerini belirterek, ''Maalesef bugüne kadar azınlıklara karşı haksızlıklar oldu. Bunlar yavaş yavaş düzeltiliyor, değiştiriliyor, yeni bir Türkiye doğuyor'' dedi.

-AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve bazı milletvekillerinin, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkararak 4 artı 4 artı 4 şeklinde uygulanmasını öngören, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı kanunlarda değişiklik yapan teklif, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

21 Şubat:

-TBMM Genel Kurulunda, internet kullanımı ve çocukların internetin zararlarından korunması konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

22 Şubat:

-TBMM Başkanlık Divanı, tutuklu 8 milletvekiline maaşlarının ödenmesini kararlaştırdı.

23 Şubat:

-TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Grup başkanvekillerinin verdiği zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, ''kesintisiz eğitim'' uygulamasına son veren kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. Teklif, daha sonra alt komisyona gönderildi.

27 Şubat:

-Kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkan sağlayan ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

29 Şubat:

-BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, TBMM Genel Kurulu'ndaki ''Kemalist diktatörlük'' ifadesi tartışmaya neden oldu. Tan, kimsenin şahsına hakaret olmadığını belirterek, ''Söylediğim lafın arkasındayım'' dedi. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Tan'a uyarma cezası verdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yazılı açıklama yaparak, Meclis'te yapılan konuşmalarda ''tarihi şahsiyetlere ve milletin hassasiyetlerine karşı saygılı bir dil kullanılması'' uyarısında bulundu.

-Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti.

Meclis, Mart ve Nisan ayında, kamuoyunda ''4+4+4'' eğitim sistemi, kadına şiddet uygulayanlara elektronik kelepçe takılması ve 2-B arazilerinin satışını da içeren önemli düzenlemelere imza attı.

TBMM'de, 2012 yılı Mart ve Nisan aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:

1 Mart:

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Adıyaman'da bazı evlerin işaretlenmesinin fevkalade çirkin bir olay olduğunu belirterek, ''Bunu yapanlar kimse, hepsini lanetliyoruz'' dedi.

5 Mart:

-Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'ndaki görüşmelerinde söz alan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, 12 saat konuştu.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili iddialara ilişkin ''Sözü edilen cezaevinde bulunan bir grup çocuğun; tacize, tecavüze ve şiddete maruz kalması hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği, göz ardı edemeyeceği ahlak faciası olarak AKP yönetiminin alnına kazınmıştır'' dedi.

6 Mart:

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sivas Davası sanıklarının zamanaşına uğramaması için CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun verdiği kanun teklifinin Meclis Başkanlığı'nca havale edildiği ve ilgili komisyonların gündeminde olduğunu bildirdi.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin imam hatip okulu mezunu bir Başbakan olduğunu belirterek, ''Ama beni bir imam hatip okulu mezunu olarak üniversiteye almadılar. Bana 'gideceksin bir de lise bitireceksin' dediler. Bize hendek atlattılar. Neler yaptılar neler. Buna rağmen yine hazmedemiyorlar. İsteseniz de istemeseniz de bu millet, Anadolu, sahip çıkıyor ve bunu bile bile oylarını veriyor'' dedi.

8 Mart:

-Kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkan sağlayan Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda oy birliği ile kabul edilerek, yasalaştı.

-TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, 4+4+4 eğitim sisteminin görüşmeleri sırasında, CHP milletvekillerinin oturacak yer bulamaması üzerine kavga çıktı. AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri birbirlerini yumruklarken, CHP'li Altay dengesini kaybederek yere düştü.

11 Mart:

-Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

-Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Yönetim Kurulu, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndaki kavgaya ilişkin bir kameramanın başından yaralanmasına tepki gösterdi. PMD Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, ''komisyonda 4+4+4 eğitim modeli teklifi görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında çıkan arbedede parlamento muhabirleri, kameramanlar ve foto muhabirlerinin halkı bilgilendirme adına görev yapmasının imkansız hale geldiği'' ifade edildi.

12 Mart:

-CHP Grup Başkanlığı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin komisyon çalışmalarının tamamlanmadığı ve bu nedenle TBMM Genel Kurulu'nda görüşülemeyeceğine ilişkin yazılı bir başvuru sundu.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, Suriye'de akan kan ve gözyaşının durdurulması için uluslararası çabaları yoğun şekilde devam ettirdiklerini söyledi.

13 Mart:

-CHP milletvekilleri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin Komisyonda yeniden görüşülmesi taleplerini yineleyerek, Meclis Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

15 Mart:

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin, ''(Bakanlığın sorumluluğu olmasın) diye bir çaba içinde değiliyiz. Burada bir şeyi örtmenin, kapatmanın peşinde değiliz'' dedi.

-TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, orman özelliğini yitirmiş ve kamuoyunda 2B arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısını kabul etti.

20 Mart:

-TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, parlamentoda düzenlendiği basın toplantısında, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine ilişkin CHP ve MHP'den gelen itirazları inceleyip değerlendireceklerini, ardından da raporu TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi.

27 Mart:

-CHP, milletvekili emekli aylığını düzenleyen kanunun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

29 Mart:

-Eski bakanlardan Hurşit Kemal Cantürk, vefat etti.

30 Mart:

-Kamuoyunda ''4+4+4'' olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanunun açık oylamasında, AK Parti'den 295 milletvekili kabul oyu verirken, 88'i CHP'den 3'ü BDP'den olmak üzere toplam 91 milletvekili de red oyu verdi.

30 Mart:

-CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Genel Kurulu'nda sarf ettiği ''Başka yapacağımız bir şey kalmadı, silahla mı gelelim'' sözünün, ''deniz, yol bitti, yapacak bir şey kalmadı'' anlamında bir serzeniş olduğunu belirterek, ''Buradan 'silahla geleceğiz' anlamı çıkmaz'' dedi.

31 Mart:

-TBMM Genel Kurulu'nda, bazı yatırımlara Katma Değer Vergisi(KDV) muafiyeti getiren kanun teklifi kabul edilerek, yasalaştı.

-CHP'nin, ''Altındağ Belediyesi'nin uygulamalarından siyasi konumunu kullanarak rant elde ettiği, görevini kötüye kullandığı'' gerekçesiyle Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verdiği gensoru önergesi kabul edilmedi.

-4 Nisan:

-Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.

17 Nisan:

-TBMM Genel Kurulu'nda, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

19 Nisan:

-Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

23 Nisan:

-Kapatılan TBMM Tabur Komutanlığı Gazinosu'nun yerine düzenlenen sosyal tesis, Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından açıldı.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Irak'ta istikrarın, düzen ve demokrasinin oluşmasına en çok katkı yapan ülke, başından beri komşu Türkiye'dir. Türkiye'nin hiçbir gizli ajandası olmamıştır'' dedi.

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, terörle mücadelede sadece profesyonel askerliğinin yeterli olmayacağını belirterek, ''Karma olması lazım, hem zorunlu askerlik hem profesyonel askerlik'' diye konuştu.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla eşi Gülten Çiçek ile Meclis'te resepsiyon verdi. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yalnız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise eşi Emine Erdoğan ile katıldı.

-Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, toplumun yakın ilgisini çeken önemli davaları en kısa zamanda sonuçlandıracaklarını bildirdi.

25 Nisan:

-TBMM Genel Kurulu'nda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Meclis Araştırması açılması kabul edildi.

26 Nisan:

-Bazı üst kurul başkanlarının görev sürelerini de düzenleyen yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, ''Sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldığı'' bildirildi.

27 Nisan:

-Kamuoyunda ''Haberal teklifi'' olarak bilinen ve tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan sağlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''27 Nisan e-bildirisi'' ile ilgili ''Sürece müdahaledir, bunda tereddüt yok. Çünkü orada Meclis'in yaptığı yanlış bir iş yoktu'' dedi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Mayıs ayında, kamuoyundan gelen talepleri aldıktan sonra yeni anayasanın yazımına başladı. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu ise dönemin aktörleri ve konuyla ilgili bilgisi olanları dinlemeye başladı.

TBMM'de, 2012 yılı Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:

2 Mayıs:

-Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Başkanlığa AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş seçildi

3 Mayıs:

-Yabancılara mülk satışını düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişilere Türkiye'de taşınmaz satılmasına imkan sağlanıyor.

-Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, ''Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'' kurulacak. Ajans, Eskişehir'i 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak hazırlayacak.

7 Mayıs:

-CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Meclis'te Cemevi açılması için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Meclis'te düzenlenen ''Parlamenter Denetim Sistemi'' sempozyumunda, ''Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım'' dedi.

9 Mayıs:

-TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in makam aracına İstanbul'da yapılan saldırı, TBMM Genel Kurulu'nda kınandı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Akşener'i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

-Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye'deki seçimlerde, bulundukları ülkede oy kullanmasını kolaylaştırmayı ve vatandaşlık hukukundan kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılmasını amaçlayan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-Afet Sigortaları Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, ''Tsunami'' de zorunlu deprem sigortası kapsamına alınıyor. ''Doğal Afet Sigortaları Kurumu'', ilgili mevzuat ve projeye aykırı olarak inşa edilen binaları sigortalamama hakkına sahip olacak.

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Interpol'ün kırmızı bülten çıkartmasına ilişkin ''Desteğimizi verdiğimiz birini iade etmeyiz'' dedi.

10 Mayıs:

-TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasanın yazımına başladı.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde, 1960 darbesi ve 1971 muhtırası, 1980 darbesi, 28 Şubat ve 27 Nisan ile ilgili 3 ayrı alt komisyon kurulmasını kararlaştırıldı.

11 Mayıs:

-TBMM Başkanlığı, 12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, ''MİT tarafından 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Meclis'e bilgi verilmediği konusunda TBMM'de bilgi ve belgeye rastlanmadığını'' bildirdi.

16 Mayıs:

-Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, Belediyelerin, kamunun mülkiyetinde ve kullanımında olan yerler için kentsel dönüşüm kararları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca alınacak. Yenileme projelerinin gerektirdiği uygulamalar, verilen süre içinde yapı malikince yapılmadığı takdirde il özel idaresi veya belediye tarafından yapılarak masrafı yapı malikinden tahsil edilecek. Gecekondu sahibine konut verilinceye ve konut yapmak üzere arsa tahsisi yapılıncaya kadar gecekondusu yıktırılamayacak.

-TBMM Genel Kurulu'nda, İstanbul'da 2 vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi. Yasayla; İstanbul'da, Merve Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından ''Murat Hüdavendigar Üniversitesi'' ve Engin Fikirler Eğitim ve Kültür Vakfı'nca ''Nişantaşı Üniversitesi'' adıyla 2 yeni vakıf üniversitesi kurulacak. Ayrıca Muğla Üniversitesi'nin adı ''Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi' olarak değiştirilecek.

17 Mayıs:

-Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Kanuna göre, serbest eczane sayıları ilçedeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde düzenlenecek. Eczane açılması için kriterler belirlenirken ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılacak. Eczane açmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle, bir eczanede ''yardımcı eczacı'' olarak çalışmak zorunda olacak.

22 Mayıs:

-Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, her yıl 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında yapılan yoklama ile 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında yapılan son yoklama uygulamasına son verilecek. Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenecek. Askere alma işlemleri Milli Savunma Bakanlığı'nca yürütülecek.

-Tutuklu milletvekilleriyle ilgili yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konuyla ilgili olarak, ''Bohçanın dört ucunu bir araya getiremiyoruz. Bu dönem siyaset çok sert geçiyor. Bu kadar sert olması, çözümü de zorlaştırıyor. Umarım sonuca varırız'' dedi.

24 Mayıs:

-Genelkurmay Başkanlığı, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, ''Dersim'' belgelerinin, arşiv tarama, tasnif ve elektronik ortama aktarılması çalışmasına akademisyen, araştırmacı ve yazarlardan oluşan bir grup ile katılma talebine içeren başvurusuna, ''Dersim olayları''na ilişkin belgelerin tasnifinin tamamlanmasının ardından yerli ve yabancı araştırmacıların hizmetine sunulacağını bildirdi.

30 Mayıs:

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, darbe ve muhtıralara ilişkin olarak, Numan Esin, Ahmet Er, Süleyman Demirel, Rahşan Ecevit, Hüsamettin Cindoruk ve Ahmet İsvan'ı dinleme kararı aldı.

-CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve İzmir Milletvekili Musa Çam, TBMM Genel Kurulu'na, ceketlerinin içine giydikleri ''THY'de grev yasağına hayır'' yazılı tişörtlerle girdi.

31 Mayıs:

-Havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren, korsan taksicilere kesilen para cezalarını artıran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-Yatırımların ve istihdamın teşviki, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, stratejik yatırımların desteklenmesine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, hizmet ihracının teşviki, teşviklerin etkinliğinin artırılması, esnafa yönelik iyileştirmeler, mükelleflere kolaylıklar getiriyor.

1 Haziran:

-Yurtdışından getirilen cep telefonları için 100 lira kullanım izin harcı ödenmesini öngören Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-BDP'li milletvekilleriyle ilgili 8 dokunulmazlık dosyası TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

6 Haziran:

-Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ve beraberindeki sanatçılar, CHP ve BDP gruplarını ziyaret etti.

-CHP'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması Genel Kurul'da kabul edilmedi.

7 Haziran:

-TBMM Genel Kurulu'nda hukuk uyuşmazlıklarını ''arabuluculuk'' yoluyla çözümünü öngören kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

-AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ile görüşmek için Meclis'e gelen bir vatandaş, bahçede bileğini kesti.

8 Haziran:

-Uludere'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmaya ilişkin dosyada bulunan bazı belge ve bilgiler TBMM'ye ulaştı.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşmesini olumlu bulduğunu belirterek, ''Bu inşallah senede bir defa olmaz. Fırsat olur, imkan olur, daha sık görüşürlerse, tansiyon da düşer'' dedi.

12 Haziran:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zaman zaman CHP'lilerin, ''Türkiye'ye demokrasiyi biz getirdik'' dediğini belirterek, ''Hayır efendim; CHP, bu ülkeye demokrasi getirmemiştir; CHP, bu ülkede, Gazi Mustafa Kemal'e rağmen demokrasinin önündeki engel olmuş, mümkün olduğunca da demokrasiye geçişi ertelemiştir'' dedi.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, liderler turu kapsamında, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti.

-CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, tutuklu olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın mektubunu, TBMM Genel Kurul kürsüsünden okudu.

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Uludere alt komisyonu, özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği belgeleri inceledi.

13 Haziran:

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan 12 Eylül Askeri Müdahalesini Araştırmaya yönelik alt komisyon, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel'i dinledi.

-Vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısının getirildiği ve devletin sisteme konulan paranın yüzde 25'i oranında katkı sağlayacağı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

14 Haziran:

-Dersim Olayları ve Sonrasında Yaşananlar Nedeniyle Oluşan Mağduriyetlerin Giderilmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon, olayların ardından kendisi ya da akrabası il dışına gönderilen vatandaşları dinledi.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 12 Eylül 1980 darbesi alt komisyonu, eski Başbakanlardan Bülend Ulusu'yu dinledi.

15 Haziran:

-TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda ''ombudsmanlık'' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına ilişkin tasarı kabul edilerek yasalaştı.

16 Haziran:

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, resmi kurumlardan darbelerle ilgili belgeleri istedi.

18 Haziran:

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te grubu bulunan dört siyasi parti liderinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma sürecini çok açık olarak desteklediğini, bu desteğin şimdi daha da kuvvetli hale geldiğini söyledi.

19 Haziran:

-Sermaye piyasasının, ''güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların haklarının korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesini, denetlenmesini'' amaçlayan Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

-BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''PKK her türlü silahlı faaliyetlerine son versin, Hükümet de operasyonlarını durdursun, siyasi çözüme şans tanısınlar'' dedi.

-TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde, ''askeri okullardan ayrılmak zorunda bırakılan'' öğrencilerle ilgili kurulan alt komisyon, raporunda, ''Harp Okulu öğrencisi olma şartlarını taşıyan her öğrencinin hangi liseden geldiğine bakılmaksızın, 'Harbiyeli' adaylığına talip olma hakkı bulunacak şekilde düzenlenmesinin istenmesine karar verildi'' dedi.

20 Haziran:

-TBMM Genel Kurulu'nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

-Tatile doğru yoğun mesai yapan milletvekilleri ve Meclis personelinin talebi üzerine doktor olan AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu'nun öncülüğünde Meclis'te sağlık taraması başlatıldı. Milletvekilleri ve çalışanların kas, iskelet ve boyun ağrıları, vücut, kilo ve yağ analizleri, obezite oranlarının ölçümleri yapıldı, ayrıca kondisyonlarına da bakıldı.

-ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, öğretmen seçimine ilişkin ''MEB'in en çok ihtiyaç duyduğu 15-16 alanda, 2013'te alan sınavı yapacağız'' dedi.

21 Haziran:

-Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikte başvuru sayısının 69 bin 73'e ulaştığını belirterek, ''Yurtdışından postayla yapılan müracaatlar buna dahil değil'' dedi.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 Askeri Müdahalelerini Araştırma Alt Komisyonu, eski TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'yi dinledi.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay'ın soru önergelerini, andiçmemesi nedeniyle iade etti.

-28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 Askeri Müdahalelerini Araştırma Alt Komisyonu, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan'ın bilgisine başvurdu.

22 Haziran:

-İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'de 2004'te 818 bin 127 olan LPG'li araç sayısının bu yılın Mart ayı sonu itibarıyla 3.4 milyona çıktığını bildirdi.

25 Haziran:

-TBMM 5. Spor Oyunları, Milletvekili Futbol Takımı ile Şöhretler Takımı arasında oynanan futbol maçıyla başladı. Şöhretler Takımı, Milletvekili Futbol Takımı'nı 9-6 yendi.

-MHP TBMM Grup Başkanlığı, Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç'in partiden kesin olarak ihraç edildiğini, TBMM Başkanlığı'na bir yazıyla bildirdi.

26 Haziran:

-TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

-Genel Kurul'da, kurmaylığa girişte ''eşin tutum ve davranışlarının kriter olmamasını'' öngören Harp Akademileri Kanunu'nda değişiklik yapan teklif yasalaştı.

27 Haziran:

-TBMM'yi bu yıl Ocak-Mayıs ayları arasında 329 bin kişi ziyaret etti.

-CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, eşcinsel ve transeksüellerin aileleriyle Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

28 Haziran:

-TBMM tarihinde ilk kez milletvekillerinin ve personelin kullanabileceği bebek emzirme odası hazırlandı.

-TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerine Srebrenitsa katliamının sembolü olan çiçek dağıtıldı.

29 Haziran:

-TBMM Koruma Daire Başkanlığı, Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği hazırlandı. Buna göre, boyu 175 santimetreden kısa erkek polisler ile boyu 170 cm'den kısa kadın polisler Meclis'te görev yapamayacak.

-Lübnan'da UNIFIL kapsamında görev yapan Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylül 2012 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi Genel Kurul'da kabul edildi.

-Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''(Öcalan ile ilgili) İddialar tamamen gerçek dışıdır. 10 yılı aşkın süreden beri İmralı Cezaevi'nde cezasını infaz etmekte olduğunu bu kürsüden Türkiye'ye ilan ediyorum'' dedi.

30 Haziran:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile yaptığı görüşmeye ilişkin, ''Gayet iyi geçti. Gayet verimli olduğuna inanıyorum'' dedi.

Meclis Genel Kurulu'nda, tatile girmeden önce, son mesai saatlerinde, tıbbi zorunluluk olması halinde doğumun sezaryen ameliyatıyla yapılmasına ilişkin tasarı yasalaştı.

TBMM'de, 2012 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:

1 Temmuz:

-Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeyle ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Zana, görüşmenin, barışın gelmesine olumlu bir etki yapacağına inandığını belirterek, görüşmede Abdullah Öcalan'ın ev hapsine alınabileceğini, Oslo görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini dile getirdiğini söyledi.

2 Temmuz:

-Kamuoyunda, ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen tasarı, yasalaştı. Kanuna göre, özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Kişiler arasında haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğini ihlal edenlere verilen cezalar artırıldı.

3 Temmuz:

-CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Çıldır'da cezaevi, askerlik şubesi ve adliyenin kapatılmasını protesto etmek amacıyla TBMM Genel Kurulu kürsüsünde ceket ve kravatını çıkardı, pankart açtı.

-Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ile komisyon üyeleri, TBMM üyeler lokantasında ''Sağlığımız İçin Daha Az Tuz Tüketelim'' kampanyasını tanıttılar.

4 Temmuz:

-Sezaryen düzenlemesi yasalaştı. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanuna göre, tıbbi zorunluluk olması halinde doğum sezaryen ameliyatıyla yapılacak.

-TBMM, 21 saat süren son birleşiminin ardından tatile girdi.

9 Temmuz:

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, Meclis'te cemevi açılmasına ilişkin talebine olumsuz yanıt verdi.

7 Ağustos:

-CHP, TBMM'yi, 14 Ağustos Salı günü toplanmak üzere olağanüstü toplantıya çağırdı.

14 Ağustos:

-CHP'nin TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantı çağrısı, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için düştü.

19 Ağustos:

-TBMM'ye bağlı mekanlar 24. Dönem 1. ve 2. yasama yılında ziyaretçi rekoru kırdı. Meclis kampüsünü bu dönem içerisinde 413 bin, 1. Meclis binasını 201 bin ve Milli Sarayları 1 milyon 138 bin kişi ziyaret etti.

27 Ağustos:

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ulusal gazete ve haber ajanslarının Ankara temsilcileriyLe bir araya geldiği toplantıda, kamuoyunda tartışılmak üzere 11 maddelik ''Teröre Karşı Ulusal Mutabakat'' önerisinde bulundu.

4 Eylül:

-Apaydın kampında incelemelerde bulunan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, ''Askeri eğitim faaliyetini gözlemlemedik. Böyle bir faaliyete şahit olmadık'' dedi.

5 Eylül:

-CHP, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da içeren ''3. Yargı Paketi''nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

6 Eylül:

-AK Parti ve MHP, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılması konusunda mutabakata vardı.

9 Eylül:

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'li milletvekillerinin GATA misafirhanesinde konaklayan şehit aileleri ve yakınlarıyla görüştürülmemelerine ilişkin, ''Ziyarete gelen, milletin vekilleridir. Milletin acısını paylaşmak için yaptıkları ziyaretin, mevzuat gerekçesiyle geri çevrilmesini asla doğru bulmuyorum'' dedi.

10 Eylül:

-CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Meclis soruşturması açılmasını istedi.

11 Eylül:

-Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

17 Eylül:

-Meclis'te, 1 Ekim Pazartesi günü yapılacak olan yeni yasama yılı resepsiyonu terör olayları nedeniyle iptal edildi.

27 Eylül:

-Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi ile yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklife, Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de imza koydu.

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı ile ilgili olarak MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı ziyaret etti.

Meclis, yeni yasama yılındaki çalışmalarına, Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete bir yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ni kabul ederek başladı.

TBMM'de, 2012 yılı Ekim ve Kasım aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:

1 Ekim:

-TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem 2. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla toplandı.

-Sınırötesi operasyon konusunda Hükümet'e verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

3 Ekim:

-Yerel seçimlerin öne alınmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

4 Ekim:

-TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumda, Suriye konusunda Hükümet'e yetki veren Başbakanlık tezkeresinin görüşüldü. Tezkere, 129 ret oyuna karşın 320 oyla kabul edildi.

8 Ekim:

-Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

-AK Parti Grup Başkanvekilleri, seçilme yaşının 18'e düşürülebilmesi için anayasa değişikliği konusunda CHP ve MHP'nin TBMM gruplarını ziyaret etti.

9 Ekim:

-TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri yapıldı. Teklifinin maddelerine geçilmesi, yapılan gizli oylama sonucu, 35 ret oyuna karşın, 384 oyla kabul edildi. Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin ilk tur oylamasında 378 kabul, 34 ret oyu; 2. maddesinde 369 kabul, 33 ret oyu verildi.

10 Ekim:

-MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, seçilme yaşının düşürülmesi tartışmalarına tepki amacıyla 18 yaşında iki gençle basın toplantısı düzenledi.

-Meclis lojmanlarının yıkımına başlandı.

11 Ekim:

-TBMM Genel Kurulu'nda, terörle mücadelede kapsamında, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda Hükümet'e verilen yetkiyi 1 yıl daha uzatan Başbakanlık Tezkeresi, BDP'nin ret oyuna karşılık AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

-CHP'li milletvekilleri, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında tasarıyı eleştiren tişörtler giydi.

-TBMM İçişleri Komisyonu'nda ele alınan 13 ili büyükşehir belediyesi kapsamına alan yasa tasarısı, alt komisyona sevk edildi.

12 Ekim:

-Genel Kurul'da, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi ikinci turda; 64 ret oyuna karşılık 365 oyla; 2. maddesi 51 ret oyuna karşılık 380 oyla kabul edildi.

-TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, 72 ret oyuna karşın 360 oyla kabul edildi. Genel Kurul'da, 2. turda teklifin tümü üzerindeki oylamaya 440 milletvekili katıldı. Teklif, 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilirken 1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

14 Ekim:

-TBMM İçişleri Komisyonu, 13 ili ''büyükşehir'' kapsamına alan yasa tasarısının görüşmelerini tartışma nedeniyle erteledi.

15 Ekim:

-TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili ''büyükşehir'' kapsamına alan yasa tasarısının görüşmelerinde ''Atatürk'' tartışması yaşandı. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın, Atatürk ile ilgili olarak ''Kimse sevmek zorunda değil'' sözleri, tartışma konusu oldu.

-Anayasa değişikliği kanunu, yazım işlemi tamamlanarak TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut'un imzasıyla Çankaya Köşkü'ne gönderildi.

17 Ekim:

-2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Türkiye'nin 2013 yılı bütçe giderleri 404 milyar lira, bütçe gelirleri 370 milyar lira, bütçe açığı ise 34 milyar lira olarak öngörüldü.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yerel seçimleri öne alan Anayasa değişikliği düzenlemesini Meclis'e geri göndermesini değerlendirirken, '' Meclis'in gündemini uzun süre bununla meşgul etmek doğru olmaz'' dedi.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, polis müdürlerinden Adil Serdar Saçan'ı, talebi üzerine basına kapalı dinledi.

18 Ekim:

-Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

-Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

-Seçilme yaşının 25'ten 18'e düşürülmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'li 258 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

19 Ekim:

-Fazilet Partisi'nden 1999 yılında milletvekili seçilen ancak göreve başlamadan milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı, 13 yıl aradan sonra Meclis'e gelerek, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi.

21 Ekim:

-TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi.

23 Ekim:

-Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

30 Ekim:

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, ''Kızıltepe kuzu kebabı yiyorsun, cezaevinde olanlara da 'ölün, açlık grevine girin' diyorsun. Bunların samimiyetine nasıl güveniyorsunuz- Bu iş o kadar kolaysa, buyursunlar kendileri yapsınlar'' dedi.

-CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda sunum yaptı. Sunumunda, ''Komisyonun, İçtüzük sınırlarını aşan keyfi çağrılar yaparak, yetkisini sorgulama olarak kullanması hukuk devleti anlayışı ile de insan haklarına ve demokrasiye saygı anlayışı ile de bağdaştırılamaz'' diyen Baykal, toplantı salonunu terk etti.

-CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylama sonucunda, 98 kabul oyuna karşın 314 oyla reddedildi.

31 Ekim:

-2016 yılında Antalya'da yapılacak olan çiçek ve çocuk temalı Tescilli Evrensel Botanik Sergisi'nin etkinliklerinin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi ile ilgili usul ve esasları belirleyen, EXPO 2016 Antalya Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

5 Kasım:

-MHP, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu hakkında verdiği gensoru önergelerinin gündemi alınması TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

6 Kasım:

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yerel seçimlerin 27 Ekim 2012'ye alınmasına ilişkin anayasa değişikliğini iade etmesi üzerine, ''Yerel seçimi zamanında yapacağız. 2014 Mart'' dedi.

-AK Parti, yeni anayasa çalışmaları kapsamında başkanlık sistemini de içeren ''yasama'' bölümüne ilişkin teklifini sundu.

12 Kasım:

-Büyükşehir Belediye Kanunu TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 16 günlük mesai sonunda kabul edilen yasayla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi oldu. 559 belediye köye dönüştürüldü. Büyükşehir olan illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erdi. Köyler mahalle oldu, belediyeler belde ismiyle tek mahalle olarak, bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katıldı.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat süreci ve 27 Nisan bildirisiyle ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dinlenilmesine karar verdi.

-Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, cezaevlerindeki açlık grevlerine destek amacıyla TBMM'de açlık grevi yaptı. Zana, cezaevlerindekine paralel olarak, eylemini 4 gün sonra bitirdi.

15 Kasım:

-TBMM Genel Kurulu, ''Muharrem iftarı'' dolayasıyla ilk kez birleşime ara verdi. Meclis lokantalarında Muharrem orucu tutanlar için etsiz ve soğansız yemekler mönüye dahil edildi.

16 Kasım

-CHP, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında, ''29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda toplantı ve gösteri özgürlüğü ile seyahat özgürlüğünü engellediği'' iddiasıyla gensoru önergesi verdi.

21 Kasım

-Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

22 Kasım

-CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray Muharrem ayı dolayısıyla TBMM'de iftar verdi. İftara, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Vekili Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Grup başkanvekilleri Ahmet Aydın ve Ayşe Nur Bahçekapılı, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, milletvekilleri, Alevi dedeleri, Meclis personeli ve gazeteciler katıldı.

23 Kasım

-CHP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında bakanlığın ihalelerinde usulsüzlük olduğu iddiasıyla gensoru önergesi verdi. Önergenin TBMM Genel Kurulu'nda gündeme alınması kabul edilmedi.

26 Kasım

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun kendisine yönelttiği sorulara yazılı cevap verdi. Erdoğan, ''Vesayetçi anlayışı, darbeci zihniyeti, müdahaleci yaklaşımı tamamen tasfiye edene kadar, hukuki ve siyasi çabalarımız devam edecektir. 28 Şubat müdahalesi, TBMM'yi, seçilmiş hükümeti, millet iradesini, sivil siyaseti hedef aldığı kadar, doğrudan şahsımı da hedef almıştır. Kamuoyunda 'Dolmabahçe Görüşmesi' olarak adlandırılan, dönemin Genelkurmay Başkanı ile yaptığımız görüşme, haftalık olağan ve sıradan bir görüşmedir'' dedi.

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi. Türkiye'nin 2013 yılı bütçe giderleri 444 milyar TL, bütçe gelirleri 410 milyar TL, bütçe açığı ise 33 milyar TL olarak öngörüldü. Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlıklar, bağlı ve ilgili kuruluşların görüşmelerinde zaman zaman gergin anlar yaşandı. İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında, CHP'li milletvekilleri biber gazı ve üzerine ''biber gazı'' yazılmış parfümler sıkarak, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i protesto etti.

27 Kasım

-Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP'li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

-Kamu Başdenetçiliğine eski Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu seçildi.

28 Kasım

-TBMM Darbe ve Muhtaraları Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'deki darbe, muhtıra ve demokrasiyi işlevsiz kılmaya yönelik girişim süreçlerine ilişkin 1404 sayfalık rapor hazırladı.

Raporda, Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulması, ''Genelkurmay Başkanlığı'nın özerk, hesap vermeyen, her şeyin ve herkesin üstündeki statüsünün artık son bulması'' önerildi.

-Türkiye'de son 10 yılda intihar eden asker sayısının, şehit olanlardan fazla olduğu ortaya çıktı. Asker hakları ihlallerini görüşen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'de son 10 yılda iç güvenlik olaylarında 818 TSK personelinin şehit olduğunu, bu süre içinde 934 erbaş ve erin intihar ettiğini açıkladı.

-TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu, kamu denetçiliklerine Abdullah Cengiz Makas, Mehmet Elkatmış, Zekeriya Aslan, Muhittin Mıhçak ve Serpil Çakın'ı seçti

-Aralık-

5 Aralık

-Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda and içti. CHP'liler yemin sırasında Ömeroğlu'nu protesto etti. Ömeroğlu, ''Milletvekilleri serbest. Her şeyi hem söylerler hem protesto ederler. Demokrasilerde gayet doğal'' dedi.

6 Aralık

-AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, toplumun milli değerleri içerisinde kabul edilen tarihi olayları ve şahsiyetleri; küçük düşüren, aşağılayan, çarpıtan veya olduğundan tamamen farklı gösteren filmlere yönelik hazırladığı kanun teklifini, AK Parti Grubu'na teslim etti.

-Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı.

10 Aralık

-TBMM Genel Kurulu'nda 2013 yılı bütçesinin görüşmeleri başladı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütçe görüşmelerinde ''Bana İsrail ile kapalı kapılar arkasında ne konuştuğumu, kimlerden bunu aldığınızı ispat edemezseniz müfterisiniz'' diye konuştu.

-Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. Abbas, ''10 Aralık 2012 tarihini asla unutmayacağım. Filistin halkı da bugünü tarihi bir gün olarak belleklerinde anacaktır. Çünkü Filistin Devleti'nin (BM'de üye olmayan gözlemci devlet olarak) resmi olarak tanınmasından sonra ilk ziyaretimi buraya yapmış bulunuyorum. Türkiye'ye teşekkür ediyorum'' dedi.

11 Aralık

-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesiyle akademik altyapının daha da güçlendirileceğini belirterek, üniversitelerin öğretim elemanı ve personel ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için ilave 14 bin atamaya izin vereceklerini bildirdi.

12 Aralık

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Dil Kurumu'nun Türkçe-Kürtçe sözlük hazırlayacağını bildirdi.

15 Aralık

-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta altının, petrol, doğalgaz kaşılığı verildiği iddialarının doğru olmadığını bildirerek, ''Türkiye, uluslararası anlaşmalara da sadık kalarak her ürünü ihraç etmeye devam edecektir'' dedi.

20 Aralık:

-TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Türkiye'nin 2013 yılında, bütçe giderleri 404 milyar lira, bütçe gelirleri 370,1 milyar lira, bütçe açığı ise 34 milyar lira olarak öngörüldü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı teşekkür konuşmasında, ''2013'de ülkemizi hep birlikte istikrarla güvenle, kardeşlik ve dayanışmayla büyütmeye devam edeceğiz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber