Danıştay, bilgisayar dersi alanları sertifikasız kabul etmedi

Danıştay, Kasım ayı içerisinde 16 zabıt katibi almak için ilana çıktı. Tıklayınız. Başvuru sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. Ancak yayımlanan sonuçlara göre 500'ü aşkın adayın başvurusu, Bilgisayar Sertifikası olmadığı için reddedildi. Oysaki sertifikanın şart koşulmaması, bilgisayar dersinin örgün eğitim sırasında alınmış olması yeterli kabul edilmeliydi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Aralık 2012 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLANDA, BİLGİSAYAR DERSİNİ GÖRMÜŞ OLANLARIN MUAF OLACAĞI DETAYI YER ALMADI

Danıştay'ın 26 Kasım'da memurlar.net'te yer alan ilanında, kadrolu 16 zabıt katibi alınacağı belirtilmiştir. Bu kadrolara başvuru şartları şu şekilde belirlenmiştir:

"B) ÖZEL ŞARTLAR
a-) Fakülte veya Yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulu, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesinden mezun olmak,
b-) Diğer lise veya dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak,
c-) Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, en son başvuru tarihi itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo veya bilgisayar sertifikasına sahip olmak,
ç-) Yapılacak uygulama sınavında, meslek liselerinde okutulan daktilografi ders kitabından veya sınav komisyonunca belirlenecek metinden bilgisayar ile imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun olarak, yanlışsız, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada en az doksan kelime yazabilmek. (Vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazamayan adaylar sözlü sınavına alınmayacaklardır.)"

Yukarıda da görüleceği üzere, ilan metninde, bilgisayar dersi görmüş olanlarda sertifika aranmayacağına dair hüküm yer almamıştır.

DİĞER UYGULAMALAR NASIL?

Oysaki, hem ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde hem de Adalet Bakanlığının zabıt katibi alımında, örgün öğrenim sırasında bilgisayar dersi görmüş olanlarda bilgisayar sertifikası aranmamaktadır.

Örneğin 31 Aralık 2011 tarihli, Adalet Bakanlığı ilanında, zabıt katibi kadroları için "Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, en son başvuru tarihi itibariyle Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak. (Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)" hükmü yer almaktadır.

YANLIŞLIK DÜZELTİLMELİ

Danıştay Başkanlığının geçtiğimiz hafta açıkladığı sözlü ve uygulamalı sınava giren adayları gösterir liste, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda hatalıdır.

Hem uygulamaya esas görüşler veren Devlet Personel Başkanlığı açıklamalarına hem de fiiilen yürüyen uygulamaya göre, örgün öğrenim sırasında bilgisayar dersi görenlerde "bilgisayar işletmenliği sertifikası" istenmemektedir.

Ayrıca;
- Kamu kurumları arasında uygulama farklılığı oluşmaması,
- Kamu kurumlarının işlemlerinde memur adaylarına eşit bir uygulamada bulunulması,
gerekçelerine binaen düzeltme yapılması uygun olacaktır.

ADAYLAR NELER YAPABİLİR?

Adaylar, bir dilekçe ile Adalet Bakanlığına itiraz etmelidir. Bakanlık bu yapılacak itirazlara binaen uygulamasını değiştirebilir veya talebi reddebilir. Talebin reddedilmesine dair resmi yazının adaya tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde, idare mahkemeleri nezdinde dava açılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber