Çelik: Taşeron işçi ve sözleşmeli personele kadro çalışması 2013'te tamamlanacak/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2012 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin durumunun iyileştirilmesi ile yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeli personelin kadroya alınması çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Çelik, taşeron işçilerle ilgili bir süredir yürütülen çalışmayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile başlayan yerel yönetimlerde sözleşmeli çalışan personelin memur kadrosuna geçirilmesi çalışmasını 2013 yılı içerisinde tamamlayacaklarını dile getirdi.

Basın mensupları ile biraraya gelen Faruk Çelik, 2013 yılı çalışmaları ile ilgili olarak bilgi verdi. Çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi işsizlik sorunu olduğunun altını çizen Çelik, Türkiye'deki işsizlik sorunun temelinde mesleksizlik sorununun yattığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Son 10 yılda yaklaşık 750 bin kişiye mesleki eğitim vermemize rağmen nitelikli iş gücü konusunda henüz yeterli düzeyde olduğumuzu söyleyemem. Örneğin İŞKUR kayıtlarına göre 33 bin açık iş bulunmaktadır. Bu sayı bazen aylık olarak ortalama 100 binlere kadar çıkabilmektedir. Bu iş taleplerinin karşılanabilmesi için mesleki eğitim son derece önem arz etmektedir. Ocak 2013'ten itibaren mesleki eğitimde de yeni bir anlayışı hayata geçireceğiz. Artık mesleki yeterlilik kurumumuz ile Türkiye İş Kurumu koordineli bir şekilde çalışacak ve mesleki eğitimler uluslararası geçerliliğe sahip ulusal meslek standartlarına göre düzenlenecektir. Yeni yılla birlikte mesleki eğitimler yayınlanan standartlara göre belirlenecek."

"ASGARİ ÜCRET PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANACAK"

2013'te üzerinde çalışılacak başlıkları da aktaran Çelik, ilk olarak 2013 yılında geçerli olacak asgari ücretin perşembe günü açıklanacağını söyledi. Ayrıca Kamu Görevi Danışma Kurulu toplantılarına devam edeceklerini de belirten Çelik, Mart ayında ikinci toplantıları gerçekleştireceklerini vurguladı.

Alt işverenlik uygulaması yani taşeron işçilerle ilgili olarak bir süredir yürüttükleri çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini bildiren Bakan Çelik, Başbakan'ın talimatı ile yerel yönetimlerdeki sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçirilmesiyle ilgili çalışmaları da bu yasama yılı içerisinde tamamlayacaklarını dile getirdi.

TBMM'de yasası ilk görüşülecek bakanlık olacaklarını vurgulayan Çelik, meclise taşıdıkları sosyal güvenlik kurumları ile vatandaşlarımız arasında yaşanan bazı sorunları gidermeye yönelik önemli düzenlemelerin yasalaşmasını hedeflediklerini bildirdi. Çelik, bu yasa ile primlerini zamanında yatıramayan esnafların primlerini yapılandıracaklarını ve yine liseyi bitirenlerin üniversiteye geçiş dönemindeki 4 aylık sürenin de sosyal güvenlik kapsamına alacaklarını söyledi. Çelik, son olarak 2013 yılında 1000 iş ve meslek danışmanının işe yerleştiren yasanın da yürürlüğe gireceğini açıkladı.

"DERLİ TOPLU BİR TEŞVİK SİSTEMİ ÇALIŞMASI HAZIRLIYORUZ"

İstihdam teşviklerinin devamı konusunda hükümetin bir çalışması olup olmadığı yönündeki bir soruya Bakan Çelik, istihdam teşviklerinin 49 ille ilgili teşviklerin bu yılsonu itibari ile sona ereceğini belirterek, istihdam teşviklerinin 9 kalemden oluştuğunu, bunu derleyecek toplayacak bir çalışmayı tamamlama aşamasında oldukları bildirdi. Çelik, çalışmanın 49 ille sınırlı olmayacağını, genel istihdam teşvik uygulamaları ile ilgili bir çalışmayı tamamlama noktasına geldiklerini yineledi.

2013 yılı çalışmaları içerisinde kıdem tazminatının olmamasının sorulması üzerine de Çelik, ?Ülkemizde çalışanların yüzde9 ile 10'luk bir çalışan kemsinin ancak erişebildiği bir uygulama var. Biz kıdem tazimatı fonu uygulaması ile bütün çalışanlarımızı kapsam altına almak istiyoruz.? şeklinde cevap verdi.

"2013 YILINDA GÜNDEMİMİZDE 'KIDEM TAZMİNATI' YOK"

Sosyal taraflarla özellikle sendika yasasını görüşürken bu konu başlığının gündeme gelmemesi noktasında bir mutabakatların olduğunu kaydeden Çelik, daha sonra Başbakan'ın da sosyal taraflarla uzlaşamadığın bir konuyu masaya taşımanın gerekli olmadığı yönündeki sözlerini aktararak, bu çerçevede sosyal taraflarla kıdem tazminatını gündeme getirmediklerini söyledi. Fakat taşeron işçilerinin sorunlarını çözme noktasında iradelerinin olduğunu vurgulayan Çelik, taşeron işçilerinin çalışma ortamları ve hakları ile ilgili olarak ciddi sorunların yaşandığını, bunları çözerken tazminatın da gündeme geldiğini ifade etti. Bu konuları sendikalarla konuştuklarında tazminatında ister istemez gündeme geleceğini aktaran Çelik, bu işçilerin maruz kaldığı haksızlığa hiçbir sendikanın görmezlikten geleceği kanaatinde olmadığının altını çizdi.

"657 YASASINI TARAFLARLA GÖRÜŞECEĞİZ"

657 sayılı yasa ile ilgili düzenlemenin ne durumda olduğu ile ilgili bir soruya ise Bakan Çelik, şöyle cevap verdi:

?657 kanunu asgari 3 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Bunu gerçekten taraflar ile konuşmadan konuyla ilgili bir şey söylemek çok yanlış olur. 657 artık bizim kamu yönetimimiz için dar geliyor. Bu anlamda bir çalışma yapmak idarinin görevidir. Onun için taraflarla görüştükten sonra müzakere ettikten sonra konu başlıklarını belirlenecek. Bizim bahsettiğimiz genelge ile ilgili düzenleme. Doğu ve güneydoğuda eğer bir müdürlük boş ise oraya atama yapılmadan, batı bölgelerine atama yapma şansı yok. Bu ve benzeri idarinin işlerini aksatan bazı çalışmalar bunlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber