Böbrek nakillerinde gelinen başarı

Antalya Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr.Alper Demirbaş, Türkiye'de yapılan her beş böbrek naklinden birini kendi ekiplerinin yaptığını belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2012 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Medicalpark Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr.Alper Demirbaş, yaptığı basın toplantısında organ nakli ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Organ nakli ve bağışının Türkiye'de istenilen oranlara ulaşamadığını kaydeden Demirbaş, ?Türkiye'de en büyük sorun kadavradan nakil. Kadavra bağışını artırmak gerekiyor. Bir insana ?Çocuğun öldü. Organlarını bağışlar mısın?' dendiği zaman, o ailenin ölümden ne anladığı önemli? dedi.

AİLELERİN YÜZDE 24'Ü ONAY VERİYOR

Kadavra bağışı için beyin ölümünün gerçekleşmesi gerektiğini hatırlatan Prof.Dr.Demirbaş, şöyle konuştu: ?Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların ailelerinin yüzde 24'ü bağış için onay veriyor. Bunu toplumsal bilinç olarak görüyorum. Bu sayı artacaktır ama artış yeterli olmayacaktır.? Canlı vericiden naklin ikinci planda görüldüğünü ancak her yıl organ bulunamadığı için 6 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof.Dr.Demirbaş, ?O zaman elimizde ikinci seçenek var o da canlı vericiden organ naklidir? dedi.

60 BİN BÖBREK HASTASI VAR

Türkiye'de yaklaşık 60 bin böbrek, 5 bin karaciğer ve 2 bin kalp hastası bulunduğunu anlatan Prof.Dr.Demirbaş, diyalizde böbrek hastalarının yaşam süresinin 3 kat kısaldığını, yetmezliği olan organın kalp ve karaciğer olduğunda ise hayatının yaşamının ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.

500 ÜZERİNDE NAKİL

Türkiye'de organ nakli konusunda yetişmiş ekipler bulunduğunu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat almış 63 böbrek, 24 karaciğer ve 12 kalp merkezi bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Alper Demirbaş, Türkiye'de yapılan her beş böbrek naklinden birini kendilerinin yaptığını söyledi. Prof.Dr.Demirbaş, ekibinin organ nakillerine başladığından bu yana hedefini daha çok insan hayatı kurtarmak olarak belirlediğini belirterek şöyle konuştu: "Toplam olarak 2009 yılında 512, 2010 yılında 544, 2011 yılında 558 böbrek, karaciğer ve pankreas nakli gerçekleştirmiştir. Merkezimiz bu yıl 500 üzerinde nakil yapmıştır. Son 4 yılda ekibimiz tarafından İngiltere, Almanya, Belçika, Kırgızistan, Kazakistan, Libya, Özbekistan, Ukrayna gibi 16 farklı ülkeden 45 hastaya böbrek nakli yapılmıştır?

12 YILDA 4 BİN NAKİL

Prof.Dr.Alper Demirbaş, 12 yılda 4 bin nakil yaptığını kaydederek ?Bunun çoğunluğu böbrek naklidir? dedi. 2000 yılından bu yana nakil ameliyatları yaptığını anlatan Prof.Dr.Demirbaş, 1 yıl daha aynı ekiple devam edeceğini ancak yorulduğunu belirterek, ?Bir yıl sonra ne olur bilmiyorum? ifadelerini kullandı.

BAŞARIMIZIN CEZASINI İSTİFAYLA ÖDEDİK

Akdeniz Üniversitesi'nden 2008 yılında ayrıldığını hatırlatan Prof.Dr.Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Rektörün kendi ekibiyle çalışmak istemesi nedeniyle oradaki görevimden istifa ettim.İstifamın nedeni, birçok şeyi başarmamızın ardından bana ve ekibime 'Teşekkür ederiz, ben ekibimle çalışacağım' denilmesiydi. Başarımızın cezasını istifa ile ödedik. Geçen 4 yıl gösterdi ki, insan vicdanı, emeği ve sevgisiyle bir işi yaparsa, neresi olursa olsun yine en yükseğe çıkar, en başarılısını yapar?

Annesini kanserden kaybeden 14 yaşındaki bir kıza böbrek nakli yaptıklarını anlatan Prof.Dr.Demirbaş, ?O kızın yüzündeki gülümseme bir şeye değiştirilmez. Böyle düşündüğüm için yaptığımız işin ciddiyetini alt seviyelere çekmedik? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber