İzmir'e 300 yeni otobüs daha geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 300 yeni solo otobüs alım sözleşmesi imzaladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2012 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 33 milyon euro maliyeti olan otobüslerin ilk bölümü 2013 Şubat ayında teslim edilecek, Ağustos 2013'e kadar hepsi hizmet vermeye başlayacak. Yenilerle birlikte ESHOT'un hizmet verdiği otobüslerin tamamı klimalı olacak, İzmir'deki ortalama otobüs yaşı da 5'e inecek.

Protokol, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üretici firma TEMSA CEO'su Tamer Ünlü ve ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik tarafından törenle imzalandı. Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki törende konuşan Başkan Kocaoğlu, 90 dakika içinde tek bilet uygulaması ile Türkiye'de en ucuz ulaşımın İzmir'de olduğunu söyledi. Metropollerde ulaşımın, belediyelerin en önemli ve en çok yatırım isteyen ama aynı zamanda en çok şikayet edilen ve en çok zarar eden işi olduğunu belirten Kocaoğlu, ?Gerçekten belediyelerin sosyal politika anlamında önem vermesi, kendini geliştirmesi gereken bir konu. Otobüse dar gelirli vatandaşımız, öğrencimiz, sabit gelirliler biniyor. O zaman otobüsü, bütün dünya kentlerinde olduğu gibi sübvanse etmek zorundayız.? dedi. İmzası atılanlarla birlikte alçak tabanlı otobüs sayısının bin 172'ye çıktığını kaydeden Kocaoğlu, şöyle devam etti: ?Şu anda sefere çıkan otobüslerin yüzde 80-85'i alçak tabanlı ve klimalı. Elimizde halen eski otobüsler var, bunları süreç içinde yenileyeceğiz. Göreve geldiğimizde yaklaşık 1 milyon 200 bin yolcu taşıyorduk, şimdi 1,5 milyon taşıyoruz. Otobüs sayımızı da bin 1500'e çıkardık. Filomuzun yüzde 75'ini yenileriyle değiştirdik.?

CEO Ünlü ise 2013 yılında toplam bin 350 otobüs üretimi planladıklarını ve Avrupa'nın en büyük otobüs fabrikası olmaya aday olduklarını söyledi. İzmir için üretecekleri Avenue modelinin çok beğenildiğini söyleyerek, ?Şu anda tüm belediyelere veriyoruz. Belediyeler, ?Sizinkiler daha az yakıyor.' diyor. Vatandaşlar, otobüs duraklarında sabırla Avenue'nin gelmesini beklediklerin söylüyor. Bu yalan olamaz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber