Sosyal güvenlikte 2 YTL'lik kavga

Haber Giriş : 04 Kasım 2005 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muayene ve aşı için her sigortalıdan 2 YTL katkı payı alınacak olması, muhalif kesimin tepkisine neden oldu: 29 milyon kişi yoksulluk sınırının altında. Bu rakam onlar için çok yüksek.

Sosyal güvenlik reformu, "genel sağlık sigortası" ile 70 milyonu kapsam altına almayı amaçlıyor. Ancak bu sırada gündeme gelen 'katkı payı'na yönelik eleştirilerin boyutu büyüyor. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon kişinin açlık sınırının, 29 milyon kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığına işaret eden muhalif kesim, "Bu kişiler aşı için, ayakta tedavi için para verecekler. Şimdilik katkı payı 2 YTL gibi küçük bir rakam gibi görünüyor. Ama bu insanların ceplerinde para yok ki. Üstelik bu rakam Bakanlar Kurulu'nun kararı ile değişebiliyor. Yarın
bu rakamın 10-20 YTL'ye çıkmayacağını kim garanti edebilir ki?" diyorlar.

BÜTÜN ÇOCUKLAR GSS'Lİ
Aslında Genel Sağlık Sigortası GSS) tasarısına göre tüm vatandaşları kapsam içine alıyorlar. Burada tabi bir takım istisnalar var. Bunlar arasında vatani görevini yapan er ve erbaşlar ile tutuklu ve hükümlüler bulunuyor. Tasarı söz konusu kişilerin tedavi gelirlerinin bütçeden karşılanmasını öngörüyor. Türkiye'de ikamet eden yabancı ülke vatandaşlarından kendi ülkesinde sosyal sigortası olanlar da kapsam dışında. Tasarının en önemli özelliği 18 yaşının altındaki tüm çocukları GSS kapsamına alması. Yani anne ya da babası prim ödeme ya da diğer yükümlülüklerini yerine getirmese de 18 yaşını tamamlayana kadar bütün çocuklar sağlık yardımlarından yararlanmaya devam edecek. Tasarının diğer çarpıcı maddeleri ise şöyle:

* Kişilere sunulacak sağlık hizmetleri ve diğer haklar ile kişilerden alınan primlerin tutarı arasında ilişki kurulmayacak.

* İsteyenler yine özel sağlık sigortası yaptırabilecekler.

* Basamaklandırılmış sevk zinciri kurulacak. Buna uyduğu taktirde kişilerin istediği hekimi ve sağlık tesisini seçme hakkı bulunacak.

* İş kazası, meslek hastalığı ve acil haller dışında, sevk zincirine uyulmaksızın sağlık hizmet sunucularına başvuran kişilere kanuni tutarın yüzde 70'i ödenecek. Tıbbi gereklilik dışında estetik amaçlı yapılan tıbbı işlemler kapsam dışında tutulacak.

* Koruyucu sağlık hizmetleri, hastalık sebebi ile ayakta veya yatarak tedavi, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile diğer tanı yöntemleri ve acil sağlık hizmetleri, analık sebebiyle ayakta veya yatarak tedavi, ağız ve diş muayenesi, laboratuar tetkik ve tahlilleri ile diğer tanı yöntemleri ve diğer acil sağlık hizmetleri kapsam içinde bulunacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber