Kayıp kaçak bedeli kalkmayacak, her bölge kendi abonelerine yansıtacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2012 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük tartışmalara ve itirazlara sebep olan elektrikte kayıp kaçak bedelinin abonelerden tahsi edilmesine ilişkin uygulama, 2015 yılından sonra da devam edilecek. Ancak tek tip tarife yerine, her bölge kendi kayıp kaçak bedelini ödeyecek. Aboneler sadece bağlı bulunduğu elektrik şirketinin sınırlarındaki şehirlerin kayıp kaçak bedelini ödeyecek.

Abonelere daha kaliteli hizmet verebilmek için elektrik şirketleri yeni yılda yeni sisteme geçecek. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 'dağıtım ve perakende satış' faaliyetlerini ayrı tüzel kişilikler altında yürütecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) konuya ilişkin 'Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerinin Hukuki Ayrıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar' hakkındaki kararı, 27 Eylül 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Karar ile dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ayrı tüzel kişilikler altında yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, dağıtım şirketleri; dağıtım ve perakende satış faaliyetlerini ayrı tüzel kişilikler altında yürütecek. Söz konusu hukuki ayrıştırma, kısmi bölünme yöntemi ile yapılacak. Dağıtım şirketleri kayıp kaçakla mücadele, enerji bağlantılarının yapılması, enerji kesme açma ve sayaç sökme takma işlekleri ile arıza bakım ve onarımlardan ve yatırım faaliyetlerinden sorumlu olacak. Elektrik satışı, perakende satış sözleşmeleri ve faturalandırma ve tahsilat işlemleri ise perakende satış şirketleri yürütecek. Her iki şirketinde yönetimi ayrı olacak.

BÖLGESEL UYGULAMA İLE KAYIP KAÇAK ORANI DÜŞECEK

2015'ten sonra kayıp kaçak bedelinin hepten kalkmayıp, perakende satış sistemiyle ülke gelindeki tek tip tarife yerine her bölgesel tarifeye geçilecek. Aboneler bağlı bulunduğu elektrik şirketinin sınırlarındaki şehirlerin kayıp kaçak bedelini ödeyecek. Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce'de faaliyet gösteren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ) İcra Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, yeni sistem hakkında şu bilgileri verdi: ? Dağıtım ve perakende satış hizmetleri ayrıştırılıyor. Biz de bu doğrultuda Sakarya Elektrik Perakende A.Ş'yi (SEPAŞ) kurduk. Bölgesel tarifeye geçileceği zaman kendi bölgemizdeki kayıp kaçak oranını abonelerin faturalarına yansıtacağız. Perakende şirketleri arasında rekabet olacağından kayıp kaçak bedeli azalacak. Kayıp kaçağı yüksek olan şirketlerden aboneler elektrik almak istemeyecek. Gidecek başka yerden alacak. Kimin daha iyi,kaliteli hizmet verirse tüketici ona yönelecek. ? diye konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber