İş güvenliği uzmanları ve hekimleri oda istiyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 31 Aralık 2012 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'de yaşanan iş kazalarının önüne geçilebilmesi için 30 Haziran 2012'de yürürlüğe giren 6331 sayılı 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası' 1 Ocak 2013'te uygulanmaya başlanacak.

Yasa ile 50 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeler yeni yıl ile birlikte yasa kapsamına girerken, 1 Temmuz 2014 itibariyle tek çalışan bile olsa tüm kamu ve özel kuruluşlar yasaya tabi olacak. Türkiye İş Güvenliği Uzmanları ve İş Yeri Hekimleri Topluluğu (TÜİSAG) Genel Başkanı Levent Kavlak, hükümetten bir an önce yasal düzenleme yapıp, oda altında toplanmak istediklerini söyledi.

TÜİSAG Genel Başkanı Levent Kavlak, yasanın uygulanmaya başlaması ile devlet, işveren ve çalışan arasında köprü kurup, iş kazalarının önlenlenmesinde gerekli bilimsel çalışmalar yapacak olan iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimlerine büyük görevler düştüğünü belirtti. Yaklaşık bir yıl önce birkaç mühendis arkadaşları ile oluşturdukları bu topluluğun web adresi olan 'isgfrm.com' üzerinden kısa sürede 18 bin gibi üye sayısına ulaşıldığını belirten Kavlak, "Ülkemizin iş sağlığı ve güvenliği konusunda mevcut durumu değerlendirebilen ve geleceği konusunda öngörüsü yüksek olan meslektaşlarımızın çabaları ile bilgi paylaşımı yapılarak ve 6331 sayılı kanunun hayat bulması ile iş güvenliği ve iş yeri hekimi sayısındaki artış ile bir oda altında toplanmamızı kaçınılmaz hale getirmiştir. Bu konuda yasal düzenlenmenin bir an önce yapılması ve bir takım isteklerimiz için gerekli yerlerle temas halindeyiz. Bu konuda yasal düzenleme bekliyoruz" dedi.

Başkanlığındaki TÜİSAG topluluğunun 50'den fazla kurucu üye tarafından yönetildiğini belirten Levent Kavlak, "İş Güvenliği Uzmanları ve İş Yeri Hekimleri Topluluğu üye sayısı şu an 18 bini aşmış durumdadır. Hayata geçirilen 6331 sayılı yasa binlerce mühendis, mimar, teknik eleman ve hekime istihdam sağlayacaktır. Sadece kamuda 20 bin iş güvenliği uzmanı ihtiyacı düşünüldüğü var sayılırsa, özel işletmelerle bu sayının kat kat üstünde bir sayıya ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda da topluluğumuz Türkiye'nin en büyük bilim topluğununa dönüşecektir" diye konuştu.

YASAL KİMLİK İSTİYORUZ

6331 sayılı yasayı hayat geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çaşışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e teşekkür ettiğini belirten Kavlak, "Öncelikle çalışanların sağlığı ve güvenliği yasa altına alınırken, on binlerce iş güvenliği uzmanı ve hekimine istihdam olanağı sağlanacak. Ülkemiz insanı sağlıklı ve güvenli bir sahada çalışacak, yaşam kalitesi yükselecek. İş güvenliği ve iş yeri hekimleri, işverenlerle sözleşme imzaladığı an büyük bir riske de imza atmış olacaklar. Bir iş yerinde yaşanacak iş kazasında ölümlü veya yaralanmalı bir durumda, ayrıca meslek hastalığı maruziyetinde ihmal görüldüğü an iş yeri kadar uzman da hapis ve para gibi cezalar alacak. Bu nedenle hızla gelişen ve büyüyen topluluğumuzu bir oda altında yürütebilmek ve toplanmak için bir kimlik istiyoruz. Yasal bir zeminde faliyetlerimizi sürdürmek için ancak oda altında toplanıp, çalışanlara ve işverenlere daha sağlıklı hizmetler üretebiliriz. Bu konuda yetkili yerlerle sürekli temas kurup, aşama kaydetmeye çalışıyoruz' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber