Türkiye, hızlı trenle gelecek yıl tanışacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2005 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, demiryollarında yeni bir dönemi başlatacak olan hızlı trenle gelecek yıl tanışacak. Hızlı tren setlerinin alımını ihale eden TCDD Genel Müdürlüğü, sürat demiryolunun Ankara-Eskişehir bölümünün tamamlanmasıyla gelecek yıl bu bölümde hızlı trenleri çalıştırmaya başlayacak.

TCDD Genel Müdürlüğü'nün açtığı Hızlı Tren Projesi'nin Ankara-Eskişehir arasındaki altyapı ihalesini kazanan Alarko-OHL konsorsiyumu, bu etaptaki altyapı çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi.

Çalışmalarda toplam kazının yüzde 95'i, dolgunun yüzde 85'i, menfezlerin yüzde 81'i, sulama borularının yüzde 82'si, alt geçitlerin yüzde 26'sı, nehir köprülerinin yüzde 69 ve doğalgaz geçişlerinin yüzde 14'ünü tamamlayan konsorsiyum, 2006 Temmuz ayında bu etabı hazır hale getirmeye çalışacak.

TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara-İstanbul arası ulaşımı 3 saate indirecek projenin ikinci etabının ihalesini de geçtiğimiz günlerde sonuçlandırdı. İhaleyi, Çin ve Türk firmalarının oluşturduğu CRCC-CMC-Cengiz İnş-İçtaş İnşaat konsorsiyumu kazandı.

İnönü-Köseköy arasının altyapısı için çıkılan ihale, uluslararası krediyle gerçekleştirileceği için Hazine'den onay bekleniyor. Firmayla sözleşme imzalanmasının ardından bu etaptaki altyapı çalışmaları da başlayacak.

Ankara-İstanbul sürat demiryolu hattının 2008 yılında bütün kesimleriyle tamamlanarak hizmete girmesi öngörülüyor.

TCDD Genel Müdürlüğü, sürat demiryolunda kullanılacak hızlı tren setlerinin ihalesini de sonuçlandırdı. 10 adet hızlı tren seti alımı için çıkılan ihaleyi İspanyol CAF firması kazandı.

Bunun için İspanyol CAF firması, gelecek yıl, geri iade edilmek üzere 2 hızlı tren setini Türkiye'ye gönderecek. TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara-Eskişehir arasında bu setlerle işletmecilik yapmayı planlıyor. İki kent arasındaki ulaşımın hızlı trenle, 1 saate inmesi bekleniyor.

Hızlı tren setleri ihalesini kazanan CAF firması, bu trenleri saatte 250 kilometre hıza uygun olarak üretecek. Trenler, enerji tasarrufu sağlayan alüminyum gövde malzemesinden yapılacak, 6 vagonluk set 419 yolcu kapasitesine sahip olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber