Çiftçinin sorunlarını başbakana iletti

Muş Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı, Şanlıurfa'da düzenlenen toplantıda çiftçilerin sorunlarını Başbakan Erdoğan'a iletti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ocak 2013 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muş Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Korkut Ziraat Odası Başkanı Mahsup Uslu, Şanlıurfa'da düzenlenen toplantıda çiftçilerin sorunlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletti.

Şanlıurfa'da yapılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) GAP Bölge Toplantısı'nda Başbakan Erdoğan'a Alparslan Heykeli hediye eden Mahsup Uslu, daha sonra çiftçilerin sorunlarının yer aldığı bir rapor sundu. Mahsup Uslu'nun sunduğu raporda, Muş'ta işletme büyüklüğünün Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ama arazilerin parçalı olmasından dolayı işletmelere standart getirilmediğini belirtti. Bunun için Muş Valiliği tarafından yapılan Muş Ovası Toplulaştırma Projesi'nin çok önemli olduğunun belirtildiği raporda, bu projenin bir an önce tamamlanması gerektiği kaydedildi. Aynı projenin Bulanık ve Malazgirt ovalarında yapılması gerektiğinin vurgulandığı raporda; "Muş ekonomisinin temelini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Bölgeye göre önemli ovalar ve akarsulara sahip olan Muş, tarım açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla Murat Nehri üzerinde yapımı planlanan ve ilin en büyük yatırımı olan Alparslan-1 ve Alparslan-2 projeleri, gerek yapım aşamasında, gerekse işletme aşamasında Muş'un kalkınmasında büyük bir katkı sağlayacaktır. Ekonomisi tarıma dayalı Muş'un gelişmesi, büyük ölçüde Alparslan-2 Barajı'nın gerçekleşmesine endekslenmiştir. Söz konusu barajın gerçekleşmesiyle, Muş Ovası'nın sulanabilir arazisinin tamamı sulanabilecek ve tarımsal ekonomi gelişecektir. Ayrıca, oluşacak baraj gölü, ilin sert iklimi üzerinde de olumlu etki yaparak, yeni bitki türlerinin yetişmesine ve buna bağlı olarak tarımsal sanayinin gelişmesine de imkan sağlayacaktır. Ancak Alparslan-2 barajından yapılacak sulamada cazibeli sulamanın yapılması sağlanmalıdır" denildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca verilen hububat ve baklagil desteklemelerinde çiftçilerin ürünlerini pazarladıkları bazı firmalarda sorunların çıktığı ifade edilen raporda; "Bu durum çiftçilerin mağdur olmasına sebep olmaktadır. Çiftçilerin firmalardan aldığı belgelerin sahte veya yanıltıcı olup olmadığını anlaması imkansızdır. Bu nedenle bu gibi durumlarda çiftçilerin sorumlu tutulmaması, varsa bir devlet zararının söz konusu yanıltıcı belgeyi düzenleyen firmalardan tahsil yoluna gidilmesi gerekmektedir veya bakanlığın yürütmekte olduğu yem bitkileri destekleri gibi direkt hububat ve baklagil eken çiftçilerin destekten yararlanması daha uygun olacaktır. Muş ilinde toplam başvuru sayısı 8 bin 655 kişi, bunlardan ödeme yapılan kişi sayısı 3 bin 619 kişidir. Ödeme yapılmayan yani mağdur olan çiftçi sayısı da 5 bin 36 kişidir. Şimdiye kadar geri ödeme alınan çiftçi sayısı birdir. Ancak sonuçlanan müfettiş raporları ile 2006-2011 yılları arasında birçok çiftçi mağdur olacaktır. Bu konuda çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir" denildi.

Şanlıurfa'da yapılan toplantıya, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Malatya, Elazığ, Adıyaman, Kilis, Gaziantep ve Hatay'daki ziraat odaları temsilcileri katılmıştı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber