Yollara taş döşenecek 50 bin kişi iş bulacak

Haber Giriş : 07 Kasım 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, enflasyon ve büyüme gibi önemli ekonomik göstergelerde yakalanan iyi sonuçların istihdama yansıması için çalışmalarını sürdürüyor. İşsizliği gündeminin ilk maddesine koyduğunu açıklayan Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde belediyelerden bir istekte bulundu. Başkanlara şehiriçi yolları ?asfaltla değil, parke taşla kaplamalarını' öneren Erdoğan, bu sayede 50 bin kişinin daha iş sahibi olacağını vurguladı. Yapımı uzun sürdüğü için bu fikre daha önce sıcak bakmayan belediye başkanları, Başbakan'ın telkininden sonra fikrini değiştirdi. Erdoğan'ın Uludağ'da gerçekleştirilen belediyeler toplantısında yaptığı çağrıyı doğrulayan Adana Büyükşehir Belediyesi ve Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak, yeni projeleri parke taşa göre hazırlayacaklarını söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İnşaat ve Yapı Malzemeleri Kurulu Başkanı İbrahim Güder de Başbakan'ın asfalt yerine parke taş fikrine destek veriyor. Güder'e göre her mevsim döşenebilen parke taş, uzun ömürlü olmasıyla birlikte asfalta göre de daha az maliyetli.

Yapılan hesaplamalara göre 1 metrekare parke taşı döşemenin maliyeti 7-8 Yeni Türk Lirası arasında değişiyor. 1 metrekare asfalt dökmek için harcanacak meblağ ise en az 17-18 YTL'yi buluyor.

1 kilometrelik asfalt 3-4 kişilik bir ekip ve makine ile gerçekleştirilirken, aynı mesafenin parke yol yapımında en az 30 kişinin çalışması gerekiyor. Güder, yüzde 50'den fazla olan maliyet avantajının 50 bin kişilik istihdamı rahatlıkla karşılayabileceği görüşünde. Karayolları Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili de ?şehir içlerindeki' yolların taş parkelerden yapılmasının daha avantajlı olduğunu dile getiriyor. Yetkili, ortalama 15 cm. kalınlığında 1 kilometrelik tek yön asfalt bir yol için 250-300 bin yeni lira harcanacağını, aynı yolun parke taş döşenmesi halinde 150-200 bin YTL'yi geçmeyeceğini belirtiyor. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'a göre büyükşehirlerde parke taş döşemek uzun süre alacağı için yaygın bir şekilde kullanılması zor. Ancak ilçe ve belde belediyeleri yollarını mutlaka parke taş ile kaplamalı.

İstihdam eksikliğinden işsizler kadar milletvekili ve belediyeler de şikayetçi oluyor. Her gün kendisine yüzlerce ?ne iş olsa yaparım' şeklinde mektup, e-posta ve mesaj gelmesinden dert yanan Aydın Milletvekili Ahmet Rıza Acar da vatandaşın ?milletvekilliğini' yanlış anladığını kaydediyor. Maaşı ne olursa olun devlette çalışmanın değerinden bir şey kaybettirmediğine dikkat çeken milletvekili, kendileri ve belediye başkanlarına gelen taleplerin altında yatan sebebi şu sözlerle ifade ediyor: ?Özel sektörde 1,5-2 milyar maaş alanlar bile daha az maaş olsa da garanti olduğu için devlette çalışmak istiyor.? Aynı durumdan şikayetçi olan Aytaç Durak da, ?Artık iş ve işçi bulma kurumu elemanı gibi çalışır hale geldik. Geçenlerde aldığımız 20 otobüs için şoför ihtiyacı oldu, 2 bin kişi başvuruda bulundu.? diyor. Toplam istihdamın 23 milyonun üzerine çıktığı Türkiye'de resmî işsiz sayısı 2,5 milyon civarında seyrediyor. İstihdam potansiyeli her yıl 750 bin kişi daha artıyor. Önde gelen sanayi yörelerinden Bilecik'in Bozüyük ilçesinde iş umuduyla gelenler için pembe masa oluşturulmuş durumda. Yaklaşık 400 kişinin çalıştığı belediyeye bunun iki katı kadar da girmek isteyen olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu, yeni iş bulunsa bile 700'ün üzerindeki müracaat sayısının azalmadığını dile getiriyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber