BİMER'in ilettiği talepler, Başbakan talimatı mıdır?

BİMER, vatandaşların yaşadıkları sorunları Devlete iletmesi için çok önemli bir işlev görmektedir. Ancak sistemin yürütülmesinde önemli sıkıntılar bulunmaktadır. bunlardan birisi de BİMER'in yönlendirdiği her başvurunun Başbakan talimatı gibi algılanmasıdır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Ocak 2013 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BİMER'in ilettiği talepler, Başbakan talimatı mıdır?

BİMER uygulaması 2002/3 sayılı Başbakanlık Genelgesine dayanmaktadır. Tıklayınız.

Bu Genelge doğrultusunda, vatandaşlar ya internet üzerinden ya da ALO 150'yi arayarak talep, temenni ve şikayetlerini iletebilmektedir.

Ancak Başbakanlıkta bulunan BİMER personeli, alanının en etkin ve yetkin personelinden oluşmamaktadır. Burada çalışan personel, taleplere direkt cevap vermemekte, talebi direkt ilgili kuruma yönlendirmektedir.

Fakat, BİMER'in ilettiği çoğu talep taşrada Başbakan talimatı gibi algılanarak hemen soruşturma açılmaktadır.

Oysaki illerde yani taşrada yer alan personelin, gelen BİMER taleplerinin mevzuata uygun olup olmadığını önce kontrol etmesi gerekmektedir. Aksi halde memurlar, dün medyaya yansıyan "Şeker Portakalı kitabına soruşturma" haberinde olduğu gibi absürd haberlerle malzeme olabilmektedir.

ŞEKER PORTAKALI KİTABI ÖZELİNDE, BİMER PERSONELİ NASIL DAVRANMALIYDI?

Dünkü örnekten gidecek olursak;

Bir öğretmen öğrencilerine Şeker Portakalı kitabını okumalarını önermiştir. Bir veli ise öğretmen hakkında BİMER'a şikayet dilekçesi yazmış ve kitabın Türk örf ve adetlerine aykırı olduğunu ve argo kelimler içerdiğini belirtmiştir.

Burada iki hata bulunmaktadır.

1- Yukarıda da belirtmiş olduğımuz üzere talebi alan BİMER görevlileri, alanının en yetkin uzmanlarından oluşmamaktadır. Ancak buna rağmen normalde Başbakanlıktaki BİMER görevlisinin, gelen şikayetin şeker portakalı kitabına ilişkin olduğunu fark etmesi ve talebi Talim ve Terbiye Kuruluna göndermesi gerekirdi. Talim ve Terbiye Kurulunun da, söz konusu kitabın 100 temel arasında yer alması uygun görülen bir eser olduğunu belirterek, bu yöndeki bir cevabı vatandaşa iletmesi yeterliydi.

2- Taşradaki BİMER görevlisinin de gelen her talebi Başbakan talimatı gibi görmemesi gerekmektedir. Bu husus, BİMER'in gönderdiği taleplerin savsaklanması anlamında değildir. Ancak yukarıda da belirtildiği üzere BİMER görevlilerinin yanlış yapabilmesi büyük bir ihtimaldir. Örneğimizdeki BİMER görevlisinin, Şeker Portakalı kitabına ilişkin olarak gelen BİMER talebini ya "Söz konusu kitap Milli Eğitim Bakanlığı tarafından seçilmiş 100 temel arasında yer almaktadır" bilgisini içeren bir içerikle cevaplaması ve dosyayı kapatması ya da gelen BİMER talebinin içeriğinin bir kitaba ilişkin olduğunu fark ederek talebi Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına yönlendirmesi gerekmekteydi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber