Büyükşehir belediyesinde Topbaş operasyonu

Haber Giriş : 09 Kasım 2005 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Evren ve Genel Sekreter Yardımcısı Mihmail Mangan görevlerinden istifa etti; Başkan Vekili İdris Güllüce'nin görevi de "Meclis 1. Başkan Vekili" olarak değiştirildi.

Genel Sekreterlik beklentisi olan Yatırımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mihmail Mangan ile Genel Sekreter Prof. Dr. Ramazan Evren arasında aylardır, atamalar, görevlendirmeler, kadrolar ve belediye ihaleleri ile ilgili görüş ayrılıkları olduğu, yaklaşık bir ay önce de Prof. Dr. Ramazan Evren'in, Başkan Topbaş'a istifasını sunduğu öğrenildi. Büyükşehir'deki görev değişikliği ve istifaların, bayramın ikinci günü kararlaştırıldığı öğrenildi. Başkan Kadir Topbaş ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Başbakan Erdoğan'ı Üsküdar'daki evinde ziyaret ederek 3,5 saat süreyle görüşmüştü. Başkan Kadir Topbaş, 16 aydır genel sekreterlik yapan Ramazan Evren'in istifasını 10 gün önce verdiğini, ancak yeni kabul ettiğini açıkladı. Topbaş, "Sayın Genel Sekreterim de geçmişte bir iki kez benden müsaade istemişti, ben kendilerini beklettim. Arkadaşların özverili çalışmalarına rağmen zaman zaman belki frekanslarla bir takım eksiklikler olabilir ama hepsi iyi niyetli, samimi ve özverili insanlar. Sayın Genel Sekreterimizin geç saatlerde şantiyeleri gezdiğini biliyorum. Saatin erken saatlerinde vazifesinin başına geldiğini biliyorum" dedi.

Tüm dosyalar benden geçecek

Genel sekreter yardımcılarından Mesut Pektaş'ı vekaleten genel sekreterliğe getirdiğini açıklayan Topbaş, "Mihmail Mangan'ın istifasını dün aldım. Genel Sekreter'in istifası 10 gün kadar önce bana verildi. Bu hafta içinde Büyükşehir bürokratları arasında bir şekillendirme çalışması düşünüyorum. Birilerinin beklentilerinin kalmamasını arzu ediyorum" diye konuştu. Topbaş, "by-pass edildiği" yolundaki söylentilerle istifaların ilgisinin olup olmadığının sorulması üzerine de, "Hayır. Beni tanıyanlar bilir. Çok fazla olayların abartıların tesiri altında kalan kişi değilim. Ama kararlığımı da her zaman ortaya koyan biriyim. Bundan sonra tüm dosyaların benim imzamdan geçmesi talimatını verdim" dedi.

Erdoğan, Güllüce ve Topbaş'la görüştü

Başbakan Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda kendisini karşılamaya gelen Vali Muammer Güler, Başkan Kadir Topbaş ve İdris Güllüce ile 40 dakika görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan İdris Güllüce "Sizi havalimanına Başbakan Erdoğan mı çağırdı?'' şeklindeki soru üzerine, Başbakan'ı karşılamaya her zaman geldiğini kaydetti. ''İstifa mı ettiniz, yoksa görevden mi alındınız?'' şeklindeki soruları yanıtsız bırakan Güllüce, İstanbul için çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.

Başkanvekilliği zaten yoktu

Güllüce'nin "Başkanvekilliği" yetkisinin alındığına yönelik iddialara açıklık getiren Topbaş, "5216 sayılı yasada başkan vekilliği müessesesi yok. Ancak başkan kent dışına çıktığı takdirde veya bir başka mazeretle ayrıldığı takdirde yerine meclisteki seçilmişlerden birisini vekil olarak ayrıldığı süre kadar bırakır. Dönemseldir, sürekli değildir. O nedenle başkan vekilliğinin kullanılmasını da istemedim. Ancak gerekli hallerde olur. Bu İdris Güllüce olur, bir başka arkadaşım olur. Güllüce'nin bugüne kadar attığı imzalar benim kendisine vekalet verdiğim süreler içindedir. Yetkimin zaafa uğradığı gibi maalesef yanlış bilgilendirmeler oldu. Güllüce, çok güvendiğim, sevdiğim, abi-kardeş olduğumuz bir insandır" diye konuştu.

Prof. Evren üniversiteye dönüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Ramazan Evren, üniversiteye döneceğini açıkladı. Evren, "Yorucu bir görev, yüklü bir görev. Üniversiteye dönüp, akademisyenlik hayatıma daha fazla ağırlık vermeyi daha uygun gördüm. Bu bir bayrak yarışıdır. Burada çok güzel çalışmalarımız oldu. Bundan sonra da inşallah Sayın Başkanım Kadir Topbaş Bey'in yönetiminde çok iyi hizmetler verileceğine eminim. Burdan ayrılmak demek görevden ayrılmak demek burdan kopmak anlamına gelmiyor. Biz her zaman başkanımızın İstanbul'un hizmetindeyiz" dedi. Sakarya Üniversitesi'nin kurucu rektörü ve endüstri mühendisi olan Ramazan Evren, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde görev yapacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber