Tatvan'da kara kış

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 5 gündür aralıksız devam eden kar yağışı, tipi ve fırtına nedeniyle hayat durma noktasına geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2013 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tatvan'da kara kış

Bitlis'in Tatvan ilçesinde 5 gündür aralıksız devam eden kar yağışı, tipi ve fırtına nedeniyle hayat durma noktasına geldi. Şiddetini arttıran fırtına ağaçları devirirken, ev ve okulların çatışını da uçurdu. Tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışı Tatvan'da tipi ve fırtına şeklinde devam ediyor. Yaşanan tipi ve fırtına nedeniyle okullar bugün de tatil edildi. İlçede her geçen gün şiddetini arttıran fırtına; otobüs duraklarını, evlerin ve okul çatılarını uçurdu, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki ağaçları da kırarak devirdi.

Tatvan Milli Eğitim Müdürü Mahfuz Bayar, fırtınadan dolayı bazı okulların çatısında maddi hasar oluştuğunu belirterek, onarım için çalışma başlatıldığını söyledi. Elverişsiz hava şartlarının hayatı olumsuz etkilediği Tatvan'da eğitimin aksamaması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Bayar, “Yoğun kar yağışı, şiddetli tipi ve fırtına tüm yurtta olduğu gibi ilçemizi de etkiliyor. Buna bağlı olarak hava muhalefetinin getirmiş olduğu bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. Şiddetli fırtına nedeniyle ilçemizin Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan 24 derslikli Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve Denizcilik Anadolu Lisemizin çatısı uçtu. Bir takım hasarlar meydana geldi. Bu hasarların tespiti ve bir an önce giderilmesi için çalışma başlattık” dedi.

“EĞİTİME 1 GÜN DAHA ARA VERİLDİ”

Elverişsiz hava şartları nedeniyle pazartesi ve salı günü için eğitime ara verildiğini hatırlatan Bayar, hava muhalefetinin devam etmesi nedeniyle Bitlis Valiliği'nin kararıyla bugün de (Çarşamba) ara verildiğini açıkladı. Hava şartlarına bağlı olarak yapılacak olan değerlendirme sonucunda tatilin uzatılıp uzatılmayacağına karar verileceğini kaydeden Mahfuz Bayar, “Elverişsiz hava şartları nedeniyle eğitime 2 gün ara vermiştik. Ancak havalar düzelmediği için ve yollar kapalı olduğu için Bitlis Valiliği'nin kararıyla bugün de Tatvan merkez ve bağlı köylerde eğitime 1 gün daha ara verildi. Havaların düzelmesi durumunda perşembe günü eğitime başlanacak. Ancak bununla ilgili olarak hava şartlarına bakılarak karar verilecektir” diye konuştu.

TÜM KÖY YOLLARI KAPANDI

Kar yağışının yanında şiddetli tipi ve fırtınanın hüküm sürdüğü Tatvan'da, mahalle ile tüm köy yolları ulaşım kapandı. Karın ana vatanı olarak anılan Bitlis'te hayat zaman zaman durma noktasına geliyor. İki gündür Tatvan-Bitlis ve Tatvan-Güroymak karayollarında ulaşım güçlükle sağlanılıyor. Açılan yollar tipiden dolayı kısa sürede kapanırken, köylerden ilçe merkezine gelen vatandaşlar ise çareyi pansiyon ve otellerde konaklamakta buluyor. Yetkililer ise, çok zorunlu haller dışında dışarı çıkılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Karla mücadele ekipleri, ektisini sürdüren olumsuz hava şartları nedeniyle Tatvan'da önceliği hastaların bulunduğu köy ve mezralara veriyor. Hastaların kurtarılması için saatlerce uğraşan karla mücadele ekipleri, onları kurtararak hastanelere ulaştırmaya çalışıyor.

Trafik akışının durma noktasına geldiği Tatvan ilçe merkezinde, aşırı yağışlar nedeniyle yaz sezonunda kurulan birçok otobüs bekleme durağı ise kar ağırlığını kaldıramayarak çöktü. Yolların da kayganlaşması nedeniyle çok sayıda kaza meydana gelirken, anayollarda da uzun araç kuyrukları oluşuyor. Van Gölü'ndeki dalgalar nedeniyle Van - Tatvan arasındaki feribot seferlerinde de aksaklıklar yaşanıyor. İskeleye yanaşmak isteyen veya ayrılmak isteyen feribotlar dakikalarca dalgalara karşı mücadele ediyor.

Öte yandan, yoğun kar yağışı, tipi ve fırtınayla birlikte etkili olan soğuk havalar nedeniyle çatılardan yaklaşık bir metrelik buz sarkıtları oluştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber