Bürokratların İşgüzarlığını Vekiller Önledi

Kanun tasarısılarının ayrıntıları arasında zaman zaman ilginç maddeler bulunabilmektedir. Son örnek 5018 sayılı Kanun taslağında yaşanmıştır. Taslağın ilk halinde, Denetim yetkisi bulunmayan TBMM, Başbakanlık ile Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine, Dış Ticaret ve Gümrük Müsteşarlıklarının Uzman kadrolarında görev yapanların, İç Denetçi olarak atanmasına imkan verilmekteydi. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Kasım 2005 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak TBMM'ye sevk edilen kanun taslağının bu ilk haline göre (Madde 9/c) sayılan kurumlardaki uzmanlar denetim yetkisine sahip olmamasına rağmen iç denetçi olarak atanabilecekti. İlgili madde şu şekildeydi: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Başbakanlık ile Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine, Dış Ticaret ve Gümrük Müsteşarlıklarının Uzman kadrolarında görev yapanlar ile daha önce en az beş yıl bu görevlerde bulunanlar idarelerinde İç Denetçi,"

İç denetçi yapılmak istenmesinin nedeni ise 5018'deki mali kontrol yetkilisi yaklaşımından vazgeçilmesiydi. Zira 5018'in ilk maddesine göre bu 6 kurumdaki uzman mali kontrol yetkilisi olarak atanabilecekti. Mali kontrol yetkilisi yaklaşımı kalkınca bu sayılan unvanlardaki personelin kendi kurumlarında iç denetçi olarak görev alamalarında karar kılındı.

Oysa sözkonusu düzenlemeye kendilerini koyan 6 kurumdaki uzmanlar bir hususu gözden kaçırmışlardır. O da 5018'in 65'inci maddesiydi. Bu madde şu şekildeydi:

"İç denetçinin nitelikleri ve atanması

MADDE 65.- İç denetçi olarak atanacakların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilenler ile aşağıdaki şartları taşıması gerekir:

a) İlgili kamu idaresinin özelliği de dikkate alınarak İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenen alanlarda en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak.
b) Kamu idarelerinde denetim elemanı olarak en az beş yıl veya İç Denetim Koordinasyon Kurulunca belirlenen alanlarda en az sekiz yıl çalışmış olmak.
c) Mesleğin gerektirdiği bilgi, ehliyet ve temsil yeteneğine sahip olmak.
d) İç Denetim Koordinasyon Kurulunca gerekli görülen diğer şartları taşımak."

İşte söz konusu bu düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonunda "denetim elamanı olarak görev yapmayan kariyer uzmanlarının doğrudan iç denetçi olarak atanmalarına imkân veren (c) bendinin; halen denetim elemanlığı görevini yürütmeyen diğer unvanlarda bulunan personelin iç denetçi olarak atanabilmesinin, 5018 sayılı Kanunun 65 inci maddesinde iç denetçi için belirtilen şartları dikkate alındığında bu şartları taşımayabilecekleri düşünülerek, metinden çıkarılması ve müteakip bentlerin teselsül ettirilmesi, " gerekçesiyle madde metninden çıkarılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber