880 tıbbı malzeme alan tanımı revize edildi

Kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, arteriyel hipertansiyon ve parkinson hastaları sağlık raporuna dayanarak düzenlenmiş tek reçete ile 6 aya kadar ilaç alabilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2013 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan düzenlemelerle HIV enfeksiyonu (AİDS), göz hastalıkları, doğuştan metabolik hastalıklar, Hepatit C gibi hastalıkların tedavilerinde yenilik getirecek yeni moleküller, ilgili branş hekimlerinin de görüşleri alınarak ödeme kapsamına dahil edildi.

Hepatit C'de tedavi seçeneği tükendiği için halen tedavi sunulamayan durumlara yönelik tüm dünyada da yeni kullanıma girmiş yeni moleküller, ödeme listesine eklenerek hastaların kullanabilmesi sağlandı.

Uzun süreli ilaç kullanımının gerekli görüldüğü, bu durumun sağlık raporu ile belgelendiği, raporda hastanın tedavi şemasının açıklandığı hastalıklardan seçilen bazı hastalık grupları için tek reçete ile 6 aya kadar ilaç karşılanması uygulaması başlatıldı. Eski uygulamada ilk reçetede ve bazı ilaç gruplarında 1 aylık ilaç verileceğine dair düzenleme, 28 tablet içeren ürünlerin birden fazla kutu reçete edilmesine, bu durum da yersiz ilaç tüketimine ve ilaç israfına sebep olmaktaydı. Yeni düzenlemeyle 1 aylık süre 28 gün olarak tanımlandı.

Tek reçeteyle 6 aya kadar ilaçların karşılanacağı hastalık grupları şöyle:

''Kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, arteriyel hipertansiyon, hiperkolesterolemi ile hiperlipidemi, diabetes mellitus, parkinson hastalığı, demans, glokom, kronik ve nükseden üveitler, tiroide bağlı oftalmopati ve sempatik oftalmi, keratoplasti red reaksiyonu ve kuru göz sendromu.''

-880 tıbbı malzeme alın tanımı revize edildi-

Uzun süreli kullanımı nedeniyle hastalara katkı payı açısından külfet getiren bazı ilaçlar muafiyet kapsamına alındı.

2012 yılı Haziran ve Eylül aylarında yapılan düzenlemeler sonucunda, sağlık hizmet sunucuları tarafından yatan hastada göz, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, kulak burun boğaz, kadın doğum, üroloji, radyoloji ve girişimsel radyoloji branşlarında kullanılacak 880 adet tıbbi malzeme alan tanımı, hastanelerden, ilgili branş derneklerinden, sivil toplum kuruluşlarından ve firmalardan bu alan tanımlarına gelen önerilerin yaklaşık 30 profesör, 50 doçent, 13 yardımcı doçent tarafından oluşan bilimsel komisyonlarca değerlendirildikten sonra Sağlık Bakanlığı'nın da görüşü alınarak revize edildi. Tıbbi malzeme alan tanımları bin 271 adet olarak yeniden tanımlandı. Yeni tanımlanan tıbbi malzeme alan tanımları ile daha spesifik olan damar cerrahisi kapsamındaki tıbbi malzemeler, kalp pilleri, kalp kapakları gibi tıbbi malzemeler ödeme kapsamına alındı.

Yeni düzenlemeyle oluşan alan tanımlarıyla SGK fatura inceleme komisyonları ile hastaneler veya tıbbi malzeme firmaları arasında yaşanabilecek uyuşmazlıklar, bunun sonucunda hastaya yansıyacak olumsuzluklar gibi konular önlenmiş oldu.

Muhabir: Fatma Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber