Doğu'da kar durdu, mücadele başladı

Van- Bitlis ve Hakkari'de 5 gündür devam eden kar yağışı bugün etkisini azalttı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Ocak 2013 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğu'da kar durdu, mücadele başladı

Van- Bitlis ve Hakkari'de 5 gündür devam eden kar yağışı bugün etkisini azalttı. Bölgede halen 669 köy ve 375 mezraya ulaşım sağlanamazken, karla mücadele ekipleri kapanan yolları açmak için çalışıyor. Kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu Bitlis'te Vali Veysel Yurdakul, karla mücadele çalışmalarının devam ettiğini ve özellikle hastaları kurtarmak için yoğun çaba sarfettiklerini söyledi. Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Aşağı Kayalar Köyü'nün Mağaraönü Mezrası'nda 3 gün önce çığ altında kalan 2 kişi ile Bitlis'in Hizan İlçesi'nin Döküktaş köyünde kayıp olan 2 kişiye de halen ulaşılamadı.

Bölgede günlerdir etkili olan ve hayatı durma noktasına getiren kar yağışı nedeniyle Van'da 312, Bitlis'te 275 ve Hakkari'de ise 82 köy ve 375 mezraya ulaşım sağlanamıyor. Sabaha kadar etkili olan kar yağışı bugün yerini güneşli bir havaya bıraktı. Okulların tatil olduğu Van, Hakkari ve Bitlis'te hamile ve engelli çalışanlar ise bugün idari izinli sayıldı. Kar kalınğının yer yer 2 metreyi bulduğu Bitlis'te karla mücadele ekipleri çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor. Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, dün akşam Bitlis- Tatvan yolu üzerinde bulunan Koruk ve Eleman köylerindeki karla mücadele çalışmalarını yerinde inceledi. Ekiplerin ara vermeden yolları açmak için müdacedele ettiğini belirten Vali Yurdakul, son yılların en ağır kış şartlarının yaşandığını söyledi.

Vali Yurdakul daha sonra bölgede çalışma yapan ekiplerle birlikte çay içti.

KAYIPLAR BULUNAMADI

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nin Aşağıkayalar Köyü'ne bağlı Mağaraönü mezrasında 3 gün önce çığ altında kalan 2 kişiye de halen ulaşılamadı. Köye ulaşmak için karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceleyen ilçe Kaymakamı Cengiz Erdem, hava şartlarından dolayı ekipleri geri çekmek zorunda kaldıklarını belirterek, bu sabah itibariyle çalışmalara yeniden başladıklarını söyledi. Bugün yolun 10 kilometresini ulaşıma açtıklarını belirten Kaymakam Erdem, "İnşallah birkaç gün içerisinde de köye ulaşmaya çalışacağız. Dileğimiz oradaki vatandaşlarımızın sağ salim hayattadırlar. Köyden de bazı haberler alıyoruz. İnşallah güzel haber alırız" diye konuştu.

HELİKOPTER DE KALKAMIYOR

Helikopterlerin kalkması için bölgeye ulaşabileceği yol güzergahının da açık olması gerektiğini belirten Kaymakam Erdem, şu anda ellerinden geleni yaptıklarını ve yol açıldığında sivil savunma ekiplerinin de bölgeye gelebileceğini söyledi. Kaymakam Erdem, "Şu anda çığ altında kalıp kalmadıklarını da bilmiyoruz. Umudumuz kalmamış oldukları yönündedir. Bir gediğe bir bölgeye sığınmış olma ihtimalleri de var. Biz o şekilde umut etmeye çalışıyoruz" dedi.

KAYBOLAN 2 KİŞİ İÇİN 43 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Döküktaş Köyü'nde 3 gün önce, 5 kilometre uzaklıkta bulunan ahırlarındaki hayvanlara bakmak üzere köyden ayrılan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan iki amcaoğlunun bulunması için de çalışmalar devam ediyor. Bölgeye Van Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği ekiplerinden 15 kişi ile 9 arama kurtarma köpeği, Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekipleri ve çevre illerden de 43 kişi gönderildi. Yollardaki sıkıntılar nedeniyle geç geldiklerini belirten Van AKUB Eğitim Birim Amiri Erdal Kat, kayıp 2 kişiyi bulmak için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Tatvan Kaymakamı Murat Erkan da arama kurtarma çalışmalarının çevre illerden ekiplerle birlikte toplam 43 kişi ile yapılacağını belirterek, "İnşallah vatandaşlarımızın başına kötü bir şey gelmemiştir. Tek ümidimiz vatandaşlarımızın halen hayatta olmalarıdır. Biz onların bulunması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

HAKKARİ YOLLARINDA 50 İŞ MAKİNESİ ÇALIŞIYOR

Kar yağışının hayatı durma noktasına getirdiği Hakkari'de ise karın durması ile birlikte yol açma çalışmaları hızlandırıldı. Karla mücadele ekipleri, kapanan köy ve mezra yollarının açılması için 50 iş makinesi ve 150 personelle çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan çalışmalarda şu ana kadar kapalı olan 132 köy yolundan 50'si ulaşıma açılırken, kapalı kalan 82 köy ve 375 mezra yolunun ulaşıma açılması çalışılıyor. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Hakkari merkez ve bağlı olduğu 90 köy, 222 mezra, 4 belde ile Çukurca İlçesi'ne elektrik verilebilmesi için EDAŞ ekipleride çalışma yürütüyor. Hakkari- Çukurca karayoluna dün düşen çığ ile kapanan karayolu ulaşıma açıldı. Belediye ekipleri mahalle yollarını açmaya başlarken, vatandaşlarda çatılarında biriken ve büyük tehlike oluşturan karları temizliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber