Gümrüğün niyeti doğru ama usulü yanlış

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2 bin 165 personel alım ilanında Kasım ayında 2012/2 ile yerleşenlerin Gümrük alımlarına başvuramayacağını belirtti. Peki bu hukuka uygun mu?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ocak 2013 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrüğün niyeti doğru ama usulü yanlış

Gümrük ilanının ilgili bölümü

Gümrük başvurularıyla ilgili olarak ilanda, "2012 yılı KPSS puanı ile merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar başvuramazlar." ifadesi kullanılmıştır.

Buna göre Kasım ayında yerleşmiş olan adayları Gümrük alımlarına başvuramayacaklardır.

Konunun mevzuat boyutu

KPSS'ye ilişkin Yönetmeliğin Ek 2'nci maddesi: "Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, "daha sonraki personel alımları" için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar."

"Daha sonraki personel alımları" ifadesi ise adayların ve kurumların kafasını karıştırdığı için bu ifade 2012 KPSS başvuru kılavuzu ile netleştirilmiştir.

Kılavuz hükmü: "... 2012-KPSS ... merkezi yerleştirme kılavuzlarında yer alan herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen tüm adaylar, bu sınavın geçerlilik süresi içerisinde ÖSYM tarafından yapılacak B Grubu Kadrolara yerleştirmelerde 2012-KPSS sonucunu yeniden kullanamayacaklardır."


2013 yılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personel Alım İlanı için tıklayınız.


2012 puanı olan herkes Gümrük alımlarına başvurabilir

Yukarıdaki hükümleri incelediğimizde sadece "ÖSYM tarafından yapılan merkezi alımda yerleşen bir adayın aynı puanla başka bir merkezi alımda tercih yapamayacağı" ortaya çıkmaktadır. Bunun haricindeki durumlarda ise KPSS puanı defalarca kullanılabilir. Buna Gümrük alımları da dahildir. Çünkü Gümrük alımı hem kurumsal alımdır hem de ÖSYM tarafından yapılmamaktadır.

Yani, Kasım ayında yerleşen veya yerleşmeyen tüm adaylar 2012 KPSS puanları olduğu sürece bu tür kurumsal alımlara başvurabilirler

Gümrük ilanı hukuka aykırıdır

Görüldüğü üzere 2.165 personel alım ilanı Yönetmeliğe ve Kılavuza aykırıdır. Yönetmelik ile verilen bir hak ilan ile kısıtlanamaz.

Niyet doğru ama usul yanlış

Kurumlara yerleşen adaylar yüksek KPSS puanları ile her alıma başvurmakta ve kurumdan kuruma zıplamaktadırlar. Bu durumda diğer adaylar başvuru yapamamakta ve puanlar düşmemektedir. Bu konuyu memurlar.net olarak devamlı gündeme getirdiğimiz halde, bu mükerrer başvuruları engelleyecek gerekli yönetmelik değişikliği ise hala yapılmamıştır.

Belli ki, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı buna bir çare bulmak amacıyla böyle bir yola başvurmuştur. Ancak bu yöntem hukuka aykırıdır.

Ayrıca, iki yıl öncesine kadar bu Bakanlık merkezi yerleştirme kapsamındaydı. Bakanlığın ilanla yapmaya çalıştığı güzel uygulamayı ÖSYM ve DPB zaten yapıyordu. Merkezi yerleştirme kapsamından çıkan Bakanlığın şimdi tekrar böyle bir uygulamayı hayata geçirmeye çalışması da ayrı bir çelişkidir.

İlan yargıya taşınırsa birçok aday mağdur olur

Bakanlık ilanı düzeltmezse herhangi bir aday tarafından süresi içinde dava açılması durumunda sınav ilanı idari yargı mercileri tarafından iptal edilebilir. Böyle bir durum sonucunda bir çok aday mağdur olacaktır.

Sonuç olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın mevzuata ve kamu yararına uygun bir şekilde ilanı düzeltmesi uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber