İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

YDS puanları, tazminatlarda, kaç yıl geçerli olacak?

Daha önce yabancı dil tazminatı alırken kullanılan KPDS puunları 5 yıl geçerliydi. Aynı kısıtlama YDS'de de devam edecek mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ocak 2013 20:03, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29
YDS puanları, tazminatlarda, kaç yıl geçerli olacak?

ÖSYM BAŞKANININ AÇIKLAMASI

ÖSYM Başkanı Ali Demir geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, YDS puanlarında yer alan geçerlilik süresinin kaldırıldığını, ama kurumların isterse bir üst sınır belirleyebileceğini belirtmişti. Haber görmek için tıklayınız.

YABANCI DİL TAZMİNATI ALAN MEMURLAR İÇİN, YDS SINAVININ GEÇERLİLİK SÜRESİ VAR MI?

1- MEVZUAT HÜKMÜ

Yabacı dil tazminatı ödemesi 375 sayılı KHK'ya göre yapılmaktadır. KHK'nın 2. maddesi şu şekildedir:

Madde 2 – (1) Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir.
(2) Ödenecek yabancı dil tazminatı farklı diller için farklı miktarlarda belirlenebileceği gibi, personelin görev yeri, kadro unvanı ve sorumluluğuna, bildiği yabancı dil sayısına ve düzeyine göre de farklı miktarlarda belirlenebilir.
(3) Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçirlidir.
(4) Yabancı dil tazminatına hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

2- AÇIKLAMALAR

1- ÖSYM sadece sınavın yapılmasına dair yönetmeliği değiştirmiştir. Ödemelere imkan sağlayan 375 sayılı KHK'nın 2. maddesinde ise hiçbir değişiklik yapılmamıştır. Kanun Hükmünde Kararname, yönetmelliğe göre bir üst hukuki mevzuattır.

2- 375 sayılı KHK'da değişiklik yapılmadığı için hem önceki KPDS sonuçları hem de bu yıl yapılmaya başlanacak olan YDS sınav sonuçları 5 yıl boyunca geçerli olmaya devam edecek.

3- Beş yıllık sürenin sonunda, sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılacak, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber