İşçi karşı çıktı, ihale iptal oldu

Tes-İş ve Maden-İş Sendikası'na üye işçiler Yatağan Termik Santrali'ndeki özelleştirme ihalesini engellemek için yaptığı eylemde jandarmayla karşı karşıya geldi. Jandarma bölgesi olmasına rağmen polis biber gazı sıktı. İhale iptal oldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Ocak 2013 18:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşçi karşı çıktı, ihale iptal oldu

Tes-İş ve Maden-İş Sendikası'na üye işçiler, Yatağan Termik Santrali'nin 'Tınaz kömür bant yolu, A4 kömür alma, kül curuf atma ve dış tesisler makina bakım servislerinin' özelleştirilmesi için yapılacak ihaleyi engellemek amacıyla eylem başlattı. İhalenin yapılacağı Milas Yeniköy Termik Santrali önünde toplanan işçiler, zaman zaman jandarma ile karşı karşıya geldi.

Yatağan Termik Santrali'ndeki bazı hizmetlerin özelleştirilmesi için bugün yapılacak ihale, işçilerin eylemine sahne oldu. Tes-İş ve Maden-iş Sendikası'na üye işçiler, saat 09.00'da Yatağan'da toplandıktan sonra 11 otobüsle ihalenin yapılacağı Milas'a yola çıktı. Badamlar Köyü girişinde otobüsler jandarma tarafından durduruldu. Bunun üzerine otobüslerden inen işçiler, 5 kilometrelik yolu sloganlar atarak yürüdü ve ihalenin yapılacağı Yeniköy Termik Santrali önüne geldi. İşçilere burada Ören Kemerköy ve Milas Yeniköy Termik Santrali işçileri de destek verdi. Santral girişini barikatla kapatan işçiler, içeri girmek isteyen araçlara arama yaparak izin verdi. Bunun üzerine jandarma duruma müdahale etti, işçilerin kurduğu barikatı kaldırarak binanın girişini açtı.

Eylemci işçilere destek vermek için CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat ve Yatağan Belediye Başkanı CHP'li Hasan Haşmet Işık da Milas'a geldi. Aileleriyle santral önünde eyleme geçen işçiler, halay çekip slogan atarak bekleyişlerini sürdürürken, bugün saat 15.00'te yapılacak ihaleye kesinlikle izin vermeyeceklerini belirtti.

EŞEKLİ KÖYLÜ KADINLARDAN DESTEK

Milas Yeniköy Termik Santrali önünde toplanan enerji işçilerine, Ekizköy Badamlar Köyü'nden eşekleriyle gelen iki köylü kadın da destek verdi. Termik santral kapısından içeriye eşekleri ve üzerinde 'Özel-eşek-leştirme ihale teklif dosyası' yazılı dosyalarla girmeye çalışan kadınlar ve işçilerle santralin özel güvenlik görevlileri ve jandarma arasında arbede yaşandı. Köylü kadınlar, santrallerin özelleştirilmesine karşı olduklarını ve kömürü gerekirse eşekleriyle hiçbir ücret talep etmeden taşıyacaklarını söyledi. Ayşe Ekiz ve Şükran Zencir, “Gazete ve televizyolardan duyduk ki kömür taşıma işini ihale edeceklermiş. Biz de köylerimizdeki yüzün üzerindeki eşekle bu işi yapmak istiyoruz, para pul da istemiyoruz. Biz bu özel eşeklendirme işini parasız karın tokluğuna yaparız" diye konuştu.

SİYASİ İKTİDARA UYARI

Tes-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Fatih Erçelik, yaptığı açıklamada, özelleştirmelerin durdurulması ve vazgeçilmesi için bugüne kadar birçok kez uyarı yaptıklarını, ancak dikkate alınmadığını savundu. Erçelik şöyle konuştu, “Sadece Yatağan'da olan ihale yerini Yeniköy Termik Santralı olarak değiştirmişlerdir. İhaleyi nerde yaparlarsa yapsınlar, nereye alırlarsa alsınlar bize vız gelir, tırıs gider. İşlerimizin tasfiye edilmesine, emeğimizin satılmasına, 200'e yakın arkadaşımızın mağdur edilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Gemileri yaktık. Geri dönüş yok. Ne bedel ödenecekse ödemeye hazırız. Bu işyerleri kâr ediyorsa, her yıl vergi rekortmeni olarak devlete vergi veriyorsa bizlerin sayesinde, bizlerin emeği, alınteri, çabası ve gayreti sonucu. 2013 yılını mücadele yılı ilan ettik. Direniş yılı ilan ettik. İşçilerin gücünü sadece işyerlerinde değil, sadece meydanlarda değil sandıkta da göstereceğiz. Siyasi iktidara sesleniyoruz. Emeğimizle oynamayın. Bu bizim sonumuz olursa sizin de sonunuz olur diyoruz."

JANDARMA BÖLGESİNDE POLİSTEN BİBER GAZI

İhale saatinin yaklaşması ile işçiler, santral girişindeki jandarma barikatını aşarak, içeri girdi ve Yeniköy Elektrik Üretim Anonim Şirketi (YEAŞ) Genel Müdürü İbrahim Hakkı Gül ile görüşmek istedi. Bu sırada jandarma bölgesi olmasına rağmen çağrılan polis kuvvetleri işçilere biber gazı sıktı. Bina içerisine giren işçilerin genel müdürün makam odasına çıkmasına izin verilmedi. Bahçedeki işçiler ise yerlerinden ayrılmadı.

İHALE İPTAL OLDU

Olayların yatışması için Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri devreye girerek, işçileri ikna etti. Yetkililer, genel müdür ile kendilerinin görüşeceğini belirtti. Bir süre sonra dışarı çıkan yetkililer özelleştirme ihalesinin iptal edildiğini bildirdi. Açıklama işçiler tarafından sevinçle karşılandı. Sendika başkanlarının da aynı yönde açıklama yapması üzerine işçiler santrali terk etmeye başladı. Bu sırada özel güvenlikçiler ile işçiler arasında arbede yaşandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber