Yemek hizmetinde 50 sınırı

Her sene yaşadığımız bir tartışmayı, bugün yayınladığımız yemek ücret bedellerine ilişkin tebliğ sonrasında bir kez daha yaşadık.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ocak 2013 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yemek hizmetinde 50 sınırı

Bazı ziyaretçilerimizi özellikle de öğretmen üyelerimiz, çalıştıkları kurumlarda yemekhane kurulmamış olmasından şikayetçi. Bazı ziyaretçilerimiz ise (özellikle memur olmayanlar) tebliğde yer alan ücretlerin maaşa ilave olarak verildiğini zannetmektedir.

BİR ÜYEMİZİN YORUMU

Vatvat rumuzlu bir üyemiz bu eleştirilere karşın güzel bir yorumda bulunmuştur. Yorumu şu şekilde...

"Bu yemek ücretleri her yıl yeniden hesaplanır ve bu sitede yayımlanır. Ancak bazıları her yıl mevzuattan ve içerikten bihaber şekilde bu ücretleri maaşa ilave şekilde ödendiğini yönünde yorum yaparlar. Bu ücretler yemekhanesi olan kurumlarda en düşük alınacak ücret tabanıdır. Birçok kurumda ise bu taban ücret esas alınmaz ucu açık olduğu için maliyet dikkate alınır. Özellikle öğretmen arkadaşlarımızı bu durumdan bilgi sahişbi değil. Çünkü yemekhaneleri yok. Yemekhanlerinin olmamasının sebebi ise mevzuat gereği 50 memurdan az çalışan olan kurumlar yemekhane açamazlar. 50 sayısı yönetmelikçe belirlenmiştir. Büyük okullarda ise bu sayı tamamlansa bile idareci kısmı bunu öğretmenlerden saklar çünkü başına iş çıkacaktır. Öğretmen arkadaşlar konuyu mevzuatı araştırarak idarecilerine yazılı olarak aktarırlarsa ve 50 sayısında sorun yoksa konu çözülür."

YÖNETMELİKTE 50 PERSONEL ŞARTI VAR

Gerçekten de Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 5. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir.
Yemek servisi için gerekli bina, tesis ve demirbaş eşya kurumlarca sağlanır. Bunlara karşılık memurlardan ücret alınmaz."

Dikkat edileceği üzere, maddede asgari 50 personel sayısı aranmaktadır. Personelden kasıt da, bir okul için söylecek olursak sadece öğretmenler değil, tüm memurlardır. Eğer 50 personel var ise bu kez atamaya yetkili amirin onayı aranmıştır. Bu onay da alındığı taktirde eşyalar kurum tarafından sağlanarak, yemek hizmeti verilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber