Yüz kızartıcı suç işleyen, memur olabilir mi?

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yüz kızartıcı suçlarda, memnu hakların iadesi kararı alınsa da memur olunamayacağına karar verdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ocak 2013 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüz kızartıcı suç işleyen, memur olabilir mi?

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yüz kızartıcı suçlarda alınan memnu hakların idaesi kararının, devlet memur olabilme koşullarını sağlama bakımından bir hak doğurmadığına karar verdi.

2001 yılında Tapu Sicil memurluğuna atanan bir memur hakkında güvenlik soruşturması yapılmıştır. Soruşturmada kişi hakkında 1984 yılında ve niteliği dolandırıcılık olan bir suçtan dolayı 3 ay hapis cezası aldığı tespit edilmiştir. Kişinin görevine 2002 yılında son verilmiştir. Davacı memur, göreve son verilme işlemini dava etmiştir. Memur 2003 yılında mahkemeye başvurmuş ve adli sicil kaydını sildirmiştir. 2001 yılında ise Malatya Ağır Ceza Mahkemesi kişi hakkında memnu hakların iadesine karar vermiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bu konuya ilişkin dosyayı görüşürken şu gerekçeyle kişinin memur olmayacağına karar vermiştir:

"Memnu hakların iadesi kararı, 657 sayılı Kanunun anılan 48/A-5. maddesinde sayılan yüz kızartıcı suçlar dışında kalan suçlar bakımından devlet memuru olabilme koşulları yönünden ehliyetsizliği geleceğe dönük olarak ortadan kaldırmakta, ancak anılan Yasa maddesinde devlet memuru olabilmek için yüz kızartıcı suçlardan mahkum olmamak koşulu arandığından, memnu hakların iadesi kararı, yüz kızartıcı bir suçtan dolayı mahkumiyet kararı almış kişiler yönünden devlet memuru olabilme koşullarını sağlama bakımından bir hak doğurmamaktadır."

Bazı hakimler, bu karara "karşı gerekçe" yazmış ve Danıştayın istikrar buluan yorumundan vazgeçilmesini gerektiren bir durum olmadığını belirtmiştir. Bu "karşı gerekçede" YSK kararlarına da atıfta bulunulmuştur. Ancak oybirliği ile alınan bu yeni içtihada göre, yüz kızartıcı suçlarda kişi ceza almış ise, memnu hakların iadesi kararı alınsa dahi bu kişi memur olmayacaktır.

Danıştay kararının tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber