Eşeklere misafirhane

AYDIN'ın Söke İlçesi'ne bağlı Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna, “Memleketin Eşeklerine Sahip Çıkacağız” sloganı ile Beşparmak Dağları'ndaki eşeklere misafirhane için harekete geçti. Muhtara, doğasevenler de destek verdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Ocak 2013 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eşeklere misafirhane

Beş Parmak Dağları'ndaki sahipsiz eşekler için misafirhane yapılacak. Aydın'ın Söke İlçesi'ne bağlı Kisir Köyü muhtarı Baki Suna, civar köylerde doğaya bırakılan ve zor koşullarda yaşayan eşeklere misafirhane yapmak için harekete geçti. “Memleketin Eşeklerine Sahip Çıkacağız” sloganı ile başlatılan kampanyaya Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) destek vererek eşek misafirhanesinin projesini çizdirdi. Köylüler ile EKODOSD, binanın yapılması için sponsorlar aramaya başladı.

EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın ile Muğla il sınırlarında bulunan Beş Parmak Dağları'ndaki köylerde zeytin toplama döneminde kullanılan, diğer zamanlarda ise vahşi doğaya bırakılan eşeklere yapılacak misafirhane için Kisir Köyü muhtarlığınca arazi temin edildiğini söyledi. Sürücü, “Köylüler zeytin hasadı döneminde taşımacılıkta kullandıkları eşekleri fiyatları ucuz olduğundan işi bittikten sonra doğaya bırakıyor. Sahipsiz kalan hayvanlar vahşi doğada yaşam savaşı veriyor. Bazen köylülerin ekili tarlalarına zarar verdiğinde ise 'tokat' diye adlandırılan tel örgülerle çevrili hapishaneye konuluyor. Muhtarlıkların bu hayvanları beslemek için bütçesi olmadığı için sıkıntılar yaşanıyor. Köylüler eşeklerinin tutuklu kaldığı sürenin bedelini ödeyip geri almayınca kaderlerine terk edilmiş oluyor. Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna memleketinin eşeklerine sahip çıkacağını bildirince bizde destek verdik” dedi.

TURİZME KAZANDIRILACAK

EKODOSD mimarlarının doğada başıboş, aç susuz gezen bakıma muhtaç eşekler için bir proje çizdiğini kaydeden Sürücü, “Kisir Köyü Muhtarlığı arazisinde 'Kisir Köyü Eşek Çiftliği' adıyla bir misafirhane ve bakımevinin yapılması tasarlandı. Eşeklerin yazın sıcaktan, kışın yağmur ve soğuktan korunmaları için, yarı kapalı ve geniş bir açık alan olarak bakımevinde, yem yiyecekleri, su içecekleri, dolaşacakları alanlar düzenlenecek, veterinerlerin müdahale edebileceği sağlık salonu yapılacak. Eşek çiftliğine sadece doğaya başıboş bırakılan eşekler değil, aynı zamanda diğer köylerden de bakım masraflarını ödemeleri halinde eşek kabul edilebilecek. Bu kişiler eşeklerini iş zamanlarında tekrar geri alabilecek, işleri bittiğinde tekrar geri getirebilecek. Projede yer alacak olan ziyaretçi tanıtım merkezinde, Antik Dönem'den günümüze eşeklerle ilgili hikayeler, filozofların, Nasrettin Hoca'nın ilişkileri, biyolojileri, toplum içindeki yerleri, resimleri, şarkıları panolarda gösterilecek. Eşekleri artık filmlerde, televizyonlarda gören kent çocuklarının Kisir Köyü'ne gelerek onları tanımaları sağlanacak. Çocuklar için eşek safariler düzenlenecek. Küçük eşek maketleri, eşekle ilgili işlemeler, süs eşyaları yapılması öğretilecek. Her yıl bir eşek festivali düzenlenecek. En güzel gözlü eşek ve en güzel sıpa yarışmaları düzenlenecek. Böyle bir projeye destek verecek sponsorlar, kurum ve kuruluşlar ve fonlar aranacak. Türkiye'de belki de ilk kez yapılacak bu uygulama başarılı olursa, diğer bölgelere de örnek teşkil edecektir. Bu projeden herkesin ama en çok eşeklerin mutlu olacağını düşünüyoruz. Onlar eşek olsa da, insanca davranışlarla yaşanabilir bir ortamda ömürlerini sürdürebilmeleri sağlanmalıdır. Çünkü yenilen yemeğin yağında, sofradaki zeytinde onlarında hakkı var” dedi.

ENTEL EŞEKLER

Köylülerin işleri bitince doğaya bıraktıkları eşeklerin suç işleyenleri ise muhtarlıkların oluşturduğu “tokat” denilen eşek hapishanesinde tutuluyor. İlk olarak dramları Yönetmen Yüksel Aksu'nun Entelköy filminin çekimleri sırasında kamuoyuna yansıyan eşekler için aralarında milletvekili, yönetmen, sanatçı, sivil toplum örgütü temsilcileri ile köylülerin olduğu bir heyet TBMM'ye giderek bu hayvanların koruma altına alınması için yasa çıkarılması, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın eşeklere kimlik kazandırması istenmişti. Beşparmak Dağları'nın eteğindeki Kisir Köyü'nde tokatta bulunan 10 eşeğe, Entelköy filminin yönetmeni Yüksel Aksu sahip çıkarak, bu eşeklere son filminde rol vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber