Bütçe görüşmelerinde hükümet-muhalefet tartışması
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı'nın 2006 bütçesinin görüşmelerine devam ediliyor.
ANAVATAN Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit, hükümetin ulusal çıkarları koruyan bir politika yerine, tek taraflı ödün vermeye dayalı bir politika izlendiğini, Türkiye'nin, Kuzey Irak, Kıbrıs ve AB politikalarının başarısız olduğunu öne sürdü.
AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise 3 Kasım'dan sonra Türkiye'nin dış politika anlayışında değişiklik olduğunu anlattı. AK Parti'nin, dış politika alanındaki manevra alanını genişlettiğini ifade ederek, "statükoya dayalı, stratejik hedefleri daraltan politikaların terk edildiğini" söyleyen Yıldız, "Türkiye, edilgen bir ülke olmaktan, etkin bir ülke olma konumuna geldi" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da hükümetin dış politika alanında "hukuk dışı" uygulamalar içinde olduğunu iddia etti.
BM Konseyi kararı dayanak gösterilerek, Bakanlar Kurulu kararıyla Irak'ta barış ve güvenliğin tesisi için liman ve havaalanlarının yabancı ülkelerinin silahlı güçlerinin kullanımına izin verildiğini ileri süren Elekdağ, TBMM'nin onay sürecinin göz ardı edildiğini savundu.
"Girdiğiniz yol, Türkiye'yi çıkmazlara sürükler" diyen Elekdağ, Türkiye ile ABD arasında yapılan bir anlaşma ile, ABD'nin İncirlik Üssü'nü lojistik ikmal merkezi olarak kullanmasına olanak sağlanmasının da hukuk dışı olduğunu öne sürdü.
CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek de partisinin AB'ye karşı tavrının net olduğunu, diğer ülkeler için öne sürülmeyen ve AB müktesebatında yer almayan konuların Türkiye'ye dayatılmasına karşı olduklarını söyledi.
ABD ile stratejik ortaklığın ne anlama geldiğinin açıklanmasını isteyen Özyürek, "Bu ortaklık, Suriye'ye, İran'a ABD'nin yapacağı harekata destek vereceğimiz anlamına gelir mi?" sorusunu yöneltti.
CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ise Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Gül'ün de aralarında bulunduğu bazı AK Parti yöneticilerinin "türban" kararıyla ilgili yaptıkları açıklamalarla "laiklik" ilkesini tartışmaya açtıklarını ileri sürerek, AİHM'nin "türban" kararının tarşılmasının, hükümetin, AB konusundaki niyetinin samimi olmadığını ortaya koyduğunu öne sürdü.
CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen de AB ile ilişkilerde zor ve sıkıntılı bir dönemece girildiğini, havanın geçen yıla kıyasla Türkiye'nin aleyhine döndüğünü savundu. Almanya'daki iktidar değişikliği ile Fransa'da yapılan anayasa değişikliğinin, Türkiye'nin üyeliğini zorlaştıran unsurlar olacağını ileri süren Öymen, Avusturya'nın tutumunun da belli olduğunu anımsattı.
Irak'taki gelişmelerin endişe verici olduğunu, kırmızı çizgilerin kaybolduğunu öne süren Öymen, "Türkiye, seyirci durumuna düşürülmüştür. Kuzey Irak'ta, PKK varlığını bertaraf edecek en küçük bir adım dahi atılamamıştır. İçi boş vaatlerin dışında Türkiye, bugüne kadar müttefiki Amerika'nın bir teröristi yakalayarak ülkemize iade etmesini sağlayamamıştır" diye konuştu.
Öymen, Kıbrıs konusunda olumlu gelişmeler sağlanamadığını öne sürerek, "Bu kadar olumsuz şeyi sevinçle karşılamak için gayret sarf etmek lazım" dedi.
CHP'li Öymen, AK Parti'li bir milletvekilinin, Gökçeada'da Yunanlı meslektaşı ile bir araya geldiğini belirterek, görüşmede, Yunanlı milletvekiline "Türkiye'nin bazı tavizler verebileceğini" söylediğini iddia etti. AK Parti'li milletvekillerinin "kim? ne taviz verdi?" diye sormaları üzerine Öymen, görüşmeyi yapan kişinin AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan olduğunu söyledi.