İhale iptal oldu, ?kaçak cep'ler yine özgür kaldı

Haber Giriş : 16 Kasım 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınması 2006'ya kaldı. Telekomünikasyon Kurumu'nun kayıt sisteminin altyapısının kurulması için açtığı ihale Kamu İhale Kurumu'nca iptal edildi. Yasa gereği 13 Aralık'a kadar kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınması gerekirken, iptal kararı nedeniyle kaçap cep telefonlarına uyarı mesajları en erken 2006 başında gönderilebilecek.

TÜRKİYE'de kayıtdışı olduğu saptanan 12 milyona yakın cep telefonunun kayıt altına alınması işlemleri gelecek yıla kaldı. Telekomünikasyon Kurumu'nun kayıt sisteminin altyapısının kurulması için açtığı ihale Kamu İhale Kurulu tarafından iptal edildi.

ÇAĞRI MERKEZİ İHALESİ:

Telekomünikasyon Kurumu, 13 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Telsiz Kanunu'nda değişiklik yapan ve kayıtdışı cep telefonlarının kayıt altına alınmasını öngören 5392 Sayılı Yasa kapsamında bir ihale düzenledi. Cep telefonlarının GSM operatörleri ve Kurum tarafından kayıtlarının tutulmasına yarayacak ?Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı' ile ihbar ve bilgi merkezi işlevini yürütecek çağrı merkezinin kurulması için düzenlenen ihale Eylül ayında gerçekleştirildi. Kanunun, 5 ay içinde bu merkezin kurularak aktif hale getirilmesini hükme bağlaması nedeniyle hazırlıklar yapılarak Telekomünikasyon Kurumu'nca ihale yapıldı.

5 FİRMA KATILDI:

Kurumun ihalesine 5 firma katılırken, 2 firma şartnamede öngörülen gerekleri yerine getirmediği gerekçesiyle elendi. 3 firmanın teklif verdiği ihalede, elenen firmalardan birisi Kamu İhale Kurulu'na itiraz etti. Konuyu değerlendiren Kurul, ihalenin iptaline karar verdi.

Kurulması öngörülen altyapıyla, 12 milyon kayıtsız cep telefonuna SMS ile ?Telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin' mesajı gönderilmesi ve kayıt işlemi için yol gösterilmesi öngörülüyordu.

5 AY SÜRE YETMEYECEK:

İhalenin iptali üzerine kayıtdışı cep telefonlarının kayıt işlemlerinde gecikme yaşanacak. Yasa gereği, kayıtdışı tüm telefonların kanunun yürürlüğe girdiği 13 Temmuz 2005 tarihinden itibaren 5 ay içinde tüm kayıtdışı cep telefonlarının gerekli belgelerle kurum ve kurumun göstereceği yerlerde kayıt yaptırılması gerekiyordu. 5 aylık süre ise 13 Aralık 2005 tarihinde sona eriyor. Yasa gereği, 13 Aralık'tan itibaren kayıtdışı tüm cep telefonlarının GSM şebekelerinde görüşme yapmalarının sona erdirilmesi, bu telefonların görüşmeye kapatılması gerekiyordu. Altyapı ihalesinin iptaliyle süreç, gelecek yıla uzadı. Bu nedenle kayıtsız telefonlara gönderilecek mesajlar da ancak gelecek yıl gerçekleştirilebilecek. Telekomünikasyon Kurumu, altyapının kurulması amacıyla önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkacak. İhale süreci göz önüne alındığında kayıt işlemlerinin 2006 yılında ancak yapılabileceği belirtiliyor. Telekomünikasyon Kurumu, ihalenin iptal edilmesi ve yasanının da kayıt işlemlerinde son tarih olarak 13 Aralık 2005'i belirlemesi nedeniyle bir taraftan yeni ihalenin hazırlıklarını yaparken, diğer taraftan söz konusu yasa maddesinin öngördüğü sürenin uzatılması için girişimlerde bulunacak.

En büyük sorun kopya telefonlar

12 milyon kayıtdışı cep telefonununun kayda alınması için yürütülen çalışmalarda en büyük sorun cep telefonu cihazlarının kimlik kodu olan IMEI numaralarındaki kopyalama. 6 milyon kadar cep telefonunun IMEI numarasının kopyalandığı tahmin ediliyor. Bu yüzden Telekomünikasyon Kurumu cep telefonlarını kayda alırken, kopyalanmış telefonlardan hangisinin gerçek IMEI numarasına sahip olduğunu ayırt edemiyor. Burada ortaya atılan görüşlerden biri de, tüm kayıtdışı cep telefonlarına bir seferlik af edilmesi.

49 milyona limitsiz ADSL geri döndü

HIZLI internet bağlantısı ADSL'de 1 Kasım tarihi itibariyle tarifelerde yapılan değişikliklerin yeni kullanıcılar tarafından büyük tepki görmesi, ADSL fiyatlarının tekrar yenilenmesine neden oldu. Geçtiğimiz hafta Telekominikasyon Kurumu'na limitsiz 256 Kbps hızındaki ADSL bağlantısı için başvuruda bulunan Telekom'un talebi kabul edildi. Böylece, limitsiz ADSL abonesi olmak isteyenler 49 YTL'ye tekrar 256 Kbps hızındaki ADSL'e abone olabilecekleri gibi, 99 YTL'ye de 512 Kbps hızında limitsiz ADSL kullanabilecekler. Limitli ADSL kullanımındaki internet hızı ise en düşük 512 Kbps olacak ve fiyat tarifelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmeyerek 29 YTL'ye Telekom tarafından yeni aboneler kabul edilecek. Diğer kotalı ADSL kullanıcılarının ise hız ve fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Türk Telekom A.Ş'nin 1 Kasım tarihi itibariyle hızlı internet bağlantısı ADSL'de yaptığı tarife değişiklikleri mevcut kullanıcılar tarafından da eleştirilmişti. Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ise, Türkiye'deki ADSL kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamaya dönük yapılan yeni dönem kampanyasının gelen talep ve tepkiler doğrultusunda değişikliğe uğradığını belirtti. Ekinalan, ?Biz ihtiyaçları göz önünde bulundurarak bir çalışma yaptık. Başarısız olduğumuz ve geri adım atmamız söz konusu değil. Sadece tanıtımda sorun yaşadık ve dersimizi aldık' dedi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber