Derin devletin anatomisi...

Haber Giriş : 16 Kasım 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de iki devletin olduğunu söyleyen Süleyman Demirel, "Ufak bir zorlukla karşılaşınca sivil devlet devreden çıkıyor, derin devlet devreye giriyor" dedi. Dünyanın hiçbir uygar ülkesinde devlete el konulmayacağını belirten Demirel, "Bu ülkede 10-20 senede bir devlet kalafattan geçiyor, ama devlet zaafa uğruyor. Devlet bu nedenle ruhunu kaybetmiştir" diye konuştu.

NTV'de yayınlanan Basın Odası programında Murat Birsel ile gazeteci Yavuz Donat'ın sorularını yanıtlayan 9. Cumhurbaşbakanı Süleyman Demirel, ?Devletin tekliği esastır, iki devlet olmaz. Bizim ülkemizde iki devlet var. Bir derin devlet var, bir devlet var. Asıl olması gereken devlet yedek, yedek olması gereken devlet asıldır? dedi.

Demirel ülkede ufak bir zorlukla karşılaşıldığında sivil devletin devreden çıktığını jeneratör gibi diğe devletin devreye girdiğini söyledi.

35. maddenin kaldırılması gerektiğini yineleyen Demirel, ?Gelin 35. madde gibi iç hizmet kanuna istinaden devlete el koymayı bırakın gelin anayasayı işletelim. Anayasa'da devletin güvenliği düşünülmüştür. Devletin güvenliğini yasal yollardan sağlayacaksınız? dedi.

Dünyanın hiçbir uygar ülkesinde devlete el konulmayacağını söyleyen Süleyman Demirel, ?Bu ülkede 10-20 senede bir devlet kalafattan geçiyor, ama devlet zaafa uğruyor. Devlet bu nedenle ruhunu kaybetmiştir. Ortalık biraz toz duman olunca bakalım arkasından ne gelecek diye şüpheler geliyor? diye konuştu.

9. Cumhurbaşkanı devleti işlemez hale getirenin devleti kurtarma faaliyeti olduğunu söyledi ve ?Ben kendi halkı silahlı gücünden korkan bir ülke düşünemiyorum? dedi.

?SİYASETE GİRSEM SİLKELERİM?

Demirel, siyasete dönüp dönmeyeceğine yönelik bir sorunu ise şöyle yanıtladı: ?Ben bunları siyaset için yapmıyorum. Siyaset içn yapsam meselinin önemi azalır. Siyasete girme niyetinde olsam bu başka türlü olur. Ortalığı silkelerim. Silkelemesem siyasete girmem. Silkeleme ihtiyacı varsa ben burda durmam, burada oturmam. Şu anda oturuyorum ve düşüncelerimi söylüyorum.?

Türkiye'deki yüzde 35 oy almış bir partinin parlamentonun yüzde 66'sına hakim olduğunu hatırlatan Demirel, ?Bu tablo çarpıktır? dedi.

EVREN'DEN DERİN DEVLET AÇIKLAMASI

Bu arada Demirel derin devletle ilgili görüşlerini anlatırken gazeteci Yavuz Donat, Kenan Evren'le ilgili bir anekdotu anlattı. Donat, Evren'e Demirel'in derin devletle ilgili söylediklerini aktardığını, Evren'in de ?Sayın demirel doğru söylüyor. Derin devlet biziz. Devlet zaafa uğradığına el koyarız. 1980'de demirel'in suçu yoktu. Daha yeni gelmişti, ne yapalım onun dönemine rastlamıştı? dediğini aktardı.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber