Bask: Memuru aldattılar, bari siz kanmayın!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Kasım 2005 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Eğitim Sekreteri Gürkan AVCI, üyelik başvurusunda bulunan Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'i incelemek ve başvuruyu değerlendirmek üzere Türkiye'ye gelen, Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ICFTU) heyetine; "Memuru aldattılar, bari siz kanmayın" diyerek, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'in üyelik başvurularını kabul etmemeleri için, ICFTU heyetine uyarılarda bulundu.

Başvuruları değerlendirmek için dün Türkiye'ye gelen ICFTU heyetinin hazırlayacakları raporun ve ICFTU'na daha önce üye olan KESK'in görüşünün çok önemli olduğuna vurgu yapan Gürkan AVCI, "Başvurunun kabul edilmesi için ICFTU yönetim kurulunun dörtte üçünün oyu gerekiyor. Bu yüzden, ICFTU heyetinin hazırlayacakları raporun tamamlanmasını bekliyoruz. İncelemeler bittikten sonra ICFTU başkan ve yönetim kurulu üyelerine mektup göndererek, başvuruda bulanan Türkiye Kamu-Sen'i, Memur-Sen'i ve KESK'i şikayet edeceğiz. ICFTU heyetinin, 2005 Toplu Görüşmelerinde, devletin sendika üye aidatı olan 5 YTL'yi ödemesi karşılığında, sefalet belgesi olan "mutabakat belgesini" imzalayan yetkili ama etkisiz bu sendikaların üye olmalarına müsaade ederek, iki buçuk milyon memurun ahını almalarını istemiyoruz. Bu sendikaların başvurularını kabul ederek ve üyeliklerini devam ettirerek ICFTU'un Türkiye'de ki saygınlığına gölge düşürmesinler. Memuru yıllardır oyalayan bu sendikaların günahına ortak olmasınlar", dedi.

İMF'ci hükümet ve beceriksiz yetkili sendikalar yüzünden, memurların, bırakın yeni haklar kazanmayı, eski kazanılmış haklarını bile arar duruma geldiğini belirten Gürkan AVCI, 4 yıldır yapılan Toplu Görüşmelerde, memurlar adına masaya oturan bu sendikalar yüzünden yüzlerce hak kaybı ve hak gaspına uğradıklarını belirterek, göndereceği mektubun içeriğiyle ilgili örneklerde de bulundu;

200-2001 ve 2002 yılı Bütçe Kanunları ile güvence altına alınan, gerçekleşen enflasyon üzerine iki puanlık refah payı kadar maaş artışı kaldırılmıştır. Bunun yerine hedef enflasyon oranında maaş artışı verilmiştir. Eğitim Çalışanları ve Emeklileri bu uygulama nedeniyle yalnızca 2003 yılında ortalama yüzde 10 oranında bir maaş kaybına uğramıştır.

Kamu Çalışanları 2003 yılına kadar ilaç katkı payı ödemiyordu. 2003 yılı Ocak ayından itibaren ilaç katkı payı yüzde 20'ye yükseltilmiştir. Eğitim Çalışanları bu uygulama sonucu her ay ortalama aylık 25-30 milyon, yıllık ise 300-360 milyon kayba uğratılmıştır.

2003 yılında Emekli Sandığı şahıs iştiraktleri yüzde 15'den Yüzde 16'ya yükselmiş devletçe yapılan katkı yüzde 20'de kalmıştır. Bu uygulama sonucu Eğitim Çalışanları aylık 8-9 milyon, yıllık 100 ila 118 milyon lira kayba uğramıştır.

2003 yılı itibarı ile sürekli görev yollukları sürgün ve tayin dışında seyyanen 500 milyon liraya indirilmiştir. Kendi isteği ile tayin edilenlere yolluk ödenmemektedir.

2004 yılına kadar asgari geçim indirimi olarak belirlenen tutardan gelir ve damga vergisi kesilmezdi. 2004 yılı Ocak ayı itibarı ile "asgari geçim tutarı" gelir ve damga vergisine tabi tutulmuştur. Asgari Geçim Tutarı 45 milyon iken bu yıl 60 milyon olarak öngörülmektedir. Vergi dilimi yüzde 15 olan bir memurun aylık kaybı 9 milyon, yıllık kaybı ise118 milyonlira olmuştur. Bu kayıp her yıl artarak devam edecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber