ANKA kabul test sürecini tamamladı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen, 'ANKA'' İnsansız Hava Aracı Sistemi, kabul test sürecini tamamladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2013 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ANKA kabul test sürecini tamamladı

TUSAŞ'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, TUSAŞ tarafından geliştirilen ve 30 Aralık 2010 tarihinden bu yana uçuş testlerine devam edilen ''ANKA'' İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi, 20 Ocak 2013 Pazar ve 22 Ocak 2013 Salı günlerinde yapılan uçuşlarla kabul test sürecini tamamladı.

Pazar günü 09.05'te başlayan uçuş, 200 kilometrelik menzili ve 18 saat uçuş süresi gösterimi yapılmasının ardından pazartesi sabahı 03.15'te gece yapılan otomatik inişle başarıyla tamamlandı.

Konya istikametinde 40-45 kts hızlara varan rüzgar koşulları altında yapılan menzil uçuşunda veri linki üzerinden Esenboğa Meydanı ile temas ve koordinasyon da sağlandı.

Salı günü yapılan uçuşta da gece koşullarında otomatik kalkış ve iniş gösterimi yapıldı.

Ekim ayından bu yana Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı (Hv.K.K.) temsilcilerinin katılımıyla sürdürülen kabul sürecinde 130'a yakın yer ve uçuş test prosedürü başarıyla gerçekleştirildi ve sistemin göreve hazır olduğu görüldü.

Aralık 2010'da yapılan ilk uçuşundan bu yana 90'ın üzerinde sortide toplam 140 saatin üzerinde uçuş yapılan ANKA İHA sisteminde 26 bin ft'e varan uçuş irtifalarında motor, iniş takımı, çevre kontrol, buzdan koruma gibi temel hava aracı alt sistemlerinin yanı sıra gece ve gündüz görüş sağlayan kamera, hava telsizi, veri kayıt sistemi gibi göreve yönelik sistem ve ekipmanın da uygun performansta çalıştığı görüldü.

Hava Aracı'nın otomatik kalkış ve iniş, seyrüsefer ve arama paterni kabiliyetleri zorlu hava koşullarında da denendi.

Hv.K.K. ihtiyacı için on adet sistemin seri üretimine yönelik sözleşme görüşmeleri devam ediyor ve sürecin 2013 yılı ortalarında tamamlanması öngörülüyor.

Muhabir: Necip Fazıl Çelik

video

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber