Dinçer, üsluptan dolayı kaybetti

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 25 Ocak 2013 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dinçer, üsluptan dolayı kaybetti

Başbakan Tayyip Erdoğan, önce ekim ayında yapmayı planladığı ancak ocak ayına ertelediği ve bu nedenle Afrika gezisi dönüşünden bu yana 15 gündür partili vekillerin “kırmızı plaka” heyecanıyla beklediği kabine revizyonunu gerçekleştirdi. Erdoğan’ın, giden bakanlar açısından beklenen ancak gelenler açısından sürpriz sayılabilecek 4 kişilik mini kabine revizyonunun mesajları şöyle:

Günay’la sol bitti: Erdoğan’ın ocak ayı sonuna kadar revizyonu yapacağının kesinleşmesiyle birlikte, gidici olduğu kesinleşen ilk isim oldu. Günay, Erdoğan’ın Kars’taki heykele “ucube” demesinde ilk büyük sıkıntıyı yaşadı. Ardından Devlet Tiyatroları’nın kapatılacağı açıklaması, kültür alanınında muhafazakâr eğilimlerin öne çıkması konularında kabinenin çatlak ses çıkaran ismi oldu. Partide Günay’la birlikte gelen sol kanattan 4 isim daha bulunuyor. Günay’ın gidişiyle kabinedeki sol-liberal temsil sona ermiş oldu. Günay’ın gidişi için parti içinde “yorgunluk” değerlendirmesi yapılmasına karşın daha dar kesimlerde ise, “uyum sorunu” gerekçesine vurgu yapılıyor.


*Dinçer'den veda mesajı


Erdoğan’a çok yakınlar: Kabine revizyonuyla ilk kez bakan olan 4 ismin en önemli özelliği, Erdoğan’a çok yakın ekipte yer almış olmaları olarak görülüyor. Ömer Çelik, partinin kuruluşundan itibaren ve geçen 10 yıllık süreçte Erdoğan’ın en dar ekibinde yer almasıyla dikkat çekiyor. Nabi Avcı da aynı süreçte Erdoğan’ın en yakın ekibinde yer aldıktan sonra 11 Haziran’da milletvekili olup, Meclis’te de doğrudan Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı görevine getirildi. Mehmet Müezzinoğlu ise yine Erdoğan’ın en çok önem verdiği partinin İstanbul il teşkilatından geliyor. Müezzinoğlu İstanbul il başkanlığı da yapan Erdoğan’la çok yakın çalışan bir isim olarak öne çıkıyor. Muammer Güler ise güvenlik bürokrasisinde Erdoğan’ın hep tercih ettiği bir isim oldu.

Çelik’e bakan olarak jübile: Yeni bakanlardan yalnızca Ömer Çelik, 3 dönemdir milletvekili ve bu nedenle tüzük gereği son döneminde bulunuyor. Erdoğan’ın Çelik’e ‘jest’ olarak 3 dönem kapsamında son dönemini bakan olarak tamamlamasını sağladığı belirtiliyor.

Dinçer üsluptan: Partide revizyonda Günay’la birlikte gideceğine kesin olarak bakılan bir diğer isim de Ömer Dinçer’di. Başbakanlık Müsteşarlığı da yapan ve Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir kökenli yakın çalışma ekibinden olan Dinçer, yakın dönemde 4+4+4 yasası ile öne çıktı. Ancak milletvekilleri ve parti üst koridorlarında kabine dışı kalması istenen bakanların başında geldi. Dinçer’in partiyle arasındaki “üslup sorunu” nedeniyle Erdoğan tarafından “dinlenmeye” alındığı belirtiliyor.

Akdağ’ı da dinlendirecek: Recep Akdağ, Binali Yıldırım’la birlikte AKP hükümetlerinin tamamında bakan olarak görev yaptı. Ancak son dönemlerde Akdağ’ın da yorulduğu dinlendirilmesi gerektiği yolundaki değerlendirmeler yoğunluk kazanmıştı.

3 dönem revizyonu değil: Erdoğan’ın 2014 yerel seçimlerinde belediye başkan adayı olarak göstereceği tüzükteki 3 dönem sınırına takılan bakanları kabine dışına alacağı bekleniyordu. Ancak bu revizyonun 3 dönem revizyonu olmadığı kesin. Çünkü 4 bakandan 3 döneme takılan tek isim Akdağ. Erdoğan, önümüzdeki dönem “bakanlık mesaisinde olmasını yararlı bulmadığı, partiyle ve kabineyle uyumsuz, yorgun bulduğu” isimleri değiştirdi.

Gül etkisi: AKP kulislerinde Erdoğan’ın revizyon için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yalnızca dün değil daha önce görüştüğü, ikili arasındaki görüşmelerin bir süredir devam ettiği kulisleri yapıldı. Partide 3-5 bakanın değişmesi ancak bir iki bakanın da yer değiştirmesi beklentileri dile getirilmişti. Bu nedenle kabine revizyonunun sınırlı kalmasında Gül’ün etkili olduğu görüşleri seslendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber