Borsa yüzde 4.3'lük kayıpla kapandı

Borsa günü yüzde 4.3'lük kayıpla 81 bin 165 puandan kapattı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Ocak 2013 17:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Borsa yüzde 4.3'lük kayıpla kapandı

İki gündür kar satışların hakim olduğu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'sına (İMKB) bir darbe de Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ve İş Bankası'ndan geldi. Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna yönelik açıklamaları ve İş Bankası Vakfı'nın hisse satacağını duyurması ile borsa günü yüzde 4.3'lük kayıpla 81 bin 165 puandan kapattı. Borsada bu kadar sert satış en son 21 Eylül 2011'de yaşanmıştı.

Moody's tarafından bugün yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin görünümünün pozitif seyrini sürdürdüğü ancak kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesi için ödemeler dengesi tarafındaki şoklara daha dayanaklı bir görünüm sergilenmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Türkiye'nin büyüklük, dinamizm ve hem Avrupa hem de Ortadoğu'da ekonomik etki gibi gözle görülür derecede güçlü noktaları var. Hükümetin finansal anlamdaki güçlü duruşu da bir ülke için bir diğer avantaj. Ancak, Türkiye için yatırım yapılabilir seviyede kredi notu verilmesi için cari dengede daha fazla dayanıklılık ön şart olarak görünüyor. Moody's, hükümetin cari açığını yapısal şekilde azaltarak, döviz rezervini artırarak ya da özel sektörün borçlanmasını azaltarak dışarıdaki gelişmelere karşı kırılganlıklarını azaltacak daha fazla adım atması durumunda ülkenin notunu artırmayı düşünebilir. "

Piyasa uzun süredir Fitch'den sonra Moody's'in de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaracağının işaretini verecek kararlı mesajlar bekliyordu. Ancak açıklamada görünümün 'pozitif' tutulmasına rağmen kısa vadede not artışı yönünde bir ifade yer almaması borsaya satış getirdi.

Moody's ayrıca Türkiye için belirlenen 'pozitif' görünümün, dış kırılganlıkları azaltma yönündeki ilerlemenin tersine dönmesi durumunda 'durağan' çevrilebileceğine de dikkat çekterek şu ifadeleri kullandı: "Kamu finansmanında görülecek önemli bir bozulma görünümde ya da kredi notunun kendisinde azalış yönünde sonuç doğurabilir. Moody's, ülkenin artan dayanıklılığı dikkate alındığında her ne kadar olasılık dahilinde olmasa da, dışarıdan gelen sermaye akımında ani ve sürekli bir azalma görülürse bu kredi notu üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırabilir"

İŞ BANKASI İLE SATIŞLAR HIZLANDI

Açıklama geldiği sırada önceki güne göre yüzde 1.6 değer kaybıyla hareket eden İMKB 100 Endeksi açıklama sonrası kayıplarını artırarak 82 bin 600 puan seviyesine geldi. Endeksin bu seviyedeki kaybı yüzde 2.5'i buldu. Endeks bir süre bu seviyelerde yatay seyretti ancak daha sonra hem İş Bankası Vakfı'nın hisse satacağına ilişkin açıklamasının İş Bankası C hisselerinde sert bir düşüşe neden olması hem de ABD'de bekleyen konut verilerinin istenenden çok düşük gelmesi satışların hızını artırdı. Endeks 80 bin 702 puana kadar geriledi. Daha sonra gelen hafif tepki alımlarıyla endeks günü yüzde 4.23'lük kayıpla 81 bin 165 puandan kapattı.

Bu kayıp aynı zamanda endeksin son 14 aydaki en sert düşüşü oldu.

HEM MOODY'S HEM DE İŞ BANKASI

Garanti Yatırım Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven satışa Moody's'ten yapılan açıklamada kısa vadede not artışını destekleyen ifadelerin olmamasının neden olduğunu belirtti. İş Bankası hissesinin sert düşüşünün de endeks üzerinde yaklaşık 300 puanlık negatif etkisi olduğuna dikkati çeken Yurtdaşseven, bankacılık hisselerinde de kar satışı baskısının sürdüğünü ifade etti.

Yurtdaşseven şöyle devam etti: "Kısa vadeli yükselen trendin altına gelindi. Haftanın ilk işlem gününde beklentimizin üzerindeki satışlarla endeks haftalık bazda izlediğimiz ikincil destek seviyesi olan 82.500e yaklaşıyor. Mevcut eğilim 82.500'de tepki alımlarının ön plana çıkabileceğine işaret ederken, olası yükselişlerin 84.000'le sınırlı kalması ihtimali kuvvetlidir. Bu noktada kısa vadede 82.000-84.000 bandında dalgalanma eğilimi etkili olabilir.”

İş Bankası ile ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan açıklamada, Türkiye iş Bankası AŞ Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı'nın sahip olduğu İş Bankası (C) hisselerinden 45 milyon lotluk kısmının İMKB'de partiler halinde satılmasına karar verildiği bildirildi.

"YURTDIŞI YÜKSELMEDİ BİZ DÜŞTÜK"

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, önemli bir destek seviyesi olan 82 bin 500 puanın çok sert kırıldığını, 80 bin puanın altından tepki alımı gelebileceğini ancak 82 bin 500 puan geçilmezse düşüşte hedefin 77 bin puan olduğunu söyledi.

Erginol, "Düzeltme hareketinde birkaç güne bekleyen bir satış bekliyorduk. Ancak satışlar çok sert oldu. Bunu gerçekleştirecek bir açıklama yok. Biz yurtdışından yüzde 7 civarında ayrışmıştık. Bu makas çok açılmıştı. Yurtdışı piyasalar yükselmediği bizde de soluklanmaya ihtiyaç olduğu için düştük. 82 bin 500 puan kırıldı, muhtemelen satış baskısı devam edecektir. 79 bin 500 puanda tepki alımı gelebileceğini görüyoruz. 82 bin 500 seviyesi geçilemediği sürece bu düşüşte hedef 77 bin puan seviyesi olacaktır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber